.

Οι μεταφορές προϊόντων ανά τον κόσμο προκαλούν το 6% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα


Οι μεταφορές προϊόντων ανά τον κόσμο προκαλούν το 6% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η λεγόμενη «πράσινη λογιστική υποστήριξη» στοχεύει σε πιο οικολογικές μεθόδους διακίνηνής τους.
Όταν ο καφές ευωδιάζει στο φλιτζάνι, κανείς δεν σκέφτεται ποιους δρόμους ακολούθησε για να φτάσει μέχρι εκεί. «Όλοι θέλουν να βλέπουν το αποτέλεσμα, αλλά κανείς δεν θέλει να ξέρει για τα φορτηγά και τα τρένα, τα καυσαέρια και τις εκπομπές ρύπων» λέει ο Βρετανός ειδικός σε θέματα λογιστικής υποστήριξης Άλαν Μακ Κίνον. Οι συνέπειες όμως για το περιβάλλον είναι σημαντικές.
Για το 6% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ευθύνεται η λογιστική υποστήριξη για τη διακίνηση των προϊόντων. Αυτό τουλάχιστον εκτιμά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργείται κατά τη μεταφορά των προϊόντων είτε μέσα στην ίδια τη χώρα είτε εκτός συνόρων. Για παράδειγμα η Ινδονησία ανήκει στους μεγαλύτερους εξαγωγείς καφέ στον κόσμο. Μισό εκατομμύριο σακιά των εξήντα κιλών μεταφέρονται κάθε μήνα σε άλλες χώρες. Και από εκεί διοχετεύονται στις μεγάλες πόλεις. Κυρίως στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη.
«Ένα σούπερ οικολογικό πλοίο»
Και οι ίδιες οι αλλαγές του κλίματος μπορούν να επηρεάσουν τη διαδικασία της λογιστικής υποστήριξης. Ήδη από το στάδιο που μαζεύεται ο καφές στις φυτείες. Για παράδειγμα, εξαιτίας ισχυρών καταιγίδων. Το 2012 πλημμύρισαν πολλά εργοστάσια και αποθήκες στην Μπαγκόνγκ εξαιτίας καταιγίδας. Η εταιρεία αντασφάλισης Münchener σε έκθεση της το 2010 αναφέρει ότι από το 1980 ο αριθμός των ακραίων καιρικών φαινομένων έχει τριπλασιαστεί.
Οι αλλαγές του κλίματος λοιπόν επηρεάζουν τη λογιστική υποστήριξη, αλλά και αντίστροφα η λογιστική υποστήριξη επηρεάζει το κλίμα. Ένας από τους τομείς που αναπτύσσεται με μεγάλη ταχύτητα το τελευταίο διάστημα, είναι η «οικολογική λογιστική υποστήριξη». Μια πρακτική που βρίσκει την εφαρμογή της σε διάφορους τομείς όπως στην τεχνολογία, την οργάνωση, την πολιτική. Για παράδειγμα στη Φινλανδία κατασκευάστηκε ένα φορτηγό, το οποίο χρησιμοποίει τα καύσιμα κατά 15% πιο αποτελεσματικά από ό,τι τα υπόλοιπα φορτηγά. Στην Ιαπωνία κατασκευάστηκε «ένα σούπερ οικολογικό πλοίο» το οποίο χρησιμοποιεί, λιγότερα καύσιμα κατά 2/3. Κάποιες εταιρείες συνεργάζονται μεταξύ τους ώστε να μειώσουν το κόστος των μεταφορών ενώ τέλος, κάποιες άλλες θέτουν ως προϋπόθεση για τη διακίνηση των προϊόντων το κατά πόσο η προηγούμενη διαδικασία έχει γίνει με οικολογικό τρόπο.

(Deutsche Welle), energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου