.

Η φθηνή ενέργεια, επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η ανάπτυξη του φυσικού αερίου από σχιστόλιθο και η άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής είναι κάποια από τα αμφιλεγόμενα θέματα που θα απασχολήσουν τους ηγέτες της ΕΕ κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μαΐου με θέμα την ενέργεια, σύμφωνα με πληροφορίες της EurActiv.

Όπως συμφωνήθηκε στην Σύνοδο Κορυφής στις 14-15 Μαρτίου, οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν για να συζητήσουν την μείωση των τιμών στον τομέα της ενέργειας και ως εκ τούτου να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας της Ένωσης.

Σύμφωνα με το προσχέδιο για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, το οποίο εκπονήθηκε από τις υπηρεσίες του Προέδρου του Συμβουλίου Herman Van Rompuy, οι αρχηγοί των κρατών της ΕΕ σκοπεύουν να επικεντρωθούν στις «βασικές πτυχές» της ενεργειακής πολιτικής με σκοπό την ενίσχυση της ανάπτυξης, της παραγωγικότητας και της απασχόλησης, έτσι ώστε να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.
«Οι υψηλές τιμές και το κόστος της ενέργειας κωλύουν την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα»,  σύμφωνα με το έγγραφο, στο οποίο προτείνεται η διεξαγωγή συζητήσεων για το πώς θα μπορέσει η Ευρώπη να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της παγκοσμίως και πώς θα μειωθούν οι τιμές στον τομέα της ενέργειας σε μια περίοδο όπου η Ευρώπη αντιμετωπίζει τεράστιο έλλειμμα σε επενδύσεις στις υποδομές ενέργειας και στο μέγεθος παραγωγής.

Οι υπηρεσίες του VanRompuy καλούν επίσης τους ηγέτες της ΕΕ να συζητήσουν την εύρεση νέων τρόπων για την περαιτέρω αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας, μέσω της ανάπτυξης «εγχώριων πηγών»  και της διευκόλυνσης των επενδύσεων.
Η Κομισιόν θα αναλάβει την ανάπτυξη ενός «πλαισίου για την κλιματική και ενεργειακή πολιτική μετά το 2020».
Αναθεώρηση της πολιτικής για το κλίμα
Μέχρι τα τέλη του 2014 η Κομισιόν πρόκειται να ζητήσει από τα κράτη μέλη μια ανάλυση των τιμών κόστους της ενέργειας, δίνοντας έμφαση στην ανταγωνιστικότητα της ΕΕ παγκοσμίως.
Η ανταγωνιστικότητα, εντός του ευρύτερου πλαισίου της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ, μεταφράζεται ως μια αναθεώρηση των πολιτικών της Ένωσης για το κλίμα.

Πρόσφατα, η πανίσχυρη ομάδα εργοδοτών BusinessEurope απηύθυνε έκκληση προς τον Πρόεδρο της Κομισιόν José Manuel Barroso, να στρέψει την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ από την άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής προς την ανταγωνιστικότητα του κόστους και την ασφάλεια εφοδιασμού. [περισσότερα]
Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων, στόχος της ΕΕ είναι να διασφαλίσει «ισότιμους όρους ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία», έτσι ώστε να μπορούν να ανταγωνίζονται εντός της παγκόσμιας αγοράς, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, τις επιπτώσεις της διαρροής άνθρακα.
 «Η διαρροή άνθρακα» είναι ορολογία που χρησιμοποιείται για την μετεγκατάσταση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, λόγω του συγκριτικού πλεονεκτήματος που μπορούν να αποκτήσουν από τα πιο χαλαρά καθεστώτα απέναντι στο κλίμα.
Φυσικό αέριο από σχιστόλιθο
Οι ηγέτες  αναμένεται να αναθέσουν στην Κομισιόν το έργο της αξιολόγησης μιας «πιο συστηματικής προσφυγής στις εγχώριες πηγές ενέργειας, συμβατικές και μη».
Στις μη συμβατικές πηγές συγκαταλέγεται και το φυσικό αέριο από σχιστόλιθο, το οποίο θεωρείται ότι έχει προκαλέσει βιομηχανική «αναβίωση» στις ΗΠΑ, αλλά εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται καχύποπτα από πολλά κράτη της ΕΕ.

Όσον αφορά στους συμβατικούς πόρους, αρκετά κράτη της ΕΕ ψάχνουν για κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, με πολλούς από τους βιομηχανικούς τους εταίρους να προέρχονται από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Η Κομισιόν δεν έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτά τα εγχειρήματα.

Οι υπηρεσίες του VanRompuy  υποστηρίζουν ότι αποσκοπούν στην καθιέρωση μιας τακτικής ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών της ΕΕ αναφορικά με «μείζονες εθνικές αποφάσεις στον τομέα της ενέργειας, οι οποίες είναι πιθανό να έχουν αντίκτυπο στα υπόλοιπα κράτη μέλη».

Παρά το γεγονός ότι το έγγραφο δεν αναφέρεται σε λεπτομέρειες, πηγές αποκάλυψαν στην EurActiv ότι περιέχει κατά κύριο λόγο επικείμενες αποφάσεις για την κατασκευή νέων πυρηνικών εγκαταστάσεων. Η Αυστρία, η οποία αποφάσισε να μην αναπτύξει την πυρηνική ενέργεια, εξέφρασε τα παράπονά της για ενδεχόμενους κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον από τους πυρηνικούς σταθμούς του Mochovce και του Temelín, που βρίσκονται κατά μήκος των συνόρων στη γειτονική Σλοβακία.
Μεγάλο μέρος  των συμπερασμάτων εμφανίζονται σε παρενθέσεις ή είναι υπογραμμισμένα, πράγμα που σημαίνει ότι  οι χώρες δεν έχουν δώσει ακόμη την τελική συγκατάθεσή τους για την φρασεολογία.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου