.

Eurelectric: Η Ευρώπη Είναι Αντιμέτωπη με μια Χαμένη Δεκαετία στην Ενέργεια και το Κλίμα

Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μια «χαμένη δεκαετία» στις ενεργειακές και κλιματικές πολιτικές από το 2020 ως το 2030, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί το κόστος της απαλλαγής από τον άνθρακα στις υπόλοιπες δύο δεκαετίες ως το 2050. Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της νέας μελέτης που δημοσίευσε η Eurelectric με τίτλο «Επανεξέταση των Επιλογών στον Ηλεκτρισμό».

Όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, η Eurelectric εξετάζει τρία πιθανά σενάρια για το μέλλον: Ένα με βάση τις τωρινές πολιτικές, ένα με βάση μια επανεξέταση των πολιτικών και τέλος, το χειρότερο δυνατό σενάριο που θα οδηγούσε σε μια χαμένη δεκαετία.
«Εκτιμούμε ότι το σενάριο της χαμένης δεκαετίας θα στοίχιζε 2% του ΑΕΠ ετησίως στην περίοδο ως το 2050 πέραν του κόστους της καλύτερης δυνατής απανθρακοποίησης», τονίζει ο καθηγητής του ΕΜΠ, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΕΝΕ και συντάκτης της μελέτης, Παντελής Κάπρος, μιλώντας στο Euractiv. Προσθέτει παράλληλα ότι «είναι μετά βίας ρεαλιστική η τόσο γρήγορη απανθρακοποίηση μετά το 2030».
Σύμφωνα λοιπόν με το σενάριο αυτό, προβλέπονται καθυστερήσεις στην ευρεία χρήση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, στην εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια, στην ανάπτυξη των δικτύων και των ΑΠΕ, καθώς και στη διαθεσιμότητα των κεφαλαίων.
Η Eurelectric παρατηρεί ότι η κλιματική πολιτική της Ευρώπης βρίσκεται σήμερα σε μια κρίση, καθώς το σύστημα εμπορίας εκπομπών είναι στάσιμο, όπως άλλωστε είναι και οι διεθνείς διαπραγματεύσεις για μια συνθήκη που θα αφορά τον περιορισμό των ρύπων. Την ίδια στιγμή, η «επαναβιομηχάνιση» απειλεί να θέσει εκτός πορείας τις κλιματικές πολιτικές στη Γηραιά Ήπειρο.
«Η πραγματικότητα σήμερα είναι ένα μείγμα οικονομικής κρίσης, απαισιοδοξίας στους οικονομικούς πόρους και ανησυχίας για την επίδραση των ενεργειακών τιμών», παρατηρεί ο Δρ. Κάπρος. «Η ομοφωνία είναι αρνητική, αλλά πρέπει να αναλογιστούμε τις νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, καθώς και ένα τρόπο εξόδου από την σημερινή κρίση», τονίζει.
Τέλος, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυξάνονται διεθνώς, αγγίζοντας τους 35 δις. τόνους πέρυσι, ενώ η συγκέντρωση αυτού του αερίου στην ατμόσφαιρα ξεπέρασε πλέον τα 400 μέρη ανα εκατομμύριο.
«Η απεξάρτηση από τον άνθρακα ως το 2050 απαιτεί μια ριζική μετάβαση μέσω της συνεχούς επένδυσης από τον κλάδο του ηλεκτρισμού σε νέα παραγωγή, νέα αποθήκευση, έξυπνες τεχνολογίες και νέα δίκτυα. Οι επενδύσεις και η έρευνα όμως βασίζονται στο μήνυμα που θα στείλει η ευρωπαϊκή πολιτική στην ευρύτερη οικονομία όσον αφορά τον άνθρακα», αναφέρεται στην έκθεση.

Πηγη: ΙΕΝΕ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου