.

Γ. Παπακωνσταντίνου: Άρθρο

ΑΡΘΡΟ
ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΚΑ
ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»
ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ

Η κρίση από την οποία περνάει η χώρα μας, η Ευρώπη και το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, μας αναγκάζει να δούμε πιο ξεκάθαρα τις επιλογές που έχουμε μπροστά μας. Σε κάθε κρίση, οι κοινωνίες, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περίοδο, μπαίνουν συνειδητά ή ασυνείδητα σε μια διαδικασία αξιολόγησης του παρελθόντος και σε μια διεργασία απάντησης στα δεκάδες διλήμματα για τη διαμόρφωση της πορείας προς το μέλλον.

Και αυτά τα διλήμματα είναι απολύτως πρακτικά και ζωτικής σημασίας για την οικονομία και την ευημερία των πολιτών. Σε μια οικονομική κρίση, σε μια οικονομία σε ύφεση, κρίσιμα ερωτήματα αποτελούν:
Από που θα μπορέσει να δημιουργηθεί ξανά νέο εισόδημα και θέσεις εργασίας;

Μπορεί το μοντέλο ανάπτυξης, που λειτούργησε μέχρι σήμερα, να οδηγήσει σε ανάκαμψη;

Τι είδους πλεονεκτήματα διαθέτουμε ως χώρα που θα μπορούσαν άμεσα να οδηγήσουν στην ανάκαμψη;

Ποιοι τομείς θα μπορούσαν να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία των πολιτών στο μέλλον;

Η πολιτική απάντηση σε αυτού του είδους τα ερωτήματα από την πλευρά της Κυβέρνησης ήταν, είναι και θα είναι η Πράσινη Ανάπτυξη. Η Πράσινη Ανάπτυξη όχι ως κάτι αφηρημένο, αλλά ως ένα πλαίσιο που διέπει την διαδικασία αναπτυξιακής ανασυγκρότησης της χώρας. Πράσινη Ανάπτυξη σημαίνει την αύξηση εισοδήματος μέσα από μια παραγωγική διαδικασία που δεν εξαντλεί τους φυσικούς μας πόρους. Σημαίνει επίσης μια παραγωγική διαδικασία που αξιοποιεί τους φυσικούς πόρους με εναλλακτικούς τρόπους, διατηρώντας την φυσική ισορροπία στο περιβάλλον και διασφαλίζοντας ότι οι ζωτικής σημασίας φυσικοί πόροι – π.χ. ο αέρας, το νερό, το έδαφος, η τροφή – θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε κατάσταση τέτοια που να εξασφαλίζουν την καλή υγεία και ευημερία των πολιτών.

Όλα αυτά σημαίνουν για τη χώρα μας νέες ευκαιρίες για επενδύσεις, επιχειρηματικότητα, εξαγωγές, αύξηση εισοδήματος και αύξηση της απασχόλησης. Γιατί σε όλους τους παραδοσιακούς τομείς της οικονομίας μας – τουρισμός, γεωργία, κτηνοτροφία, ελαφρά βιοτεχνία, βιομηχανία – υπάρχει ένα τεράστιο ανεξάντλητο δυναμικό προσαρμογής στις αρχές της διατηρήσιμης ανάπτυξης. Ενώ υπάρχουν τομείς που παρουσιάζουν πραγματικά νέες ευκαιρίες ανάπτυξης, όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η νέα αρχιτεκτονική με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και την ανάδειξη του φυσικού τοπίου, η ανάπτυξη της τεχνολογίας συστημάτων για την αξιοποίηση των ΑΠΕ ή την εξοικονόμηση ενέργειας.

Η αγωνία και η αβεβαιότητα που δημιουργεί η δημοσιονομική κρίση στην χώρα μας δεν έχει αφήσει αρκετό χώρο στο δημόσιο διάλογο για τη συζήτηση θεμάτων που μπορούν να δείξουν τις νέες προοπτικές για την οικονομία μας. Όμως, όλους αυτούς τους μήνες και παράλληλα με την επίπονη προσπάθεια για τον έλεγχο του δημοσιονομικού προβλήματος, η Κυβέρνηση, τα αρμόδια Υπουργεία και ειδικά το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) επιδόθηκαν σε ένα πολύ σημαντικό έργο, στην ανάπτυξη μιας στρατηγικής για την Πράσινη Ανάπτυξη που σήμερα πλέον υλοποιείται.

Τα δύο τελευταία χρόνια, προωθηθήκαν πολιτικές παρεμβάσεις που αποτελούν την βάση για το νέο πρότυπο ανάπτυξης της χώρας μας. Από το νέο πλαίσιο για την προστασία της βιοποικιλότητας, ως την προώθηση των δασικών χαρτών και από την σύνταξη των χωροταξικών σχεδίων ως την επιτάχυνση της κτηματογράφησης και της συγκέντρωσης και δημοσιοποίησης γεωχωρικών δεδομένων, το ΥΠΕΚΑ επιχείρησε να αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον ως αναπτυξιακό πόρο.

Από εδώ και στο εξής, οι προτεραιότητες είναι να καταστεί το πλαίσιο περιβαλλοντικής προστασίας πλήρως λειτουργικό, να συμπληρωθεί με νέες πολιτικές παρεμβάσεις, όπως η αντιμετώπιση της ηχορύπανσης και η βελτίωση των πόλεων, αλλά και να συμβάλει στο μέγιστο βαθμό στην κινητοποίηση κεφαλαίων για επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η συμβολή του ΥΠΕΚΑ στην ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας υλοποιείται με τρεις τρόπους:

· Οριζόντια, μέσα από την επιτάχυνση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, χωρίς εκπτώσεις για το περιβάλλον, αλλά με ταχύτερη έκδοση όρων και με την ουσιαστική λειτουργία του περιβαλλοντικού ελέγχου.

· Στοχευμένα, ειδικά στο σκέλος της οικοδομικής και ευρύτερα κατασκευαστικής δραστηριότητας μέσα από τρεις κλάδους πολιτικών: τα κίνητρα για περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον κατασκευές – ειδικά ως προς την ενεργειακή εξοικονόμηση και την προώθηση της καινοτομίας στην κατασκευή, τη δραστική απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης οικοδομικών αδειών και τον νέο ΓΟΚ, αλλά και την επιτάχυνση της σύνταξης ειδικών και γενικών χωροταξικών σχεδίων.

· Προώθηση μεγάλων και καινοτόμων έργων, ειδικά στον τομέα της ενέργειας. Εδώ, η πολιτική μας διαμορφώνει μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες τόσο μέσα από το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, όσο και μέσα από την προώθηση της πράσινης παραγωγής ενέργειας από κλασσικές πηγές και κυρίως από την επένδυση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Προχωρούμε, ήδη, στη δημιουργία ενός επενδυτικού σχεδίου για μεγάλου μεγέθους υποδομές που θα επιτρέπουν την εξαγωγή ηλιακής ενέργειας από τη χώρα μας στην Ευρωπαϊκό Βορρά, αλλά και στην επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης στην αιολική ενέργεια, ιδιαίτερα στα θαλάσσια αιολικά πάρκα, όπως και στη γεωθερμία.

Το ΥΠΕΚΑ επίσης μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που βρίσκονται στην άμεση εποπτεία του – το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρο Ανάπτυξη» και το «Πράσινο Ταμείο» - πρόκειται μέσα στα επόμενα τρία χρόνια να διαθέσει περισσότερο από τρία δισεκατομμύρια ευρώ σε έργα υποδομής – όπως διαχείριση υδάτων, διαχείριση απορριμμάτων, προστασία του περιβάλλοντος – και έργα αναπλάσεων και βελτίωσης του δομημένου περιβάλλοντος, ιδιαίτερα στην περιφέρεια.

Συνολικά, ο τομέας πολιτικής που ονομάζεται «Πράσινη Ανάπτυξη» μέσα στα επόμενα τρία χρόνια μπορεί να κινητοποιήσει επενδυτικά κεφάλαια άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ και να παράξει περισσότερες από 200 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Οι τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος, της ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής, παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, είναι κλάδοι της πραγματικής οικονομίας, για τους οποίους υπάρχει έντονο διεθνές και εγχώριο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ταυτόχρονα, είναι και οι κατ’ εξοχήν τομείς που η Ελλάδα διαθέτει σπουδαία συγκριτικά πλεονεκτήματα. Όλα, λοιπόν, συγκλίνουν ότι αυτή είναι η δική μας ευκαιρία να μπούμε ξανά – ίσως για πρώτη φορά με τόσες αξιώσεις – στο παιχνίδι της ανάπτυξης που θα βασίζεται στην πραγματική επένδυση, την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια. Η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι αυτή η ευκαιρία δεν πρόκειται να χαθεί για την χώρα και αυτό αποτελεί και τη δέσμευσή μας για δράση τους επόμενους μήνες.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου