Στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της Κινεζικής Sinovel - Πέφτουν υπογραφές με τη ΔΕΗ
Με κύριο «μενού» την αιολική επένδυση 210MW στη Ροδόπη, θα πραγματοποιηθούν μεθαύριο στην Αθήνα, επαφές μεταξύ της ΔΕΗ και του αντιπροέδρου της Sinovel, ο οποίος θα βρεθεί στην Αθήνα. Αρχικά είχε αποφασιστεί να έρθει ο Πρόεδρος της Sinovel, Han Junliang, ο οποίος όμως θα συνοδεύσει τελικά τον πρωθυπουργό της Κίνας Wen Jiabao στη Βρετανία. Ο αντιοπρόεδρος της κινεζικής εταιρείας αναμένεται να υπογράψει συμφωνία για το συγκεκριμένο project το οποίο θα συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων – αν όχι το μεγαλύτερο – χερσαίων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα. Για το έργο εκκρεμεί στη ΡΑΕ αίτηση για τη χορήγηση άδειας παραγωγής.
Εκτός όμως από το αιολικό στη Ροδόπη, κατά τις επαφές του αντιπροέδρου της Sinovel, με τον πρόεδρο της ΔΕΗ Α. Ζερβό και το διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Αναναεώσιμες Γ. Τσιπουρίδη, αναμένεται να συζητηθεί και η προοπτική δημιουργίας από την πλευρά της κινεζικής εταιρείας, μονάδας παραγωγής ανεμογεννητριών στην Ελλάδα.
Αν και η ΔΕΗ δε πρόκειται να συμμετάσχει στην επένδυση, ωστόσο οι επικεφαλής της επιδιώκουν να πείσουν τους κινέζους να προχωρήσει το συγκεκριμένο έργο, το οποίο είναι ευνόητο ότι θα καλύψει τις ανάγκες όχι της ελληνικής αλλά της ευρύτερης αγοράς της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Sinovel
Η Sinovel Wind Energy Group Co Ltd είναι η μεγαλύτερη ασιατική και η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο κατασκευάστρια ανεμογεννητριών, ωστόσο στην Ελλάδα έγινε ευρέως γνωστή από το Μνημόνιο Κατανόησης που υπέγραψε με τη ΔΕΗ τον Απρίλιο.
Το Μνημόνιο έκανε αναφορά σε ανάπτυξη αιολικού πάρκου 200 – 300 MW στο διασυνδεδεμένο σύστημα καθώς και στην από κοινού ανάπτυξη υπεράκτιου αιολικού πάρκου. Εκτός όμως από τα αιολικά πάρκα, η ελληνοκινεζική συνεργασία προβλέπει και τη δημιουργία μονάδας παραγωγής ανεμογεννητριών.
Ευρώπη
Η Sinovel έχει μερίδιο παγκόσμιας αγοράς 11%, πίσω από τη Vestas (12%) και μπροστά από παραδοσιακά ονόματα της αιολικής βιομηχανίας όπως η General Electric, η Enercon, η Gamesa και η Siemens. Στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, το μερίδιό της εκτινάσσεται στο 20%.
Η κινεζική εταιρεία ωστόσο έχει αναιμική παρουσία στην Ευρώπη, όπου και προφανώς επιθυμεί να αποκτήσει βάση προκειμένου να επωφεληθεί από τη δυναμική ανάπτυξης της μεγαλύτερης αγοράς ΑΠΕ. Στο πλαίσιο αυτό συζητείται η δημιουργία μονάδας παραγωγής, με στόχο να καλύψει όχι μόνο τις ανάγκες που θα προκύψουν από τις εντός Ελλάδος συνεργασίες και επενδύσεις αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της νοτιονατολικής Ευρώπης.
Σημειώνεται ότι πέρυσι η αγορά ανεμογεννητριών έφτασε σε ισχύ τα 38 GW εκ των οποίων των 56% αφορούσε σε εγκαταστάσεις στην Ασία, το 25% την Ευρώπη και το 19% την Αμερική.
Αναδημοσίευση: energypress.gr
Δημοσίευση σχολίου