.

Κάλυψη Ε.Ε. στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων της ελληνικής ΑΟΖ

Πολιτική κάλυψη σε Ελλάδα αλλά και Κύπρο για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εντός των ΑΟΖ της παρείχαν χθες οι ευρωπαίοι ηγέτες.
Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής αναφέρονται στην ανάγκη συστηματικής αξιοποίησης «ενδογενών», τόσο χερσαίων όσο και θαλασσίων, ενεργειακών πηγών.

Η αναφορά σε «θαλάσσιους ενεργειακούς πόρους», που σχετίζονται με την ανάγκη για διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της Ε.Ε., «φωτογραφίζει» τόσο τα ενεργειακά αποθέματα που βρίσκονται στην ελληνική, όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος για το γεγονός ότι για πρώτη φορά περιλαμβάνεται ρητή αναφορά στην εκμετάλλευση εγχώριων ενεργειακών πόρων, «πράγμα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξη σοβαρών ενεργειακών κοιτασμάτων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Όπως βρέθηκαν και ήδη αξιοποιούνται τέτοια κοιτάσματα στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα (δείτε εδώ αναλυτικά τι ανέφερε ο Α.Σαμαράς κατά την ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής)».
Εξάλλου κατά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής κατέστη σαφής η στροφή της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ στη φθηνή ενέργεια, κάτι το οποίο περιλαμβάνει αφενός την ανάπτυξη των εγχώριων ενεργειακών πηγών (πχ σχιστολιθικό αέριο) και αφετέρου τον περιορισμό του κόστους των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Σημειώνεται ότι όπως προέκυψε από τις αναφορές κατά τη Σύνοδο, με την εφαρμοζόμενη έως τώρα πολιτική οι τιμές του ρεύματος για τη βιομηχανία στην Ευρώπη είναι 37% υψηλότερες από τις ΗΠΑ και περίπου 20% σε σχέση με την Ιαπωνία.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου