Αντιδρούν οι ιδιώτες για τον φορο στο φυσικό αέριο και ζητούν φόρο στο λιγνίτη !
Από το energypress με τίτλο "Άλμα 31% στην ΟΤΣ την πρώτη μέρα επιβολής ΕΦΚ στο φυσικό αέριο"
«Βραχυκύκλωμα» στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας προκάλεσε το άλμα κατά 31% που σημείωσε η Οριακή Τιμή του Συστήματος (ΟΤΣ) χθες, πρώτη ημέρα εφαρμογής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο που προορίζεται για την ηλεκτροπαραγωγή.
Οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί, που έχουν θέσει επανειλημμένως το ζήτημα του αντιαναπτυξιακού και καταστρεπτικού χαρακτήρα της επιβολής ΕΦΚ στο φυσικό αέριο στο υπουργείο Οικονομικών και έχουν ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό, ετοιμάζονται να προσφύγουν στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα για να ανατρέψουν την απόφαση.
Όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΣΑΗ, ο σύνδεσμος των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών, ενώ η μέση ημερήσια ΟΤΣ έφτανε προχθές τα 56 ευρώ, χθες (πρώτη μέρα εφαρμογής του ΕΦΚ) η τιμή έφτασε τα 73,1 ευρώ, ενώ σήμερα ανέρχεται στα 66,04 ευρώ. Τα δεδομένα «μεταφράζονται» σε αύξηση 31% και 26% αντίστοιχα σε σχέση με την κατάσταση προ της επιβολής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
Την παραμονή εφαρμογής του μέτρου, την 31η Αυγούστου, ο ΕΣΑΗ επιχείρησε εκ νέου να «πείσει» το υπουργείο Οικονομικών να αναστείλει την εφαρμογή του μέτρου και σε σχετική επιστολή του αναφέρει ότι «δεν μπορούμε να μιλούμε για ανάπτυξη επιβάλλοντας τα πλέον αντιαναπτυξιακά μέτρα που πλήττουν ανεπανόρθωτα για την εγχώρια παραγωγή».
Παράλληλα, ζήτησε την άμεση παρέμβαση του υπουργού Ευ. Βενιζέλου προκειμένου να διορθωθεί «ένα λανθασμένο μέτρο το οποίο σύντομα θα αποδειχθεί ότι έχει καθαρά βλαπτική επιρροή στην εθνική οικονομία».
Επίσης προειδοποιεί σε αντίθετη περίπτωση, οι εταιρείες μέλη του Συνδέσμου, θα κινηθούν νομικά για να προασπίσουν τα συμφέροντά τους, προσφεύγοντας στα αρμόδια όργανα κατά παρόμοιων μέτρων που θέτουν εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητά τους.
Στην τρίτη κατά σειρά επιστολή του προς το υπουργείο Οικονομικών, ο ΕΣΑΗ, επισημαίνει ότι η επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού θίγει:
-Την ανταγωνιστικότητα της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής προς όφελος των εισαγωγέων,
-Τις ελληνικές επιχειρήσεις στο σύνολό τους, επιβαρύνοντας με υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας (διπλή φορολόγηση στην κατανάλωση ηλεκτρισμού και στην κατανάλωση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή)
-Τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, μειώνοντας δραματικά την ανταγωνιστικότητά τους
-Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας
Επαναλαμβάνει επίσης ότι εφόσον δεν έχει επιβληθεί αντίστοιχος φόρος στο λιγνίτη, το μέτρο αντίκειται στις προβλέψεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, κρατικών ενισχύσεων, φορολογικής ουδετερότητας σε προϊόντα που προορίζονται για ίδια χρήση και προστασίας του περιβάλλοντος, εφόσον πριμοδοτεί ρυπογόνα καύσιμα όπως ο λιγνίτης.
Δημοσίευση σχολίου