.

Δίχως τη Βεύη η Μελίτη ΙΙ μένει χωρίς καύσιμο - Η "γεωγραφία" των λιγνιτών της Φλώρινας

Πρακτικά αδύνατη είναι η υλοποίηση του project Μελίτη 2, χωρίς τη συμμετοχή εξαρχής του ορυχείου της Βεύης, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι η μονάδα θα κατασκευαστεί χωρίς να έχει εξασφαλισμένο καύσιμο. Αυτό επισημαίνουν πηγές της αγοράς αλλά και της ΔΕΗ που είναι σε άμεση γνώση των δεδομένων που επικρατούν αυτή τη στιγμή στο λεκανοπέδιο της Φλώρινας.
Όπως άλλωστε επισημαίνουν πηγές της ΔΕΗ, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία άλλη διαθέσιμη πηγή λιγνίτη, πλην του ορυχείου της Αχλάδας, από το οποίο και τροφοδοτείται με λιγνίτη η Μελίτη 1. «Εάν υπήρχαν διαθέσιμα άλλα ορυχεία της ΔΕΗ, θα μπορούσαμε να τροφοδοτούμε αυτή τη στιγμή τη Μελίτη 1, όμως αυτό δε συμβαίνει» αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της ΔΕΗ.

Πως όμως έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα γύρω από τα ορυχεία της Φλώρινας που καθιστούν εκ των ων ουκ άνευ τη συμμετοχή της Βεύης στο περίφημο project Μελίτη2;

Στην περιοχή η ΔΕΗ έχει μέχρι το 2023 τα δικαιώματα για τρία ορυχεία. Το πρώτο είναι το περίφημο Κλειδί, το οποίο ωστόσο αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα, εξαιτίας κατολισθήσεων. Η κατάσταση στο συγκεκριμένο ορυχείο χαρακτηρίζεται από κάποιους ως μη αναστρέψιμη, ενώ σε κάποια σημεία έχουν δημιουργηθεί λίμνες βάθους αρκετών μέτρων. Το πως, εάν και πότε μπορεί να επαναλειτουργήσει το συγκεκριμένο ορυχείο που τροφοδοτούσε τη μονάδα της Μελίτης, παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό.

Το δεύτερο ορυχείο της ΔΕΗ είναι ένα τμήμα της Βεύης. Εδώ τα πράγματα είναι περίπλοκα καθώς για το συγκεκριμένο ορυχείο υπάρχουν δύο επιλογές ώστε να ξεκινήσει η εξόρυξη. Η πρώτη είναι η εκμετάλλευση να γίνει μαζί με το ιδιωτικό κομμάτι της Βεύης και μάλιστα οι ποσότητες του τμήματος της ΔΕΗ σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να εξορυχθούν προς το τέλος. Η άλλη επιλογή είναι η εξόρυξη να ξεκινήσει από την άλλη πλευρά του λόφου. Ωστόσο για να συμβεί αυτό θα πρέπει να αποφασιστεί η μετεγκατάσταση του χωριού Βεύη, μια διαδικασία που στην καλύτερη των περιπτώσεων και χωρίς δικαστικές εμπλοκές θα χρειαστεί τουλάχιστον 5 έτη. Η εμπειρία πάντως έχει δείξει ότι συνήθως αυτές οι διαδικασίες κρατούν περί τα 10 έτη.

Το τρίτο ορυχείο τα δικαιώματα του οποίου έχει η ΔΕΗ είναι οι Λόφοι, για το οποίο όμως υπάρχουν πολλά ερωτηματικά σε σχέση με τις ποσότητες και την ποιότητα του λιγνίτη που εσωκλείει.

Αντίθετα το ορυχείο της Βεύης που ήρθε στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση της πρόθεσης του ΥΠΕΝ να προχωρήσει σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, περιέχει σύμφωνα με τις αναλύσεις που έχουν γίνει τον υψηλότερο θερμιδικά λιγνίτη στη χώρα και μπορεί να τροφοδοτήσει με την υψηλότερη αποδοτικότητα οποιαδήποτε θερμική μονάδα της χώρας, όπως λένε οι γνωρίζοντες.

Πλέον απομένει να φανεί ποια θα είναι τα επόμενα βήματα από την πλευρά του υπουργείου για το θέμα του διαγωνισμού, με δεδομένο ότι υπάρχει υπογεγραμμένη σύμβαση και οι προσφυγές κατά του διαγωνισμού έχουν απορριφθεί τελεσίδικα από τη δικαιοσύνη, ενώ το θέμα της Βεύης έχει έρθει δύο φορές στην αρμόδια επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της βουλής.

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου