.

Έφτασε τα 105 ευρώ η Οριακή Τιμή - νευρική κρίση στους προμηθευτές ρεύματος

Από το energypress.gr...

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης βρίσκεται η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας καθώς η Οριακή Τιμή του Συστήματος «φορτωμένη» από τον ΕΦΚ στο αέριο, έφτασε χθες, κάποιες ώρες της ημέρας, μέχρι και τα 105 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Τα αναλυτικά στοιχεία για την Οριακή Τιμή τις τελευταίες ημέρες, είναι χαρακτηριστικά της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά ηλεκτρισμού: Η μέση τιμή στο SMP χθες είχε εκτιναχθεί στα 88,133 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ από τις δέκα το πρωί μέχρι τις επτά το απόγευμα, η τιμή στη χονδρική αγορά βρέθηκε πάνω από τα 100 ευρώ. Μια μέρα πριν τη Δευτέρα η μέση οριακή τιμή ήταν στα 72 ευρώ, ενώ για σήμερα προβλέπεται να είναι 79,5 ευρώ.

Για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης, πριν την επιβολή του ΕΦΚ στο αέριο για ηλεκτροπαραγωγή, η μέση ΟΤΣ ήταν στα 55,6 ευρώ στις 31 Αυγούστου, στα 54,5 ευρώ στις 30 Αυγούστου και στα 65 ευρώ στις 29 Αυγούστου.

«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο θα πρέπει να κατανοήσουν άπαντες ότι η αγορά κλείνει», αναφέρει κορυφαία πηγή εταιρείας προμήθειας, που χτυπάει στο EnergyPress καμπανάκι: «Εάν δεν αλλάξει κάτι, δεν αντέχουμε μέχρι το τέλος του έτους».

Σχεδόν σε καθημερινή βάση τόσο η πλευρά των προμηθευτών (ιδιώτες και ΔΕΗ) όσο και οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί απευθύνουν διαβήματα στη ΡΑΕ και το ΥΠΕΚΑ. Ωστόσο και η κυβέρνηση φαίνεται να έχει εγκλωβιστεί σε ένα ατελέσφορο μέτρο, με δεδομένο ότι τα σενάρια απόσυρσης του ΕΦΚ στην ηλεκτροπαραγωγή με μετακύληση του κόστους στους καταναλωτές έχουν προκαλέσει τη μήνι της βιομηχανίας. Από την άλλη, παράγοντες της αγοράς σχολιάζουν ότι, αν δεν υποκατασταθεί ο ΕΦΚ στο αέριο ηλεκτροπαραγωγής με αύξηση ΕΦΚ ή αύξηση ΦΠΑ στην κατανάλωση ρεύματος, τότε θα πρέπει υποχρεωτικά να αυξηθούν τα τιμολόγια ρεύματος, πράγμα που πιθανότατα θα είναι ακόμα πιο επώδυνο στους καταναλωτές και συνεπώς περισσότερο επιβαρυντικό για την εικόνα της κυβέρνησης.

Ζημιώνουν και οι Παραγωγοί

Το μέτρο του ΕΦΚ δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα και στους ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς, οι οποίοι καλούνται να ανταγωνιστούν στην ημερήσια αγορά τις μονάδες λιγνίτη της ΔΕΗ, που δεν πληρώνουν ΕΦΚ. Ήδη από τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ γίνεται αντιληπτό ότι το μέτρο επιβολής ΕΦΚ σε συνδυασμό με τη χαμηλή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας οδηγεί τις μονάδες των ιδιωτών σε μειωμένη συμμετοχή στην αγορά άρα και σε λιγότερα έσοδα. Και αυτό διότι λόγω ΕΦΚ υποβάλλουν πιο «ακριβές» προσφορές που δεν γίνονται δεκτές. Βεβαίως, όταν η ζήτηση μεταβάλλεται και μπουν οι μονάδες αυτές στην αγορά, τότε η οριακή τιμή εκτινάσσεται στα ύψη, όπως συνέβη χθες. Ακόμη και έτσι πάντως, τα κέρδη για τους λιγνίτες είναι ακόμη μεγαλύτερα, καθώς τις ώρες που η ΟΤΣ ήταν 105 ευρώ, πληρώθηκαν με αυτήν την τιμή και οι μονάδες της ΔΕΗ

Δεν αντέχει η ΔΕΗ

Εξάλλου η ΔΕΗ έχει ενημερώσει εγκαίρως με επιστολές προς τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και ΠΕΚΑ κάνοντας λόγο για ετήσια ζημιά 200 εκατ. ευρώ από την επιβολή του ΕΦΚ στο αέριο για ηλεκτροπαραγωγή. Η ΔΕΗ μόνο τις τρεις πρώτες ημέρες εφαρμογής του μέτρου είχε καταγράψει ζημιά 1,2 εκατ. ευρώ. Στην ίδια επιστολή επισήμανε τον κίνδυνο συρρίκνωσης της αγοράς φυσικού αερίου. Οι ζημιές της ΔΕΗ είναι προφανές ότι προέρχονται από την προμήθεια και όχι από την παραγωγή.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο θα καταλήξει σε λύση τις αμέσως επόμενες ημέρες, ακόμα και μέσα στην εβδομάδα. Ήδη η αργοπορία αποδίδεται στο ότι τα μείζονα δημοσιονομικά θέματα δεν έχουν επιτρέψει την οριστικοποίηση των αποφάσεων.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου