.

S&P: Ανάσα για τη ΔΕΗ μόνο για μερικά τρίμηνα από τα λεφτά του ΑΔΜΗΕ – Διαρκής ο κίνδυνος χρεωκοπίας

Τον κίνδυνο να ξεμείνει από ρευστό στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, γεγονός που συνιστά κίνδυνο χρεωκοπίας, διατρέχει η ΔΕΗ. Αν δεν μπουν στα ταμεία της ΔΕΗ μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες τα χρήματα από την απόσχιση και πώληση του ΑΔΜΗΕ, ο κίνδυνος χρεοκοπίας είναι κάτι παραπάνω από ορατός. Αλλά και σε περίπτωση που μπουν έγκαιρα, ο κίνδυνος δε σβήνει, απλά δίνεται μια ανάσα κάποιων μηνών. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο βασικός παράγοντας που φαίνεται να υποσκάπτει τα οικονομικά θεμέλια της επιχείρησης είναι η διαφαινόμενη αδυναμία να ανταπεξέλθει στην ωρίμανση των δανειακών της υποχρεώσεων.

Αυτό το μήνυμα στέλνει η έκθεση του πιστοληπτικού οίκου Standard & Poors για τη ΔΕΗ, που αποτελεί κάτι παραπάνω από «καμπανάκι» που προκαλεί ανησυχία.

Η ισχνή ρευστότητα της επιχείρησης, σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους παράγοντες που αναλύονται στην έκθεση, καθιστά εξαιρετικά αβέβαιη την πρόσβασή της σε νέες γραμμές χρηματοδότησης.

Η έκθεση της S&P τεκμαίρει ότι η ολοκλήρωση της πώλησης του ΑΔΜΗΕ, από την οποία η ΔΕΗ προσδοκά να εισπράξει συνολικά 700 εκατ. ευρώ, αποτελεί σανίδα σωτηρίας για την επιχείρηση στην παρούσα φάση. Το ζήτημα, όμως, είναι αν θα καταφέρει, επιπλέοντας προσωρινά, να φτάσει σε κάποια στεριά και να πατήσει γερά στα πόδια της.

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου