Γ. Παπακωνσταντίνου: Δήλωση μετά τη σύσκεψη με την αυτοδιοίκηση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας [8.9.2011]
Είχαμε μια πολύωρη συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Δακή και τους όλους τους δημάρχους για τα ζητήματα που αφορούν σε δράσεις, έργα και πρωτοβουλίες του Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην περιοχή. Έγινε μια εκτενής συζήτηση για έργα τα οποία χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη". Για τη Δυτική Μακεδονία χρηματοδοτούνται έργα συνολικού ύψους 190 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι μεγάλα έργα όπως η τηλεθέρμανση Πτολεμαϊδας, Φλώρινας, είναι μικρότερα έργα όπως η διαχείριση υδάτων σε όλη την Περιφέρεια. Είδαμε που υπάρχουν ελλείψεις, που μπορούμε να προχωρήσουμε τα πράγματα πιο γρήγορα, που πρέπει να στηριχθούν οι Δήμοι για να εκπονήσουν μελέτες και να εντάξουν και να υλοποιήσουν ταχύτερα τα έργα τα οποία μπορούν να χρηματοδοτηθούν.
Επίσης αναφέρθηκα στις δράσεις του Πράσινου Ταμείου, το οποίο πλέον είναι λειτουργικό, δράσεις με τις οποίες χρηματοδοτούνται και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας απαλλοτριώσεις χώρων άλλα και αστικές αναπλάσεις για να μπορέσουμε να δώσουμε πίσω στον πολίτη με πόρους από πρόστιμα για τους ημιυπαίθριους και τα αυθαίρετα χώρους για το περιβαλλοντικό ισοζύγιο.
Συζητήσαμε για θέματα ενέργειας, βεβαίως για τη ΔΕΗ σε συνέχεια της συνάντησης που είχα με το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης, και για το μεγάλο θέμα των μετεγκαταστάσεων. Πέραν από την υπογραφή για τις απαλλοτριώσεις στη Μαυροπηγή, αναφερθήκαμε και στο πώς θα προχωρήσουμε γρήγορα συστήνοντας μια δομή για τις απαλλοτριώσεις άλλων περιοχών όπως είναι η Ακρινή, για τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στη Μαυροπηγή, για το ρήγμα και τα εδάφη, και εκεί θα υπάρξει μια συνεργασία του Υπουργείου με τη ΔΕΗ για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί αυτό.
Συζητήσαμε για ζητήματα που έχουν να κάνουν με θέματα περιβάλλοντος της ΔΕΗ στην περιοχή αλλά και για το μέλλον της ΔΕΗ σε ότι αφορά στις αποφάσεις που θα πάρει η κυβέρνηση για την πρόσβαση τρίτων στους λιγνίτες και τη διαδικασία αποκρατικοποίησης, αποφάσεις οι οποίες κάποιες είναι άμεσες και σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλες είναι για αργότερα. Αναφερθήκαμε επίσης στο ρόλο που μπορεί να παίξει η περιοχή στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας χρησιμοποιώντας εκτάσεις που ανήκουν σε Δήμους. Στο πλαίσιο αυτό θα στείλω τις επόμενες ημέρες μια επιστολή σε όλους τους Δήμους της περιοχής για δημοτικές εκτάσεις για να δούμε πως μπορούμε να ενταχθούν στο σχέδιο ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και φωτοβολταϊκών.
Τέλος, έγινε μια εκτενής συζήτηση για μεγάλες παρεμβάσεις που χρειάζεται η περιοχή, βεβαίως για το ρόλο του τοπικού πόρου ανάπτυξης. Εκκρεμεί και θα υπογραφεί τις επόμενες μέρες η κατανομή του πόρου λαμβάνοντας υπόψη και τη διαβούλευση που έχει γίνει και με γνώμονα να υπάρξουν έργα αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά στα οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτός ο σημαντικός πόρος.
Άκουσα με πολύ μεγάλη προσοχή τα ζητήματα που έθεσαν οι ενεργειακοί Δήμοι αλλά και οι υπόλοιποι Δήμοι για τα θέματα περιβάλλοντος και αποκατάστασης εδαφών. Θα συνεργαστούμε για τα ζητήματα αυτά με τις υπηρεσίες του Υπουργείου, θα έχουμε επαφές με τους Δημάρχους και στην Αθήνα για να υπάρξει περαιτέρω συζήτηση για τα έργα και τις παρεμβάσεις αυτές, και θα επανέλθουμε.
Σκοπός μας είναι να λύσουμε ζητήματα και να δώσουμε στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, από την πλευρά του Υπουργείου Περιβάλλοντος την αναπτυξιακή πνοή με έμφαση βέβαια στην πράσινη ανάπτυξη, στις πράσινες επενδύσεις που δημιουργούν δουλειές που φέρνουν νέες επενδύσεις, κάτι που η περιοχή το χρειάζεται σε μια οικονομική περίοδο εξαιρετικά δύσκολη όπως είναι αυτή που περνάει η χώρα.
Δημοσίευση σχολίου