.

Το σχέδιο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ έως το 2016

Nέα εποχή για τη ΔΕΗ ξεκινά, με το σχέδιο αποκρατικοποίησης που έβαλε μπροστά η κυβέρνηση, αφού τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού και ένα σοβαρό παραγωγικό κομμάτι της σημερινής ΔΕΗ, το 30% των μονάδων, της εμπορίας αλλά και των δανείων και άλλων υποχρεώσεων , πωλούνται σε τρίτους.
Το σχέδιο, το οποίο ολοκληρώνεται σε τρία στάδια ως στις αρχές του 2016 το αργότερο, προβλέπει επίσης τη διάθεση του 17% των μετοχών της «παλαιάς» ΔΕΗ, που θα έχει απομείνει.

Το κρίσιμο τεστ, τόσο για τις πολιτικές και συνδικαλιστικές αντιδράσεις όσο και για τη δυνατότητα προσέλκυσης επενδυτών θα δοθεί τους αμέσως επόμενους μήνες, καθώς η 100% θυγατρική εταιρεία που διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς, ο ΑΔΜΗΕ, είναι η πρώτη που ιδιωτικοποιείται και μάλιστα εντός του 2013.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας δηλώνει έτοιμο να ξεκινήσουν οι διαδικασίες του πλήρους ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ μέσα στον Μάιο, προκειμένου τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο να δημοσιευτεί η διεθνής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον επενδυτή που θα αποκτήσει μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου μερίδιο ως το 49% και το μάνατζμεντ της εταιρείας. Στόχος είναι η διαδικασία να τελειώσει φέτος τον Δεκέμβριο, ώστε αμέσως μετά να προχωρήσει η δεύτερη φάση, κατά την οποία ο επενδυτής ως το τέλος του δευτέρου τριμήνου του 2014 θα αυξήσει το ποσοστό του στην εταιρεία τουλάχιστον στο 51%. Με βάση το σχέδιο του υπουργείου, η ΔΕΗ θα αποχωρήσει πλήρως από το μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ, ενώ το Δημόσιο θα προσπαθήσει να διατηρήσει καταστατική μειοψηφία, το 33% με βάση τους ισχύοντες νόμους, χωρίς όμως να αναφέρεται μέχρι στιγμής πώς και πότε το δημόσιο θα αποκτήσει το μερίδιο αυτό.
Καθετοποιημένες εταιρείες ηλεκτρισμού δεν μπορούν να διεκδικήσουν τον ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με τη σχετική ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. Οπότε η πρόσκληση απευθύνεται σε τρίτες εταιρείες, σε fund ή άλλους επενδυτές. Το κομμάτι που φαίνεται να μπορεί να προσελκύσει ενδιαφέρον από ενεργειακούς ομίλους, ξένους και εγχώριους, είναι η λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ», που θα βγει προς πώληση το 2015.
Παραγωγική ισχύς 2.400 MW, που ισοδυναμεί με το 30% του σημερινού παραγωγικού και εμπορικού της δυναμικού, από μονάδες λιγνίτη, φυσικού αερίου και υδροηλεκτρικά συν ορυχεία λιγνίτη, το ανθρώπινο δυναμικό και την εμπορική πελατειακή βάση που αντιστοιχούν μαζί με το ανάλογο μέρος των χρεών, θα εισφερθεί στο χαρτοφυλάκιο της «μικρής ΔΕΗ». Ο διαγωνισμός για την πώληση της νέας εταιρείας θα προκηρυχθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2014 ώστε να κλείσει το 2015.
Οι μονάδες
Οι μονάδες που θα περάσουν στο νέο σχήμα θα προσδιοριστούν ως το τέλος Ιουνίου ύστερα από διαβουλεύσεις με την Κομισιόν. Το σχέδιο αφορά 1.400 MW με καύσιμο λιγνίτη συν ορυχεία λιγνίτη, 500 MW υδροηλεκτρικού δυναμικού και 500 MW μονάδων με φυσικό αέριο. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες εξετάζονται οι λιγνιτικές μονάδες Φλώρινας και Αμυνταίου, υδροηλεκτρικά στο Νέστο, το εργοστάσιο φυσικού αερίου στην Κομοτηνή κ.λπ. Ο επενδυτής θα πάρει και ένα μέρος των υποχρεώσεων, συμπεριλαμβανομένου του χρέους, που αντιστοιχεί.
Ακόμα προβλέπεται αποεπένδυση της ΔΕΗ από μονάδες που δεν κατονομάζονται, δέσμευση του ελληνικού δημοσίου για την εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε λιγνιτικά πεδία, ενώ ορίζεται ότι το τίμημα πώλησης δεν θα πρέπει να δημιουργεί ζημιά στη ΔΕΗ, δηλαδή δεν θα επιτραπεί η πώληση κάτω από τη λογιστική αξία των εισφερομένων στοιχείων.
Προ της κρίσης, αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες όπως η ιταλική Edison που σήμερα ανήκει στη γαλλική EdF είχαν δείξει ενδιαφέρον για αγορά μονάδων της ΔΕΗ, ενώ σήμερα το ενδιαφέρον προέρχεται κυρίως από ρωσικούς ομίλους, συμπεριλαμβανομένης της Gazprom η οποία επενδύει γενικότερα σε ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες στην Ευρώπη.
Το σχέδιο, που την ημέρα που ανακοινώθηκε έγινε δεκτό από τη χρηματιστηριακή αγορά με ένα άλμα 7,51% της μετοχής, κλείνει με την πώληση σε στρατηγικό επενδυτή του 17% των μετοχών της ΔΕΗ. Πρόκειται για το πακέτο που έχει μεταβιβάσει στο ΤΑΙΠΕΔ το ελληνικό δημόσιο, το οποίο διατηρεί το 34% των μετοχών της εταιρείας. Η διαδικασία θα αρχίσει το τρίτο τρίμηνο του 2015, αφού ολοκληρωθεί η πώληση της μικρής ΔΕΗ και αναμένεται να τελειώσει το αργότερο ως τις αρχές του 2016.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι οι μετοχές της ΔΕΗ έχουν ανέβει κατά 29,45% τις τελευταίες 30 ημέρες, ενώ στο εξάμηνο έχουν κερδίσει 101,91% και στο δωδεκάμηνο 424,22%.

Πηγη: imerisia.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου