.

Λύση "δια πάσαν νόσον" η δημιουργία και πώληση της "μικρής ΔΕΗ"


Aπό το energypress.gr...

Ως την τελική λύση, η οποία θα δίνει απάντηση και στο εκκρεμές θέμα της πρόσβασης ιδιωτών στους λιγνίτες και στο θέμα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ και στο θέμα της πραγματικής απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού, φαίνεται ότι αντιμετωπίζει η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ την δημιουργία και στη συνέχεια πώληση μιας «μικρής ΔΕΗ».

Πρακτικά φαίνεται ότι, όχι μόνον δεν έχει νόημα, αλλά και δεν μπορούν να προχωρήσουν και τα δύο: η πώληση λιγνιτικών μονάδων σε πρώτη φάση για να ικανοποιηθεί το αίτημα της Κομισιόν για παραχώρηση του 40% των λιγνιτών σε ιδιώτες, και η πώληση μιας «μικρής ΔΕΗ» σε δεύτερη φάση για να ικανοποιηθεί η δέσμευση για ιδιωτικοποίηση του 17% της επιχείρησης. Η λύση «πακέτο» είναι τώρα η επιδίωξη.
Είναι, ίσως, η «ριζοσπαστική λύση μεγάλης κλίμακας» στην οποία υποχρεώνεται η κυβέρνηση, όπως έγκαιρα είχε προβλέψει το energypress (http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/314d7366-d753-4426-8287-628694da55d6), καθώς κάτι τέτοιο απαιτούσαν οι ξένοι ενεργειακοί όμιλοι προκειμένου να προσέλθουν για να αγοράσουν μονάδες της ΔΕΗ, δοθείσης της κρίσης και του υψηλού country risk.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, εάν «βγούν» τώρα προς πώληση λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ όπως αυτές που ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου (Αμύνταιο, Μεγαλόπολη), είναι εντελώς αμφίβολο ότι θα υπάρξουν ενδιαφερόμενοι, όχι μόνον επειδή είναι παλιές και χρειάζονται κεφάλαια για να παραταθεί κάπως ο χρόνος ζωής τους, αλλά και επειδή η προοπτική της πώλησης στη συνέχεια της «μικρής ΔΕΗ»που θα έχει πιο ελκυστικό περιεχόμενο (λιγνίτες, νερά, ορυχεία κ.λπ) θα κάνει όλους τους ενδιαφερόμενους να περιμένουν. Δηλαδή η δεύτερη κίνηση θα «υπονομεύει» την πρώτη. Από την άλλη, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, «δεν είναι απεριόριστες οι μονάδες της ΔΕΗ ώστε να πουλιέται συνεχώς και από ένα πακέτο». Αντίθετα, η πώληση μέσω της "μικρής ΔΕΗ" ενός ποσοστού περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ, μεγαλύτερου όπως φαίνεται από το 17%, θεωρείται λύση που απαντάει σε όλα τα προβλήματα.
Παζάρι με την κοινότητα
Θα δεχτούν όμως οι κοινοτικές υπηρεσίες μια νέα καθυστέρηση στο άνοιγμα των λιγνιτών που «σέρνεται» επί χρόνια, ενώ υποτίθεται ότι τώρα έφτανε στο τέλος της η διαπραγμάτευση για την τελική λύση; Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις ο λόγος για τον οποίο ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστηρίζει ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές διαδικασίες που θα πάνε παράλληλα, είναι ότι δεν θα ήθελε να δημιουργήσει εικόνα ασυνέπειας στους κοινοτικούς, καθώς μια άλλη τακτική θα μπορούσε να εκληφθεί ως μία ακόμα υπεκφυγή.
Στην πραγματικότητα όμως, εάν φτιαχτεί μια συγκροτημένη και στοιχειοθετημένη πρόταση για τη δημιουργία και πώληση της «μικρής ΔΕΗ» με σαφή χρονοδιαγράμματα και δεσμεύσεις από την ελληνική πλευρά, θεωρείται δύσκολο να μην γίνει αποδεκτή από την Κομισιόν και ως λύση για το πρόβλημα των λιγνιτών. Σημειώνεται δε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν βρίσκονται σε συνεχή επαφή όχι μόνον με το ΥΠΕΚΑ, αλλά και με τους παράγοντες της αγοράς, ξένους και εγχώριους. Συνεπώς, μια ευνοϊκή στάση των τελευταίων έχει να διαδραματίσει το δικό της ρόλο.
Άλλωστε, όπως σημειώνουν συνομιλητές του energypress, και η ξεχωριστή πώληση λιγνιτικών μονάδων δεν είναι κάτι εύκολο. Ακόμα και σήμερα αν αποφασιστεί, δεν θα έχει τελεσφορήσει πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Μέσα στο 2012 θεωρείται εφικτό να έχει ολοκληρωθεί και η άλλη λύση της «μικρής ΔΕΗ».
Περισσότερα στο ταμείο
Στην λύση της «μικρής ΔΕΗ» φαίνεται ότι έφτασε το ΥΠΕΚΑ και το Οικονομικό Επιτελείο όταν διαπίστωσε ότι τα χρήματα που θα έμπαιναν στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων με τις άλλες μεθόδους θα ήταν ελάχιστα. Γι αυτό άλλωστε απέρριψαν ρητά την πώληση του 17% μέσω χρηματιστηρίου.
Αντίθετα από τη «γκρίνια» που συναντούσαν οι μέχρι σήμερα κυβερνητικές προτάσεις για το άνοιγα των λιγνιτών, τα στελέχη της αγοράς με τα οποία συνομίλησε το energypress βλέπουν με πολύ καλό μάτι την αναφορά που έκανε στη συνέντευξή του της Δευτέρας ο κ. Παπακωνσταντίνου, αναφέρουν δε ότι μια τέτοια λύση έχει πολλές φορές προταθεί από τις ξένες και εγχώριες εταιρείες που θα μπορούσαν να ενδιαφερθούν για την απόκτηση μονάδων ή μεριδίων της ΔΕΗ.
Ελκυστικό μείγμα
Υπενθυμίζεται ότι το σενάριο που παρουσίασε ο κ. Παπακωνσταντίνου προβλέπει τη δημιουργία μιας «νέας μικρής» ΔΕΗ, που θα αποτελείται από το ίδιο μείγμα και την ίδια αναλογία καυσίμων με τη σημερινή, δηλαδή θα περιλαμβάνει μονάδες λιγνίτη, ορυχεία και υδροηλεκτρικούς σταθμούς, και η οποία μετά θα πωληθεί. «Αντί να πουλήσει κάποιος ποσοστό ή μεμονωμένες μονάδες, δημιουργεί ένα νέο οργανισμό, ο οποίος έχει τμήματα του παλαιού, δηλαδή σταθμούς, ορυχεία, και ούτω καθ’ εξής, και αυτός ο νέος οργανισμός πωλείται», είπε ο υπουργός, εννοώντας ότι έτσι καθίσταται πιο ελκυστικό το πακέτο της πώλησης. Το μοντέλο αυτό που μοιάζει αρκετά με εκείνο που εφαρμόστηκε προ δεκαετίας στην Ιταλία για το «σπάσιμο» της ιταλικής ΔΕΗ (Εnel), εξασφαλίζει ότι το Δημόσιο θα εξακολουθήσει να κατέχει το 51% στη ΔΕΗ (που θα είναι βέβαια μικρότερη της σημερινής).
Η δημιουργία και πώληση της «μικρής» ΔΕΗ, συνδυάζονται με το ζήτημα της διαχείρισης του προσωπικού της επιχείρησης, καθώς ο κ. Παπακωνσταντίνου έθεσε θέμα ανακατανομής για τους 22.000 υπαλλήλους της ΔΕΗ, και περικοπών στο πλεονάζον προσωπικό, με μετατάξεις όπου υπάρχουν ελλείψεις και εφεδρεία για όσους περισσεύουν.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου