.

Για 250 χρόνια επαρκούν τα παγκόσμια αποθέματα φυσικού αερίου

Τα παγκόσμια αποθέματα φυσικού αερίου επαρκούν για άλλα 250 χρόνια με βάση την σημερινή κατανάλωση, όπως τονίζει σε έρευνά του το Διπλωματικό Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών του Κουβέιτ. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κλάδος κατάφερε να προσθέσει άλλα 100 τρις. κ.π. αποθεμάτων το 2012 μέσω των νέων ανακαλύψεων και του σχιστολιθικού αερίου στη Βόρεια Αμερική.

Όσον αφορά την παραγωγή μη συμβατικού αερίου, η οποία πρωταγωνιστεί πλέον σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, τονίζεται ότι στο εξής θα καταβληθούν προσπάθειες και από την Κίνα για την ανάπτυξή του, καθώς τα πιθανά αποθέματά της υπολογίζονται σε 1200 τρις. κ.π., δηλαδή υψηλότερα από τα αντίστοιχα αμερικανικά.
Κατά συνέπεια, δεν αποκλείεται να δούμε στο εξής μια νέα έκρηξη της παραγωγής σχιστολιθικού αερίου στην Κίνα, αντίστοιχη με αυτή που σημειώθηκε στις ΗΠΑ τα προηγούμενα χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι, δε, ότι στην Αμερική η παραγωγή αυτού του είδους αυξήθηκε από το μηδέν στο 20% της συνολικής παραγωγής αερίου στο χρονικό διάστημα από το 2000 ως το 2009 και οι αναλυτές αναμένουν να φτάσει το 50% ως το έτος 2035.
Η έρευνα προειδοποιεί επίσης ότι μέσω των εξελίξεων αυτών, το αέριο απειλεί να εκτοπίσει το πετρέλαιο σε τομείς όπως οι μεταφορές, γεγονός που θα έχει συνέπειες για τους παραγωγούς του μαύρου χρυσού. Από την άλλη όμως, παρατηρείται πρόοδος και στην παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, η οποία έφτασε το 2010 τα 4,5 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα και δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε άλλες χώρες στο εξής.
Τέλος, σημειώνεται ότι λόγω των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων, το αέριο θα συνεχίσει να είναι μια αξιόπιστη ενεργειακή λύση και στην διάρκεια του αιώνα που διανύουμε.

Πηγη: energia.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου