Σε τηλεδιάσκεψη με την τρόικα φιλοδοξούν να κλείσουν σήμερα και τις διατυπώσεις για τα ενεργειακά
Με τις επαφές των τελευταίων ημερών να έχουν μειώσει ακόμα περισσότερο την απόσταση ανάμεσα στους δανειστές και την ελληνική αντιπροσωπεία, με αποτέλεσμα οι διαφορές «να είναι πλέον οριακές» όπως λέει χαρακτηριστικά στο energypress αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας, οι επιτελείς του ΥΠΕΝ φιλοδοξούν να κλείσουν σήμερα, σε προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη, τα ενεργειακά της δεύτερης αξιολόγησης.
Στην πραγματικότητα, με δεδομένη τη συμφωνία στην ουσία των θεμάτων, οι συζητήσεις αφορούν τώρα τις διατυπώσεις που θα περιληφθούν στο κείμενο του Staff Level Agreement. Όπως γίνεται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, οι εκατέρωθεν τεχνοκράτες θα επιχειρήσουν, μέσω περίτεχνων και αμφίσημων διατυπώσεων, να ικανοποιήσουν τις επιδιώξεις των δύο πλευρών.
Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αναζήτηση διατύπωσης για την προοπτική πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων στην περίπτωση που αποτύχει το market test του Σεπτεμβρίου για τα λιγνιτικά εργοστάσια ή στην περίπτωση που αξιολογηθεί αρνητικά η πρόοδος στην αλλαγή μεριδίων της ΔΕΗ στη λιανική του ρεύματος.
Στο θέμα των υδροηλεκτρικών ο κ. Σταθάκης δίνει τώρα πλέον τη μεγαλύτερη μάχη, θεωρώντας ότι εάν αναφερθεί ρητά η προοπτική πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων τότε η κυβέρνηση θα έχει μεγάλο πρόβλημα στο να «περάσει» τη συμφωνία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως στις τοπικές κοινωνίες.
Αντίθετα, εκτιμάται ότι μια διατύπωση αντίστοιχη με εκείνη του τρίτου μνημονίου που έκανε λόγο για λήψη «εναλλακτικών δομικών μέτρων» σε περίπτωση αποτυχίας των NOME, (δομικών μέτρων που οι πάντες γνώριζαν ότι ήταν η πώληση μονάδων της ΔΕΗ), θα διευκόλυνε σημαντικά τους κυβερνητικούς χειρισμούς.
Κατά τα λοιπά και επί της ουσίας, σύμφωνα πάντα με τις διαθέσιμες πληροφορίες που μένει να επιβεβαιωθούν, η συμφωνία έχει κλείσει με τις εξής βασικές παραδοχές:
Εκποίηση παλαιών και νέων λιγνιτικών μονάδων που αντιστοιχούν περίπου στο 40% της δυναμικότητας της ΔΕΗ. Για το ποιες μονάδες θα μπούν στο προς πώληση πακέτο θα υπάρξει περαιτέρω επεξεργασία στο επόμενο 6μηνο από κοινού με την Κομισιόν. Καθοριστικό θα είναι το market test που θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει έναρξη market test τον Σεπτέμβριο, νομοθετική ρύθμιση έως το τέλος Δεκεμβρίου 2017 που θα καθορίζει αριθμό και σύνθεση του πακέτου (ή πακέτων) μονάδων, και εφαρμογή της διαδικασίας πώλησης τον Ιούνιο του 2018.
Συνέχιση των δημοπρασιών ενέργειας ΝΟΜΕ, όχι μόνο ως υποχρέωση της ΔΕΗ, αλλά και εκείνων των ιδιωτών που θα αγοράσουν από αυτήν λιγνιτικά εργοστάσια. Οι ποσότητες θα είναι αυξημένες σε σχέση με εκείνες που προέβλεπε ο νόμος. Η αξιολόγηση για το βαθμό επιτυχίας των NOME θα γίνει αρχικά τον Ιούνιο και στη συνέχεια το Δεκέμβριο.
Παραπομπή σε ευθετότερο χρόνο της πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων, ανάλογα με τις υπόλοιπες εξελίξεις (αποτέλεσμα του market test και αξιολόγηση του βαθμού αποτελεσματικότητας των NOME). Όπως προαναφέρθηκε, η διατύπωση με την οποία θα οριστεί η προοπτική πώλησης υδροηλεκτρικών είναι σε εκκρεμότητα.
energypress.gr
Δημοσίευση σχολίου