.

Edison προς Σταθάκη: "Λιγνίτης χωρίς νεράκι δεν ...καταπίνεται" - Απογοήτευση για τα ΑΔΙ

Ήλθον, είδον και απήλθον οι Ιταλοί. Τα χαρτιά του για τα σχέδια αναδιάρθωσης της ΔΕΗ και τα όσα συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς άρχισε να ανοίγει στους ενδιαφερόμενους επενδυτές ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης για να τους δώσει τη δυνατότητα να σχεδιάσουν και οι ίδιοι τα πλάνα τους. 


Η αίσθηση ωστόσο που απεκόμισαν οι πρώτοι «επισκέπτες»  από την κατ’ ιδίαν ενημέρωση του υπουργού είναι ότι δεν υπάρχει πραγματική πρόθεση διαρθρωτικών αλλαγών και προσέλκυσης επενδύσεων, αλλά προσπάθεια «να ροκανίσουμε το χρόνο» όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν. 
Η απογοήτευση εκφράζεται από πλευράς συνεργατών της ιταλικής Edison, υψηλόβαθμα στελέχη της οποίας επισκέφτηκαν την περασμένη εβδομάδα τον υπουργό Γ. Σταθάκη στο γραφείο του για να ενημερωθούν αρμοδίως και εκ του σύνεγγυς σχετικά με τα σχέδια πώλησης μονάδων της ΔΕΗ. 
Η Εdison δραστηριοποιείται στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού από κοινού με τα ΕΛΠΕ μέσω της Elpedison τόσο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας όσο και στην προμήθεια και στο χονδρεμπόριο και είναι γνωστό το ενδιαφέρον της για την εξαγορά μονάδων της ΔΕΗ από την περίοδο Σκουρλέτη. 
Αυτό που έκαναν καθαρό τότε και τώρα οι Ιταλοί της Edison στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι ότι «ο λιγνίτης δίχως νεράκι δεν καταπίνεται». 
Το ηρωικό «όχι» Σκουρλέτη στην πώληση υδροηλεκτρικών προσγείωσε το ενδιαφέρον των Ιταλών, οι οποίοι εξήγησαν στους κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι δεν μπορούνε να πάνε στα διοικητικά συμβούλια των εταιριών τους (η Εdison ελέγχεται από την EDF) εισήγηση για εξαγορά λιγνιτικών μονάδων, όπως συμβαίνει και με κάθε άλλη ευρωπαϊκή εταιρία ηλεκτρισμού κι αυτό γιατί η πολιτική για την κλιματική αλλαγή της ΕΕ έχει υποχρεωτικά στρέψει την στρατηγική τους στην απανθρακοποίηση και την ενίσχυση του φυσικού αερίου και των ΑΠΕ. 

Προσδοκίες χωρίς αντίκρισμα για ακόμη μία φορά  

Το άνοιγμα εκ νέου της συζήτησης για πώληση μονάδων της ΔΕΗ μετά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς δημιούργησε νέες προσδοκίες στην Edison για άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού και ενίσχυσης της θέσης της στην Ελλάδα μέσω περαιτέρω επενδύσεων. 
Έτσι έφτασαν στην Αθήνα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρίας με την προσδοκία ότι θα επιστρέψουν στο Μιλάνο έχοντας στις βαλίτσες τους καλά νέα που θα τους επιτρέψουν να σχεδιάσουν τη στρατηγική τους για νέες επενδύσεις στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού. 
Αντ’ αυτού αποχώρησαν πλήρως απογοητευμένοι, αφού ο κ. Σταθάκης τους ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει σε πώληση μόνο λιγνιτικών μονάδων, οι οποίες μάλιστα θα πρέπει να συμμετάσχουν και στα ΝΟΜΕ, στις δημοπρασίες ισχύος δηλαδή που συμμετέχει η ΔΕΗ. 
Τον Ιούνιο θα καταρτιστεί από τη ΔΕΗ το σχέδιο για το market test του Σεπτεμβρίου, ενημέρωσε ο υπουργός, το οποίο θα περιλαμβάνει μόνο λιγνιτικές μονάδες. 
Αυτό που κατάλαβαν εκπρόσωποι της Edison, όπως αναφέρουν στενοί τους συνεργάτες, είναι ότι δεν υπάρχει καμία πραγματική πολιτική πρόθεση για άνοιγμα της αγοράς, αφού δεν μπορούν να φανταστούν με οικονομικούς όρους επενδυτές που θα βάλουν κεφάλαια στο λιγνίτη.
Η δεύτερη απογοήτευση που πήραν οι Ιταλοί ήταν η ενημέρωση του υπουργού σχετικά με τον Μόνιμο Μηχανισμό των ΑΔΙ. 
Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε Μόνιμο Μηχανισμό πριν το Σεπτέμβριο, φέρεται να είπε ο κ. Σταθάκης, ενώ ο προσωρινός μηχανισμός λήγει τον Απρίλιο. 
Αυτό σημαίνει ότι οι μονάδες φυσικού αερίου θα στερηθούν σημαντικής ρευστότητας, με αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία τους, τη στιγμή μάλιστα που πρέπει να «χτίσουν» χαρτοφυλάκια στη λιανική αγορά. 
Οι εκπρόσωποι της Edison επιφυλάχθηκαν για το τελευταίο αυτό θέμα, το οποίο και θα αξιολογηθεί από την εταιρία το αμέσως επόμενο διάστημα.
Με ενδιαφέρον αναμένονται οι συναντήσεις του κ. Σταθάκη και με τους εγχώριους επενδυτές στην αγορά ηλεκτρισμού οι οποίες αναμένονται για μετά το Πάσχα.

www.worldenergynews.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου