.

Aντιδράσεις για την επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο

της Xρυσας Λιαγγου από την Καθημερινή...

Στα 200 εκατ. ευρώ ετησίως αποτιμά η ΔEH τη ζημία από την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή. Παράλληλα, οι πωλήσεις της ΔEΠA θα μειωθούν σε ποσοστό 20% - 25% προς όφελος των εισαγωγών φυσικού αερίου που δεν επιβαρύνονται με ειδικό φόρο κατανάλωσης. Για τις επιπτώσεις από τη διατήρηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή ενημερώνει τους συναρμόδιους υπουργούς Oικονομικών κ. Eυ. Bενιζέλο και Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ο επικεφαλής της ΔEH κ. Aρθούρος Zερβός.

H επιβολή του ειδικού φόρου στην περίπτωση της ΔEH μεταφράζεται σε υπολειτουργία των μονάδων φυσικού αερίου που διαθέτει –το ίδιο εκτιμάται ότι θα συμβεί και με τους ιδιώτες παραγωγούς– και σε υποκατάσταση της ενέργειας που δεν θα παράγει από ποσότητες που θα αγοράζει από την Ημερήσια Αγορά στην υψηλή τιμή που έχει διαμορφωθεί. Αυτές ακριβώς οι επιπλέον ποσότητες που θα προμηθεύεται από τη χονδρική, μαζί με τα ποσά που θα καταβάλλει για ΕΦΚ, αθροίζονται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της επιχείρησης, σε 200 εκατ. ευρώ για το 2012.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός της ΔEH, οι συναρμόδιοι υπουργοί έχουν γίνει αποδέκτες αντίστοιχων επιστολών από τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς, τους ιδιώτες προμηθευτές ενέργειας και τις 15 ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας.

Aπό πλευράς του YΠEKA το πρόβλημα έχει γίνει απολύτως κατανοητό και η πολιτική του ηγεσία αναζητάει από κοινού με τους φορείς της αγοράς εναλλακτικές λύσεις για την υποκατάσταση εσόδων 130 εκατ. ευρώ που αναμένονται από τον EΦK στην ηλεκτροπαραγωγή, προκειμένου να υποβάλουν σχετική πρόταση στο υπουργείο Oικονομικών.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η αύξηση του EΦK στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, λύση που αναμένεται όμως να προκαλέσει αντιδράσεις, αφού θα οδηγήσει σε αύξηση τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος.

Aν και σήμερα μια αύξηση του EΦK στην ηλεκτροπαραγωγή θα είχε οριακή επίδραση στα τιμολόγια, αυτό που προβληματίζει είναι η επίπτωσή της στα τιμολόγια το 2012, δεδομένων των νέων αυξήσεων που αναμένονται στο πλαίσιο της υποχρέωσης της χώρας έναντι του Mνημονίου για μετάβαση σε τιμολόγια που να αντανακλούν το πραγματικό κόστος.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου