.

Γ. Παπακωνσταντίνου: Δήλωση μετά τις συναντήσεις με Γερμανούς Αξιωματούχους στο Βερολινο [14.9.2011]

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επισκέφθηκε, σήμερα, το Βερολίνο, όπου είχε συναντήσεις με στελέχη της Γερμανικής Κυβέρνησης, τον Υπουργό Οικονομικών, Wolfgang Schäuble, τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης και Πυρηνικής ασφάλειας, Norbert Röttgen, και τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονοµίας και Τεχνολογίας, Jochen Homann. Ακόμα, συναντήθηκε με τον Διεθύνοντα Σύμβουλο και Γενικό Διευθυντή του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (Federation of German Industries - BDI), Dr Markus Kerber, καθώς και με εκπροσώπους επιχειρηματικών φορέων που ασχολούνται με την ενέργεια και παρουσίασε το σχέδιο της χώρας μας για το πρόγραμμα “Ήλίος” και τις προοπτικές από την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, είπε τα εξής:

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Έχουμε, σήμερα, στο Βερολίνο, μια σειρά συναντήσεων, με τον Oμοσπονδιακό Yπουργό Οικονομικών, Wolfgang Schäuble, με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης και Πυρηνικής Ασφάλειας, Norbert Röttgen, και με τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονοµίας και Τεχνολογίας, Jochen Homann. Είχαμε, επίσης, μια σημαντική συνάντηση με τον Σύνδεσμο των Γερμανικών Βιομηχανιών για τα ζητήματα των επενδύσεων στην Ελλάδα, στους τομείς αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Συζητήσαμε πώς θα πρoωθήσουμε τις επενδύσεις στην Ελλάδα από κοινού και, πιο συγκεκριμένα, για το μεγάλο σχέδιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο και εξαγωγής του, το λεγόμενο πρόγραμμα «Ήλιος», το οποίο έχουμε, ήδη, παρουσιάσει και το οποίο βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση, τόσο από τη Γερμανική Κυβέρνηση, όσο και από τη γερμανική βιομηχανία.

Παράλληλα, είχαμε με τον Υπουργό Οικονομικών, Wolfgang Schäuble, την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για τα γενικότερα ζητήματα οικονομικής πολιτικής. Επιβεβαιώσαμε, από την πλευρά της Ελληνικής Κυβέρνησης την αταλάντευτη πρόθεση μας να προχωρήσουμε στη δημοσιονομική προσαρμογή και στις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, και από την πλευρά της Γερμανικής Κυβέρνησης τη βούληση της να στηρίξει τη χώρα μας, να στηρίξει το Ευρώ, στο πλαίσιο των συμφωνιών που από κοινού έχουν πάρει οι ηγέτες της Ευρωζώνης και της Ε.Ε., τον Ιούλιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Κύριε Υπουργέ την τελευταία φορά που είδατε τον κ. Σόιμπλε ήσασταν Υπουργός Οικονομικών. Πώς ήταν το κλίμα σήμερα;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ο κ. Schäuble ήταν ο πρώτος, που πριν από αρκετούς μήνες, είχε συζητήσει μαζί μου, τότε, ως Υπουργός Οικονομικών, την ανάγκη να στηρίξουμε την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και είχε αναφερθεί στην πρόταση να εξάγει η Ελλάδα καθαρή ενέργεια προς το Βορρά της Ευρώπης. Αυτό ήταν και το βασικό σημείο της συνομιλίας μας, σήμερα, γιατί έχουμε πλέον δουλέψει πάνω σε αυτή τη βάση και υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση που κάνει η Ελληνική Κυβέρνηση.

Από εκεί και πέρα, όπως είπα προηγουμένως, κάναμε μια γενικότερη συζήτηση. Όλοι γνωρίζουμε τις δυσκολίες των τελευταίων ημερών, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό. Αλλά να επαναλάβω τη διάθεση και των δύο Κυβερνήσεων, και των δύο πλευρών, που νομίζω είναι σαφές και από την τηλεφωνική επικοινωνία που θα υπάρξει μεταξύ του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, της Καγκελαρίου της Γερμανίας, Angela Merkel, και του Προέδρου της Γαλλίας, απόψε, και βεβαίως θα εκφρασθεί κι από τον Υπουργό Οικονομικών στο αυριανό Eurogroup, όπου θα συναντηθεί με τον κ. Schäuble. Όλοι προσπαθούμε να προχωρήσουμε στη βάση των αποφάσεων, που έχουν ληφθεί. Και οι δύο πλευρές δεν θέλουν τίποτα άλλο παρά να προχωρήσει το πρόγραμμα, να προχωρήσει η χώρα, να ισχυροποιηθεί το Ευρώ και κάνουμε οι πάντες ό,τι χρειάζεται προς την κατεύθυνση αυτή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Έχει προκύψει κάτι συγκεκριμένο στη συνάντηση σας με τους βιομηχάνους, με το προεδρείο του Γερμανικού ΣΕΒ;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Υπήρχαν στη συνάντηση εκπρόσωποι διαφορετικών κλάδων της γερμανικής βιομηχανίας, από τον κλάδο των κατασκευών, τον κλάδο των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και του εξοπλισμού. Συμφωνήσαμε να υπάρξει μια κοινή ομάδα, η οποία θα δουλέψει περαιτέρω τις λεπτομέρειες, για το πώς ακριβώς προχωράει αυτό το μεγάλο επενδυτικό σχέδιο.

Θα έχουμε την ευκαιρία, στην Αθήνα, στις αρχές Οκτωβρίου, με την έλευση του Γερμανού Υπουργού Οικονομίας, Philipp Rösler, να υπάρξει μια ειδική ενότητα, όπου θα συζητηθούν όλες οι διαστάσεις αυτού του σχεδίου, οι χρηματοδοτικές διαστάσεις, τα ζητήματα κατασκευής, τα ζητήματα της μεταφοράς του ηλεκτρισμού, επειδή είναι πολύ σημαντικό αυτό το σχέδιο να αποτελέσει και τον καταλύτη για την περαιτέρω ανάπτυξη των ευρωπαϊκών δικτύων μεταφοράς ηλεκτρισμού προς τη νότια Ευρώπη. Είναι κάτι που, όχι μόνο η χώρα μας, αλλά και άλλες, βάζουν πολύ ψηλά στην ατζέντα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Δηλαδή πότε θέλετε να ξεκινήσει αυτό το project;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Το πρόγραμμα εχει, ήδη, ξεκινήσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε πριν λίγες μέρες προκάλεσαν αναστάτωση και στην Ελλάδα και έχει ξεκινήσει και εδώ μια πολύ μεγάλη συζήτηση με το FDP, υπάρχει μια σύγκρουση κ.τ.λ.. Σας είπε κάτι σχετικά με αυτό; Του είπατε εσείς ότι οι δηλώσεις αυτές προκαλούν προβλήματα στην Ελλάδα; Οι δηλώσεις και του Ρέσλερ και του Σόιμπλε και γενικά οι δηλώσεις που γίνονται στη Γερμανία προκαλούν μεγάλα προβλήματα και στην Ελλάδα.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Νομίζω πως όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι, σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, είναι πολύ σημαντικό όλες οι δηλώσεις που γίνονται να σπρώχνουν στην ίδια κατεύθυνση. Από την άλλη, ξέρουμε ότι υπάρχουν οι - αν θέλετε - πολιτικές καταστάσεις σε κάθε χώρα και, πολλές φορές, διαφορετικές φωνές που ακούγονται, που δεν πάνε όλες στην ίδια κατεύθυνση. Ας μείνουμε σε αυτό και ας μείνουμε στο ότι ο στόχος είναι κοινός και όλοι προσπαθούμε να τον υπηρετήσουμε.

Ευχαριστώ.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου