.

ΙΕΝΕ: «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2011»: Διοργάνωση-Παρέμβαση στις Τρέχουσες Εξελίξεις της Ελληνικής Ενεργειακής Σκηνής

Με θέμα την «Προσαρμογή της Ενεργειακής Αγοράς στις Νέες Συνθήκες της Ελληνικής Οικονομίας» θα πραγματοποιηθεί εφέτος το 16ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας, «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2011» που οργανώνει το ΙΕΝΕ. Το Συνέδριο, το οποίο θα λάβει χώρα στις 23 και 24 Νοεμβρίου 2011, θα αποτελέσει μία διοργάνωση-παρέμβαση του Ινστιτούτου στην παρούσα συγκυρία, κατά την οποία ο ελληνικός τομέας της ενέργειας βρίσκεται σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σταυροδρόμι, με μία σειρά από σημαντικές εξελίξεις να έχουν ήδη δρομολογηθεί. Τόσο η θεματολογία όσο και οι ομιλητές του «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2011» αποτελούν εγγύηση ότι το εφετινό Συνέδριο θα αποτελέσει σημαντικό γεγονός για την ενεργειακή αλλά και την γενικότερη οικονομική επικαιρότητα στην Ελλάδα.

Η νέα οικονομική πραγματικότητα και η ενεργειακή αγορά στην χώρα μας, θα είναι το θέμα της πρώτης συνεδρίας, την Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου. Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται η εναρκτήρια ομιλία, του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου – ο οποίος και επιβεβαίωσε ήδη τη συμμετοχή του - καθώς η κυβέρνηση ξεκινά την διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων μεγάλων ενεργειακών εταιρειών ενώ, παράλληλα, προχωρά σταθερά στην πλήρη απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.


Θα ακολουθήσει βαρυσήμαντη ομιλία του Προέδρου της ΡΑΕ, Δρ. Νίκου Βασιλάκου, ενώ στη συνέχεια, θα υπάρξουν τοποθετήσεις από κορυφαίους εκπροσώπους φορέων διαφόρων ενεργειακών κλάδων στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο κ. Γιώργος Περιστέρης, Πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ, ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, Πρόεδρος του ΕΣΑΗ, και ο κ. Γιάννης Ψυχογυιός, Πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ, θα εκφράσουν ο καθένας τις απόψεις και τις προσδοκίες του κάθε κλάδου από την σημερινή ενεργειακή και οικονομική συγκυρία.


Τελευταίος ομιλητής της πρώτης συνεδρίας πρόκειται να είναι ο Επιστημονικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Καθηγητής Γιάννης Στουρνάρας, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα την χρηματοδότηση ενεργειακών επενδύσεων με συμμετοχή επενδυτών και εκπροσώπων τραπεζών.


Οι προοπτικές για το φυσικό αέριο στην Ελλάδα θα απασχολήσουν την δεύτερη συνεδρία, στην οποία ομιλητές θα είναι στελέχη των σημαντικότερων φορέων και εταιρειών του ραγδαία αναπτυσσόμενου αυτού κλάδου. Ο κ. Χάρης Σαχίνης, Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Α.Ε., ο κ. Γιώργος Παπαρσένος, Γενικός Διευθυντής του ΔΕΣΦΑ, και ο κ. Χρήστος Μπαλάσκας, Γενικός Διευθυντής της ΕΠΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, πρόκειται να αναλύσουν τις τάσεις που επιφυλάσσει το μέλλον στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου, ενώ την ΡΑΕ θα εκπροσωπήσει το Μέλος της Αρχής, Δρ. Μιχάλης Θωμαδάκης.


Οι τελευταίες εξελίξεις και προοπτικές στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν το θέμα της τρίτης συνεδρίας του «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2011» του ΙΕΝΕ, με την οποία κλείνει και η πρώτη ημέρα του συνεδρίου. Το πρώτο μέρος της συνεδρίας είναι αφιερωμένο στα ηλεκτρικά δίκτυα και τις ΑΠΕ, όπου θα υπάρξουν μία σειρά εισηγήσεων φορέων και επαγγελματικών φορέων που εμπλέκονται στον όλο και πιο δυναμικό αυτό κλάδο της ελληνικής οικονομίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται, μεταξύ άλλων, να προσελκύσει η τοποθέτηση του Αντιπροέδρου της ΡΑΕ, κ. Δημήτρη Ραχιώτη, σε μία περίοδο κατά την οποία το πρωτοφανές επενδυτικό ενδιαφέρον για τον τομέα των ΑΠΕ στην Ελλάδα απαιτεί την ύπαρξη σταθερού και διαυγούς ρυθμιστικού πλαισίου.

Στο δεύτερο μέρος της εν λόγω συνεδρίας, η οποία θα επικεντρωθεί στην Οργάνωση και Λειτουργία της Αγοράς ηλεκτρισμού στην χώρα μας, κατά την οποία θα υπάρξει βασική εισήγηση του Καθηγητή Παντελή Κάπρου (EC3 Lab, ΕΜΠ), Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΕΝΕ, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με την συμμετοχή εκπροσώπων της αγοράς με συντονιστή τον Καθηγητή Κάπρο.

Παρ’ ότι το Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας, «Ενέργεια & Ανάπτυξη» του ΙΕΝΕ, έχει, εδώ και 16 χρόνια, καθιερωθεί ως η κορυφαία ενεργειακή εκδήλωση στην ελληνική ενεργειακή ατζέντα, δεν θα μπορούσε να λείψει από αυτή η αναφορά στις διεθνείς ενεργειακές εξελίξεις. Έτσι, η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου (Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου) αρχίζει με την τέταρτη συνεδρία η οποία θα καλύψει την περιφερειακή διάσταση της ενεργειακής αγοράς, με τη συμμετοχή ομιλητών διεθνών οργανισμών και κορυφαίων ενεργειακών εταιρειών.


Επίσης, η διεθνής ενεργειακή σκηνή θα απασχολήσει την πέμπτη συνεδρία του «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2011», με την συμμετοχή, μεταξύ άλλων, παγκοσμίως αναγνωρισμένων ενεργειακών αναλυτών, όπως οι κκ. Dan Dorner (Senior Energy Analyst, IEA, Παρίσι) και Δρ. Leo Drollas (Chief Economist & Deputy Executive Director, CGES, Λονδίνο) κ.ά. και θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με στόχο την επισήμανση των διεθνών εξελίξεων και την αναγνώριση των επικρατουσών τάσεων.


Στις ενεργειακές καινοτόμες ενεργειακές τεχνολογίες με συμβολή στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι αφιερωμένη η έκτη συνεδρία, με την οποία θα ολοκληρωθούν οι εργασίες του 16ου Εθνικού Συνεδρίου Ενέργειας.


Στη συγκεκριμένη συνεδρία, η οποία θα ξεκινήσει με την ομιλία-παρέμβαση του Προέδρου του ΚΑΠΕ, Δρ. Μάνθου Σανταμούρη, θα παρουσιαστούν οι εργασίες όσων ανταποκριθούν στη φετινή πρόσκληση για υποβολή εργασιών (Call for Papers), που έχει ήδη προκηρύξει το ΙΕΝΕ. Το εφετινό Call for Papers πραγματοποιείται μετά την μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η υποβολή εργασιών, για πρώτη φορά, στο περσινό συνέδριο («Ενέργεια & Ανάπτυξη 2010») και μετά από πληθώρα αιτημάτων από ερευνητές, μελετητές μεταπτυχιακούς φοιτητές και στελέχη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ανάπτυξης και εφαρμογής ενεργειακών τεχνολογιών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής τους στο 16ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας (βλ. σχετική ανακοίνωση στο site του Ινστιτούτου).


Για επιπλέον πληροφορίες για το Συνέδριο και την οργάνωσή του επισκεφθείτε τον διαδικτυακό χώρο του ΙΕΝΕ ( www .iene .gr) ή επικοινωνήστε τηλεφωνικά στα 210-3628457, 3640278.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου