.

Μέτρα «σωσίβιο» περιμένουν από το ΥΠΕΚΑ οι ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος

Από το energypress.gr...

Την υπόσχεση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ για τη διαμόρφωση ενός νέου, ελκυστικότερου πλαισίου λειτουργίας στην αγορά ηλεκτρισμού, έτσι ώστε να μένουν περιθώρια επικερδούς λειτουργίας για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη λιανική πώληση ρεύματος, απέσπασαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου.

Οι πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι προ ολίγων ημερών υπήρξε σχετική σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ με τη συμμετοχή της πολιτικής και υπηρεσιακής ηγεσίας, αλλά και εκπροσώπων των θεσμικών φορέων, όπως ο ΔΕΣΜΗΕ, η ΡΑΕ κ.λπ. Η σύσκεψη προήλθε μετά τα επίμονα διαβήματα των ιδιωτών του κλάδου (κυρίως Aegean Power και Energa), οι οποίοι ήταν παρόντες και έθεσαν συγκεκριμένα αιτήματα, αφού πρώτα περιέγραψαν τα σημερινά δεδομένα που οδηγούν τις εταιρείες σε ζημιές και συνεπώς προοιωνίζονται ακόμα και περιορισμό της λειτουργίας τους που σημαίνει πρακτικά ότι η αγορά θα «ξανακλείσει» τη στιγμή που άρχισε να «ανοίγει».

Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ φέρεται να έχει αντιληφθεί ότι οι προμηθευτές δραστηριοποιούνται πλέον υπό ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες (και όχι μόνον λόγω του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αέριο που έχει εκτοξεύσει την Οριακή Τιμή Συστήματος), ενώ γνωρίζει επίσης ότι μια οπισθοχώρηση στο βαθμό ανοίγματος της αγοράς θα καταστήσει τη χώρα εκ νέου απολογούμενη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Αυτό που ρωτούν οι κοινοτικοί είναι πόσοι πελάτες άλλαξαν προμηθευτή» όπως λέγεται χαρακτηριστικά. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ετοιμάζονται αλλαγές στους κώδικες λειτουργίας της αγοράς, οι οποίες θα διαμορφώσουν ένα νέο πλαίσιο που θα ισχύει από την έναρξη του «ενεργειακού έτους», δηλαδή από την 1η Οκτωβρίου.

Πέραν του θέματος του ΕΦΚ για το οποίο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα υπάρξουν ούτως ή άλλως (ειδικά μετά την σχετική παρέμβαση της ΡΑΕ ) αποφάσεις από το οικονομικό επιτελείο και το ΥΠΕΚΑ, τα θέματα που έχουν θέσει οι ιδιώτες προμηθευτές αφορούν κυρίως τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ), τα τέλη χρήσης του συστήματος μεταφοράς και του δικτύου, τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και τις λεγόμενες επικουρικές χρεώσεις. Τα παραπάνω κόστη φτάνουν περίπου το 50% της συνολικής επιβάρυνσης που έχουν οι προμηθευτές για την αγορά ρεύματος.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, οι απαιτούμενες αλλαγές θα μελετηθούν από τη ΡΑΕ και θα «βγούν» σε δημόσια διαβούλευση από τη οποία θα προκύψουν οι επί μέρους πλευρές της υπόθεσης.

Κεντρικό ζήτημα είναι τα ΑΔΙ που εισπράττουν σήμερα οι ηλεκτροπαραγωγοί και πληρώνουν οι προμηθευτές. Το μεταβατικό αυτό μέτρο λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου αλλά η ΡΑΕ έχει αποφασίσει να εισηγηθεί την χρονική παράτασή του, όπως άλλωστε και για το μηχανισμό κάλυψης μεταβλητού κόστους βάσει του οποίου προβλέπεται ότι εάν μια μονάδα κληθεί να μπει στο σύστημα χωρίς να είναι προγραμματισμένη, τότε δεν πληρώνεται με βάση την Οριακή Τιμή, αλλά εισπράττει το μεταβλητό κόστος παραγωγής της επαυξημένο κατά 5%. Ωστόσο, οι ιδιώτες προμηθευτές (οι οποίοι θεωρούν ότι πρέπει να καταργηθούν τελείως οι μηχανισμοί αυτοί) ζητούν άμεσα μια ελάφρυνση του ύψους των ΑΔΙ που πληρώνουν και σήμερα είναι 42.000 ευρώ το Μεγαβάτ.

Το ΥΠΕΚΑ έχει υποσχεθεί ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις και εξορθολογισμός του συστήματος ώστε αφενός να καλύπτονται βασικές ανάγκες των παραγωγών, αφετέρου να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα προμηθευτές και καταναλωτές.

Στο τραπέζι έχει επανέλθει εκ νέου η παλαιότερη πρόταση του ΕΣΑΗ (ιδιώτες παραγωγοί ρεύματος από φυσικό αέριο) για διαβάθμιση των ΑΔΙ ανάλογα με την αποδοτικότητα και το περιβαλλοντικό προφίλ των μονάδων, ώστε να επιβραβεύονται οι μονάδες του αερίου και να πληρώνονται λιγότερο οι λιγνιτικές.

Εκτός από την αναθεώρηση των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος, οι ιδιώτες προμηθευτές έχουν ζητήσει να υπάρξει μείωση στα τέλη χρήσης του Συστήματος Μεταφοράς και του Δικτύου Διανομής, αλλά και να μειωθεί το ποσοστό που πληρώνουν σήμερα για τις λεγόμενες «απώλειες» που αφορά το σύνολο των απωλειών ενέργειας από την παραγωγή έως την κατανάλωση (σημαντικό ρόλο σε αυτό τον «κωδικό» παίζουν οι ρευματοκλοπές). Το ποσοστό επιβάρυνσης για τη χαμηλή τάση είναι 8% και θεωρείται πολύ υψηλό.

Οι εταιρείες λιανικής έχουν θέσει, τέλος, το αίτημα να μην πληρώνουν τα χρήματα που αφορούν τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις, πέραν της αγοράς ενέργειας, κάθε μήνα, καθώς οι ίδιοι πληρώνονται από τους πελάτες τους κατά μέσο όρο στους πέντε μήνες.

Όπως προαναφέρθηκε, η υπόσχεση που έχουν λάβει οι ιδιώτες προμηθευτές είναι ότι θα υπάρξει ανταπόκριση στις αιτούμενες αλλαγές, πράγμα που μένει να επιβεβαιωθεί τις επόμενες ημέρες.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου