.

Συνολικά 4.800 θέσεις εργασίας για 54 χρόνια θα φέρει η κατασκευή του TAP, λέει ο ΙΟΒΕ

Περίπου 4.800 θέσεις εργασίας για 54 χρόνια καθώς και προστιθέμενη αξία για τις περιοχές από τις οποίες θα διέρχεται 18 δισεκατομμυρίων ευρώ θα προσφέρει στην Ελλάδα η κατασκευή του αγωγού φυσικού αεριού TAP σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ.

Μάλιστα η μελέτη αυτή η οποία παρουσιάστηκε στη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποίησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας αναφέρει ότι περίπου τα 3/5 της θετικής επίδρασης του αγωγού σε προστιθέμενη αξία και το 50% των θέσεων εργασίας συγκεντρώνονται σε περιοχές που έχουν πληγεί έντονα από την κρίση.

Όπως επισημάνθηκε στην ημερίδα η Ελλάδα βρίσκεται στο τελικό στάδιο για την υπογραφή της συμφωνίας φιλοξενούσας χώρας με την Κοινοπραξία κατασκευής του αγωγού.

Η κατασκευή του TAP θα εξαρτηθεί από την απόφαση της Κοινοπραξίας του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν για την επιλογή του αγωγού που θα τροφοδοτηθεί κατά προτεραιότητα, μεταξύ των αγωγών ΤΑΡ και Ναμπούκο, απόφαση που αναμένεται τον Ιούνιο.

Όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Π. Μιχαλος γίνεται διπλωματικός μαραθώνιος για τον αγωγό και επισήμανε τη γεωπολιτική και οικονομική σημασία του έργου, η οποία παράλληλα θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια, την ανάπτυξη των δικτύων μεταφοράς, και την ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο. «Με το έργο αυτό η Ελλάδα θα επανέλθει στο διεθνές επενδυτικό σκηνικό», σημείωσε ο κ. Μιχαλος.

Πρόσφατα στην Αθήνα υπεγράφη η διακρατική συμφωνία Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας για την υποστήριξη του αγωγού, παρουσία του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά , ο οποίος την εβδομάδα θα επισκεφθεί το Αζερμπαϊτζάν.

Άλλη μελέτη του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων που επίσης παρουσιάστηκε στην ημερίδα τα σημεία υπεροχής του ΤΑΡ έναντι του Ναμπούκο (συντομότερη διαδρομή, μικρότερο κόστος κατασκευής, ανάμιξη λιγότερων χωρών, ευέλικτη κοινοπραξία, μικρότερο επενδυτικό ρίσκο).

Τονίζεται πάντως ότι σε βάθος χρόνου και εφόσον αυξηθεί το παραγωγικό δυναμικό φυσικού αερίου στις χώρες της Κασπίας οι δύο αγωγοί μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής η συμμετοχή της Ελλάδας στο άνοιγμα του Νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου ενισχύει τον ρόλο της χώρας ως διαμετακομιστικού ενεργειακού κόμβου ενώ η υλοποίηση μιας ξένης επένδυσης ύψους 1,5 δισ. ευρώ είναι σημαντική για τη διαμόρφωση του επενδυτικού κλίματος.

Πηγη: Εφημερίδα Τα Νεα

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου