.

Διπλό δικαστικό μπλόκο από ΓΕΝΟΠ για ασφαλιστικό και αποκρατικοποίηση ΔΕΗ...


Με αγωγές "εις διπλούν" στα δικαστήρια, μέσα στο προσεχές δεκαήμερο, τόσο κατά του Ελληνικού Δημοσίου που δεν καταβάλει τα χρήματα για τον πάγιο πόρο του ασφαλιστικού ταμείου των εργαζομένων, όσο κατά της ΔΕΗ ώστε να μπλοκάρει η ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης και η πώληση μονάδων της, απαντά η ΓΕΝΟΠ, όπως λέει στο «Energypress», ο πρόεδρός της Νίκος Φωτόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το νομικό team που έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό, με εξιδείκευση γύρω από ασφαλιστικά ζητήματα και γνώσεις κεφαλαιαγοράς, και με επικεφαλής τον καθηγητή Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας στο τμήμα Νομικής, του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Κωσταντίνο Κρεμαλή, ολοκληρώνει τις ημέρες αυτές την κατάρτιση των προσφυγών, με σκοπό να τις έχει καταθέσει μέσα στις πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου.
«Στόχος των αγωγών, είναι πρώτον να υποχρεωθεί η πολιτεία να καταβάλει τα χρήματα που δεν αποδίδει για τον πάγιο πόρο προς το ασφαλιστικό μας ταμείο, και δεύτερον, να μπλοκάρουμε την περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ και την εκχώρηση περιουσιακών της στοιχείων, μέσα στα οποία οι εργαζόμενοι έχουν εμπράγματα δικαιώματα», σημειώνει ο επικεφαλής της ΓΕΝΟΠ. Στην ουσία σκοπός των δύο προσφυγών της ΓΕΝΟΠ είναι να τινάξει στον αέρα το χρονικό προγραμματισμό της κυβέρνησης, αναφορικά τόσο με την υποχρέωσή της απέναντι στην Κομισιόν να προχωρήσει άμεσα σε ένα σχέδιο για το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη σε ιδιώτες, όσο και με εκείνη απέναντι στην τρόικα για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Κατά του Δημοσίου για τον πάγιο πόρο…
Η πρώτη αγωγή θα στρέφεται κατά του Ελληνικού Δημοσίου, και ως αντικείμενο θα έχει την καταβολή των χρημάτων του παγίου πόρου που αυτό δεν έχει καταβάλει. Πρόκειται για τα χρήματα, τα οποία η πολιτεία έχει αναλάβει από το 2000 την υποχρέωση να καταβάλει κάθε χρόνο, για να καλύπτει τη διαφορά ανάμεσα στα έσοδα που μαζεύονται από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και τις δαπάνες. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, μέχρι και το 2009, η πολιτεία ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις (γι’ αυτό και το ταμείο δεν είναι ελλειμματικό, όπως άλλα), αλλά, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, τα δύο τελευταία χρόνια καταβάλει πολύ λιγότερα απ' όσα της επιβάλει ο νόμος. Πέρυσι, απέδωσε 270 εκατ. ευρώ λιγότερα, και φέτος, αντί για 900 εκ. ευρώ, κατέβαλε 600 εκ. ευρώ. Υπάρχει δηλαδή υστέρηση 570 εκ. ευρώ στη διετία.
Κατά της ΔΕΗ για την ασφαλιστική περιουσία των εργαζομένων
Η δεύτερη αγωγή θα στρέφεται κατά της ΔΕΗ με αντικείμενο να μπλοκάρει η περαιτέρω αποκρατικοποίηση της επιχείρησης και την εκχώρηση περιουσιακών της στοιχείων, με το σκεπτικό ότι μέσα στα τελευταία υπάρχουν ενσωματωμένα εμπράγματα δικαιώματα των εργαζομένων, δηλαδή ενσωματωμένη ασφαλιστική περιουσία.
Η ειρωνεία…
Γενικά, η ΓΕΝΟΠ, θεωρεί πως με τις κινήσεις αυτές θα τινάξει στον αέρα τους σχεδιασμούς τόσο του κ. Παπακωσταντίνου (άνοιγμα αγοράς λιγνίτη), όσο και του κ. Βενιζέλου που ως υπ. Οικονομικών έχει την ευθύνη εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος (ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ). Η ειρωνεία της τύχης είναι ότι ο τελευταίος, ήταν εκείνος που το 1999, ως υπουργός Ανάπτυξης, είχε δώσει τη λύση για να αρθεί το εμπόδιο του ασφαλιστικού των εργαζομένων, προκειμένου να εισαχθεί η ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο. Ήταν εκείνος που πήρε την απόφαση να αναλάβει ο κρατικός Προϋπολογισμός τις υποχρεώσεις προς το ταμείο της ΔΕΗ…

Aπό το energypress.gr...

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου