Business plan περικοπών προσωπικού στη ΔΕΗ
Από το Capital.gr...
Όποιος ισχυριστεί πως η ΔΕΗ δεν έχει πλεονάζον διοικητικό προσωπικό, νομίζω πως δεν ξέρει την επιχείρηση, είπε χθες ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, Γ. Παπακωνταντίνου, προαναγγέλλοντας σαρωτικές αλλαγές στην οργανωτική δομή της επιχείρησης.
Σύμφωνα με τον υπουργό, έχει ήδη ζητηθεί από τη διοίκηση της ΔΕΗ να καταρτίσει ένα συνολικό σχέδιο στο οποίο θα εντοπίζονται οι πραγματικές ανάγκες της εταιρείας στους τομείς αιχμής και θα προτείνονται λύσεις για τη μείωση της συνολικής μισθολογικής δαπάνης τα επόμενα χρόνια.
Ο κ. Παπακωνταντίνου έκανε λόγο για τεράστιους ανορθολογισμούς, σημειώνοντας ότι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις προσωπικού σε ορυχεία και σε σταθμούς αλλά και πλεονάζον διοικητικό προσωπικό.
Σήμερα στη ΔΕΗ το προσωπικό πλησιάζει τους 22 χιλιάδες εργαζόμενους, εκ των οποίων περίπου 8 χιλιάδες είναι διοικητικοί υπάλληλοι.
Το 2010 η δαπάνη μισθοδοσίας της ΔΕΗ μειώθηκε κατά 28,9% καθώς η ΔΕΚΟ περιλήφθηκε στις διατάξεις του νόμου για τις περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Οι πρωτοβουλίες περικοπών (υπερωρίες, βάρδιες κλπ.) συνεχίστηκαν και το 2011 και στο πρώτο εξάμηνο η δαπάνη μισθοδοσίας εμφανίζεται περαιτέρω μειωμένη κατά 26,4% (557 εκατ. ευρώ έναντι 645 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2010). Ειδικότερα υπάρχει μείωση των υπερωριών από τις 846 στις 656 χιλ. ώρες, και μείωση της δαπάνης κατά 9,69 εκατ. ευρώ. Επίσης οι βάρδιες μειώθηκαν στις 3504 χιλ. ώρες από 3845 πέρυσι, εξοικονομώντας περίπου 8,27 εκατ. ευρώ.
Στο τέλος του έτους και χωρίς να υπολογίζονται οι εφεδρείες, το προσωπικό αναμένεται να μειωθεί στους 21.288 υπαλλήλους, από 21.845 στο τέλος του 2010.
Τα επόμενα βήματα
Μόλις η διοίκηση της ΔΕΗ παρουσιάσει το ολοκληρωμένο business plan για την κάλυψη των αναγκών που υπάρχουν σε ορυχεία και μονάδες «εκ των ενόντων» (ο κ. Παπακωνσταντίνου μίλησε για δυσκολία πρόσληψης νέου προσωπικού) θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις. Σε πρώτη φάση, αναμένεται να γίνουν εκτεταμένες μετατάξεις προσωπικού, αν και στην πράξη εκφράζονται σοβαρότατες αμφιβολίες για το κατά πόσο το διοικητικό προσωπικό πληροί τις προϋποθέσεις για να καλύψει κενά σε μονάδες και ορυχεία. Οπότε θεωρείται πιθανό, ένα μέρος από το «πλεονάζον» προσωπικό των διοικητικών υπηρεσιών, να βρεθεί ενώπιον δυσάρεστων εκπλήξεων (εφεδρεία).
Σκληρή ανακοίνωση απάντηση εξέδωσε σήμερα για το θέμα η ΕΔΟΠ ΔΕΗ (Ένωση Διοικητικού Προσωπικού ΔΕΗ) που αμφισβητεί την άποψη Παπακωνσταντίνου περί πλεονάζοντος προσωπικού. Ειδικότερα η ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων:
"Άραγε με ποια στοιχεία ομιλεί (ο κ. Παπακωνσταντίνου) για πλεονάζον Διοικητικό προσωπικό, όταν συνολικά δεν αριθμεί πάνω από 5.000 εργαζόμενους, δηλαδή λιγότερο από το ¼ του προσωπικού!!!
* Ποιος τον οδήγησε σε αυτή την αφοριστική φράση περί πλεονάζοντος προσωπικού αυθαίρετα και χωρίς στοιχεία;
* Ποιος είναι αυτός που θέλει να ξεπουλήσει τους σταθμούς και τα ορυχεία της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας έναντι πινακίου φακής, όπως έκανε με τον ΟΤΕ, ζημιώνοντας κατά 350 εκατομμύρια € το Ελληνικό Δημόσιο για την πώληση του 10%;
ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ:
Το συνδικαλιστικό κίνημα και οι εργαζόμενοι θα σταθούν απέναντι στις πολιτικές που εφαρμόζει ο πλέον επικίνδυνος υπουργός για το συμφέρον της ΔΕΗ και της χώρας.
Η ΔΕΗ δεν τεμαχίζεται γιατί είναι περιουσιακό στοιχείο του Ελληνικού λαού αλλά και των εργαζομένων στη ΔΕΗ".
Δημοσίευση σχολίου