Με υπουργικό φιρμάνι και έως 20% επί της παραγωγής τα τέλη ορυχείων
Ανάρτηση:
Mavromatidis Dimitrios
την
7 Μαΐ 2013
Μέχρι και 20% επί της παραγωγής σε όγκο θα
φθάνουν τα μισθώματα στα δημόσια ορυχεία, με βάση τη ρύθμιση που προωθεί
το υπουργείο ΠΕΚΑ, με την οποία απειλείται να πληρώσει μεταλλευτικά
τέλη στο λιγνίτη και η ΔΕΗ που ώς τώρα λειτουργεί με ειδικό καθεστώς.
Η ειδική επιτροπή για τον καθορισμό των τελών έχει ολοκληρώσει το έργο της, αλλά δεν ανακοινώνει τα σχετικά μισθώματα για τα ιδιωτικά ορυχεία, τα οποία από το ΥΠΕΚΑ λένε πως θα γίνουν γνωστά μετά την κατάθεση του νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στη Βουλή.
Το σχέδιο νόμου για τις ΑΠΕ περιλαμβάνει αποσπασματικά μερικές διατάξεις για τα ορυχεία. Κυρίως τα δημόσια ορυχεία και πάλι. Για τα ιδιωτικά ορυχεία το σχέδιο νόμου προβλέπει, πάντως, ότι τα μεταλλευτικά τέλη θα ισχύουν αναδρομικά από 1/1/2013, αλλά τα μισθώματα θα καθορίζει τελικά υπουργική απόφαση (ΚΥΑ), η οποία θα δίνει ουσιαστικό περιεχόμενο στο νόμο και θα τον ενεργοποιεί. Και η υπουργική απόφαση θα εκδοθεί μετά την ψήφιση του νόμου.
Θα εκδίδονται δύο ΚΥΑ και η πρόβλεψη στο νομοσχέδιο τουλάχιστον για τα δημόσια ορυχεία είναι ότι θα εκδίδεται στο δεύτερο εξάμηνο κάθε έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ίδιο θα γίνει και με τα ιδιωτικά ορυχεία, ώστε σύμφωνα με μία εκδοχή να είναι γνωστή η παραγωγή τους.
Αν επιβεβαιωθεί αυτό, σημαίνει ότι θα εκδίδονται δύο ΚΥΑ στο τέλος κάθε χρόνου οι οποίες θα ορίζουν τα μισθώματα, με βάση και την παραγωγή των ορυχείων. Η ουσία της ρύθμισης δηλαδή θα περιέχεται σε υπουργική απόφαση και όχι στο νόμο και η απόφαση αυτή θα χρειάζεται να εκδίδεται κάθε χρόνο...
Το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις κυρίως για τα δημόσια ορυχεία, καθορίζει μεταξύ άλλων και το πώς θα διανέμονται μεταξύ των δήμων τα έσοδα από αυτά. Ουσιαστικά βάζει το κριτήριο της επιφάνειας.
Υπενθυμίζεται ότι το Δημόσιο προσδοκά έσοδα από την εκμίσθωση των ορυχείων χρυσού στη Χαλκιδική. Η ίδια η Eldorado Gold έχει υπολογίσει ότι τα συνολικά έσοδα του Δημοσίου θα φθάσουν τα 1,4 δισ. ευρώ σε βάθος 20ετίας, προερχόμενα τόσο από φόρους όσο και από μεταλλευτικά τέλη.
Και η ΔΕΗ
Αν και από το υπουργείο ΠΕΚΑ δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι για το νέο μεταλλευτικό κώδικα, δεν έχει ακόμα ξεκαθαρισθεί τι θα γίνει με τη ΔΕΗ. Θα ακριβύνει κι άλλο το ρεύμα από το λιγνίτη και θα πληγεί εκ νέου ο καταναλωτής, πέραν των πράσινων τελών;
Σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΗ και το υπουργείο αντιμετώπισαν το θέμα μια και ο κώδικας θα επιβάλει την υποχρέωση της καταβολής μεταλλευτικών μισθωμάτων σε όλους όσους εξορύσσουν ορυκτά. Εμπίπτει όμως σε αυτό και η ΔΕΗ;
Μέχρι στιγμής το καθεστώς στο οποίο υπάγεται η ΔΕΗ προβλέπει ότι τα δικαιώματα εξόρυξης και εκμετάλλευσης έχουν παραχωρηθεί στην Επιχείρηση, με ειδική εξαίρεση για την επιβολή τελών από τα ορυχεία λιγνίτη ο οποίος χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ.
Ωστόσο, η ΔΕΗ καταβάλλει ήδη αυξημένα ποσά με την επιβολή ειδικού τέλους στο λιγνίτη. Συνολικά, κατέβαλε πέρυσι για «στερεά καύσιμα τρίτων» (ειδικό τέλος λιγνίτη) 48,4 εκατ. ευρώ με την εξόρυξη 61,7 εκατ. τόνων λιγνίτη από τα ορυχεία που εκμεταλλεύεται.
Δημοσίευση σχολίου