Τι προσέφερε η παρουσία του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη στο περιφερειακό συμβούλιο;
Τι ανέφερε ο υπουργός και ο περιφερειάρχης
Το ψήφισμα του περιφερειακού συμβουλίου
Μετά το πεντάωρο έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας με την παρουσία του Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη κοινός παρανομαστής είναι ότι παραμένει αδιαπραγμάτευτη η πώληση της ενέργειας και των νερών ως δημόσια αγαθά. Βέβαια αυτό είναι το ψήφισμα του συμβουλίου με τον κ. Σταθάκη να αναφέρει ότι το άνοιγμα στο πεδίο του λιγνίτη δεν μπορεί να αποφευχθεί κι ότι αν δεν πετύχει το σχέδιο θα υπάρχουν πρόσθετα μέτρα… Οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης του συμβουλίου θεωρούν ότι αυτού του τύπου ο διάλογος είναι καθαρά προσχηματικός.
Η κυβέρνηση μέσω του κ. Γιώργου Σταθάκη, η περιφερειακή αρχή , όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τον περιφερειάρχη κ. Θόδωρο Καρυπίδη και η ΓΕΝΟΠ δείχνουν να ταυτίζονται στις απόψεις τους με τη ΔΕΗ να βρίσκεται μόνη στην αντίπερα όχθη. Απορίας άξιον είναι βέβαια πώς θα καταρτιστεί αυτό το περίφημο σχέδιο διάσωσης της επιχείρησης με τέτοια αντιμετώπιση της ΔΕΗ για τη ΔΕΗ που θέλουμε να είναι ο στρατηγικός πυλώνας της οικονομίας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας.
Και εν τέλει σε τι ωφέλησε την τοπική κοινωνία η παρουσία του υπουργού, ο οποίος ανέφερε ότι δεν έχει καταρτιστεί κανένα σχέδιο και αυτό θα φτιαχτεί από κοινού. Δηλαδή εμείς θα γίνουμε συμμέτοχοι μιας πρότασης για την πώληση κάποιων μονάδων. Και η κυβέρνηση επειδή άκουσε τις απόψεις μας θέλει να βγει καθαρή από το σχέδιο πώλησης.
«Δεν υπάρχει κάτι στο συρτάρι. Η ΔΕΗ κρίνεται.»
«Δίνουμε μια μάχη, κάνουμε συμβιβασμούς, η πολιτική μας ανοιχτή και καθαρή» δήλωσε ο Υπουργός Ενάργειας και Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Σταθάκης στο έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο της Δυτικής Μακεδονίας με θέμα την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Αναφορά έκανε και στην έντονη παρέμβαση του Πάρι Κουκουλόπουλου ο οποίος είχε αναφέρει ότι «μικρή ΔΕΗ θα λέτε και θα κλαίτε», ζητώντας ο υπουργός με νόημα συγνώμη που δεν συναίνεσε στην πώληση του 40% της ΔΕΗ.
«Το σχέδιο είναι αδιευκρίνιστο, ανοιχτό, δεν υπάρχει κάτι στο συρτάρι. Φτιάχνεται ένα σχέδιο από κοινού, ΔΕΗ, κυβέρνηση και θεσμούς σε ορίζοντα εξαμήνου κι αν αποτύχει τότε υπάρχει κίνδυνος να κινηθούν κι άλλα πρόσθετα δομικά μέτρα».
«Η σχέση μας με τη ΔΕΗ ήταν , είναι και παραμένει λεπτή. Η κυβέρνηση δεν καθοδηγεί, νομοθετεί, ορίζει τη διοίκηση, αλλά δεν καθορίζει την πολιτική της». Κρίνεται η ΔΕΗ και η διοίκηση συνέχισε εκφράζοντας το σεβασμό του στη ΓΕΝΟΠ και το ρόλο της! Αλλάζουν πολλά από το 2018, ένα νέο μοντέλο αγοράς που μπορεί να αποδεχτεί ωφέλιμο για ΔΕΗ και καταναλωτές ανέφερε λέγοντας ότι εγείρονται θέματα με κάποιες επενδυτικές επιλογές της ΔΕΗ.
« Θέλουμε η ΔΕΗ να είναι στρατηγικός πυλώνας της οικονομίας. Πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές. Κάποιες πρέπει να τις κάνει η κυβέρνηση, κάποιες η ΔΕΗ , κάποιες η τοπική κοινωνία. Ενεργός ο ρόλος του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα. Δεν θα είναι ο λιγνίτης στο 10% το 2030, αλλά ούτε στο 35%, θα είναι στο μείγμα και θα αποτελεί βάση του συστήματός μας». «Το ότι θα υπάρξει άνοιγμα στο πεδίο του λιγνίτη δεν μπορεί να αποφευχθεί. Αν θα έχει παλιές , μεσαίες μονάδες ,ποιες προϋποθέσεις, ποιες θα ανανεωθούν, πιο επενδυτικό σχήμα θα δημιουργηθεί, αν θα είναι αρκετά τα χρήματα που θα πάρει η ΔΕΗ είναι θέματα προς συζήτηση ανέφερε με στόχο να διασφαλιστεί ότι αυτή η αλλαγή θα έχει αντίκτυπο ελεγχόμενο για τη ΔΕΗ και την τοπική κοινωνία.
Με συντεταγμένο και αποτελεσματικό τρόπο θα προχωρήσουμε στις μετεγκαταστάσεις ολοκλήρωσε ο υπουργός αφήνοντας άφωνους τους κατοίκους της Ακρινής και των Αναργύρων, οι οποίοι προ ημερών συναντήθηκαν μαζί τους περιμένοντας κάτι πιο συγκεκριμένο.
Αγωνιστικός ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης
«Δεν μπορούμε να επιβαρύνουμε μια περιοχή που έδωσε 125 δις στην εθνική οικονομία με αντίμετρα που δεν ξεπερνούν τα 350 εκ ευρώ», ανέφερε ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης στον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Σταθάκη.Ο υπάρχον πλούτος είναι ανάλογης αξίας συνέχισε, οπότε δεν μπορούμε να συναινέσουμε ότι αυτός θα πουληθεί.
Οι ιδιώτες δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα ορυχεία και τα υδροηλεκτρικά συνέχισε αναφέροντας το παράδειγμα της Αχλάδας όπου καταστρέφεται το κοίτασμα, δεν εξορύσσεται σωστά ο λιγνίτης και οι εργαζόμενοι είναι κακοπληρωμένοι. «Δεν μπορούμε να δεχθούμε να φέρουμε με άλλο τρόπο την κατάργηση της μικρής ΔΕΗ»
Απεύθυνε κάλεσμα σε όλο τον κόσμο να συμμετάσχει όπως και το 2014 στους αγώνες, λέγοντας ότι θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον κ. Τσακαλώτο , υπουργό Οικονομίας και τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. «Δεν πρέπει η ΓΕΝΟΠ και τα σωματεία να αισθάνονται μοναξιά, η κοινωνία και το περιφερειακό συμβούλιο είναι μαζί σας».
«Τις κόκκινες γραμμές δεν τις κάνουμε ροζ» ολοκλήρωσε λέγοντας ότι θα ετοιμαστεί μια ολοκληρωμένη πρόταση για την επιχείρηση , ρεαλιστική και τεκμηριωμένη.
Το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας εκφράζει την προσήλωσή του στο ότι η ενέργεια και τα νερά είναι δημόσια αγαθά, δεν ξεπουλιούνται.
1.καλεί την κυβέρνηση να αντισταθεί στις παράλογες απατήσεις των δανειστών και να τηρήσει την υπόσχεσή της για δημόσια επιχείρηση ενέργειας.
2.σε πλήρη συνεργασία με εκπροσώπους εργαζομένων συνδιοργανώνουμε παλλαϊκό συλλαλητήριο στις 7 Απριλίου, ημέρα διεξαγωγής του Euro group
3.στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ληφθεί σειρά πρωτοβουλιών από το Θόδωρο Καρυπίδη με την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους της για να γίνει ξεκάθαρο το μήνυμα.
Ι.Π.
Ι.Π. από τον Πρωινό Λόγο...
Δημοσίευση σχολίου