.

Δύο επίμαχες τροπολογίες αναδεικνύουν τον πόλεμο στην ελληνική αγορά ενέργειας

Στη Βουλή μεταφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα ο πόλεμος που μαίνεται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εδώ και μια διετία για το ποιος θα πληρώσει το έλλειμμα που έχει φτάσει στα 555 εκατ. ευρώ και αναμένεται να αυξηθεί στα 725 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2014. H μνημονιακή υποχρέωση έκανε λόγο για μηδενισμό την ίδια χρονιά και επαναπροσδιορισμό της πολιτικής ΑΠΕ προκειμένου να διασφαλισθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της αγοράς.
Τροπολογίες Δύο τροπολογίες που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, μία με την υπογραφή αρχικά 22 βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ -την οποία απέσυραν στη συνέχεια τρεις λόγω των αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν- και μια δεύτερη με την υπογραφή 30 βουλευτών της Ν.Δ., πυροδότησαν το ήδη τεταμένο κλίμα στην αγορά ηλεκτρισμού και ανέδειξαν τις συγκρούσεις στον χώρο της ενέργειας. Η πρώτη τροπολογία που χαρακτηρίστηκε «φωτογραφική» και θα συζητηθεί από αύριο στη Βουλή, προβλέπει το «ξεπάγωμα» φωτοβολταϊκών επενδύσεων και προνομιακή τιμή για επενδύσεις που είχαν ενταχθεί στο fast track και έχουν λάβει άδεια από τη ΡΑΕ πριν από τις 10 Αυγούστου 2012. Προβλέπει χαρακτηριστικά ότι αυτή η κατηγορία επενδύσεων για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών, ισχύος μέχρι 60 MW, μπορούν να υπογράψουν σύμβαση πώλησης με τον ΛΑΓΗΕ στην τιμή που ίσχυε την περίοδο που υπήχθησαν στο fast track.
Η τιμή αυτή είναι τετραπλάσια της ισχύουσας και συγκεκριμένα ανέρχεται στα 350 ευρώ η μεγαβατώρα έναντι σημερινής τιμής 95 ευρώ. Η διαφορά μεταφράζεται σε πρόσθετη επιβάρυνση για το ηλεκτρικό σύστημα κατά 63 εκατ. ευρώ ετησίως σε βάθος 20ετίας. Η τροπολογία, όπως λέγεται, «φωτογραφίζει» δύο επενδυτικά σχέδια και συγκεκριμένα της εταιρείας Silcio του ομίλου Κοπελούζου και της Solar Cellis του Γ. Παναγάκου, αφήνοντας εκτός το τρίτο έργο που εντάχθηκε επίσης στο fast track, της εταιρείας Brite Ηellas, ύψους 110 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 100 MW στη Δράμα.
Η τροπολογία κάνει κατ’ αρχάς διάκριση των στρατηγικών επενδύσεων παρότι επικαλείται για το «ξεπάγωμά» τους τη διασφάλιση της απασχόλησης. Η θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε, κυρίως από τον κλάδο των φωτοβολταϊκών που την εισέπραξε ως «προκλητική», δεν επικεντρώνεται ωστόσο σε αυτό το σημείο. Η τροπολογία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική που έχει ακολουθήσει το ΥΠΕΚΑ στον τομέα των ΑΠΕ προκειμένου να διασώσει τη βιωσιμότητα της αγοράς που απειλείται λόγω των ελλειμμάτων του ΛΑΓΗΕ που προέρχονται κατά βάση από τις πολύ υψηλές «ταρίφες» των φωτοβολταϊκών.
Μοντέλο ανάπτυξης Το μοντέλο ανάπτυξης του κλάδου στηρίχτηκε σε ένα υπέρμετρα φιλόδοξο σχέδιο για την επίτευξη των δεσμευτικών στόχων της χώρας για τη μείωση των ρύπων, που καταρτίστηκε επί υπουργίας στο ΥΠΕΚΑ της «πράσινης» κ. Τίνας Μπιρμπίλη και στηρίχτηκε σε πολύ υψηλές εγγυημένες τιμές, που κρίθηκαν από την πρώτη στιγμή μη βιώσιμες. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να σημειωθεί μια ραγδαία ανάπτυξη φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, αφού οι εγγυημένες τιμές πρόσφεραν στις εν λόγω επενδύσεις πολύ υψηλές αποδόσεις που έφταναν το 2009 στο 20%. Με την αποκλιμάκωση των τιμών εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάνελ από το 2009 και μετά, οι αποδόσεις αυξήθηκαν στο 24% και μετά το 2011 στο 34%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τιμές εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάνελ το πρώτο εξάμηνο του 2013 είναι μειωμένες κατά 75% σε σχέση με τις τιμές του 2009.
Πακέτο μέτρων Προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ και υπό την πίεση της τρόικας, το ΥΠΕΚΑ διά του υφυπουργού Ασημάκη Παπαγεωργίου προχώρησε στη λήψη ενός πακέτου μέτρων, βάζοντας για πρώτη φορά στο στόχαστρο τις εγγυημένες τιμές στα φωτοβολταϊκά που αποτέλεσαν και την πηγή του προβλήματος. «Ψαλίδισε» δύο φορές τις ταρίφες, επέβαλε έκτακτη εισφορά κλιμακούμενη ανάλογα με τον χρόνο εγκατάστασης της επένδυσης, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις με τους επενδυτές λειτουργούντων έργων για μείωση των εγγυημένων τιμών. Παράλληλα μετέφερε στους καταναλωτές ένα μέρος του ελλείμματος αυξάνοντας το τέλος ΑΠΕ στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος από τον περασμένο Αύγουστο κατά 60%, ενώ υποχρεώθηκε να αναστείλει και τις άδειες για φωτοβολταϊκά.
Απόσυρση και επανεξέταση Η συγκεκριμένη τροπολογία θα τίναζε στον αέρα όλες τις προσπάθειες διάσωσης της βιωσιμότητας της αγοράς και θα οδηγούσε σε σημαντική αύξηση το ήδη ακριβό κόστος ρεύματος. Το ΥΠΕΚΑ ζήτησε να αποσυρθεί και να εξεταστεί το θέμα της απασχόλησης που έθεσαν οι βουλευτές μέσω αυτής, σε συνεργασία με το συναρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης. Αίσθηση προκάλεσε εντός και εκτός Βουλής και η δεύτερη τροπολογία που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη και την υπογραφή 29 ακόμη βουλευτών της Ν.Δ. Προτείναν την επιβολή έκτακτης ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τους παραγωγούς όλων των ΑΠΕ και του φυσικού αερίου, προσπερνώντας τις επιπτώσεις στη βιομηχανία και την οικονομία της χώρας από την αύξηση της τιμής του ήδη κατά 40% ακριβότερου φυσικού αερίου που πληρώνει η Ελλάδα έναντι των άλλων χωρών της Ε.Ε. Οπως προκύπτει από το σκεπτικό της τροπολογίας, πρόκειται για μια πρωτοβουλία στήριξης του κλάδου των φωτοβολταϊκών. Ολες οι μέχρι σήμερα ρυθμίσεις για τη μείωση του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ βαραίνουν μόνο τα φωτοβολταϊκά, τα οποία θα πρέπει να γίνουν πιο ανταγωνιστικά, αναφέρουν οι 30 βουλευτές στο κείμενο της τροπολογίας.

www.kathimerini.gr 

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου