.

WWF: 50% έπεσε η χρήση πετρελαίου θέρμανσης πέρυσι. Τι να περιμένουμε φέτος;

Μόλις τα μισά νοικοκυριά χρησιμοποίησαν πετρέλαιο θέρμανσης το 2012, σε σχέση με το 2011. Αυτό προκύπτει από το δεύτερο μέρος της έρευνας της Public Issue για λογαριασμό του WWF Ελλάς που έρχεται σήμερα στη δημοσιότητα και αποδεικνύει ότι η θέρμανση έχει καταστεί πλέον μία δυσεπίλυτη εξίσωση για όλους τους Έλληνες, με δύσκολους παράγοντες όπως το πετρέλαιο θέρμανσης ή η αιθαλομίχλη.

Το WWF Ελλάς, μέσα από τη νέα συμμετοχική του πρωτοβουλία «Καλύτερη Ζωή, παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα το πρώτο μέρος έρευνας κοινής γνώμης της Public Issue. Βάσει των πρώτων στοιχείων, το 81% των Ελλήνων περιόρισε σημαντικά τα έξοδα θέρμανσης τον περσινό χειμώνα.
Σήμερα, η περιβαλλοντική οργάνωση δημοσιεύει το δεύτερο μέρος της έρευνας με εντυπωσιακά ευρήματα για τη θέρμανση των ελληνικών κατοικιών. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το 2011 το 70% των νοικοκυριών χρησιμοποιούσε πετρέλαιο ως βασική πηγή θέρμανσης, ενώ τον περσινό χειμώνα το ποσοστό αυτό κατρακύλησε στο 35%. Μειώθηκαν δηλαδή κατά 50% τα νοικοκυριά που  χρησιμοποίησαν πετρέλαιο θέρμανσης.
Πιο συγκεκριμένα, πέρυσι οι Έλληνες επέλεξαν τα εξής για τη θέρμανσή τους:

  • 35% πετρέλαιο
  • 21% φυσικό αέριο 
  • 16% κλιματιστικό
  • 16% σώματα με ηλεκτρισμό
  • 9% τζάκια και ξυλόσομπες
Δυο ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά: Ενώ παλιότερα μόλις το 4% των πολιτών χρησιμοποιούσε το κλιματιστικό ως βασικό μέσο θέρμανσης, πέρυσι το ποσοστό αυτό εκτινάχθηκε στο 16%. Παρόμοια, ενώ παλιότερα μόλις το 2% των σπιτιών έκαιγε ξύλα σε τζάκι ή/και ξυλόσομπα, τον περασμένο χειμώνα το συγκεκριμένο ποσοστό σκαρφάλωσε στο 9%.
«Σε πολύ κόσμο έχει δημιουργηθεί η εντύπωση πως το πρόβλημα της αιθαλομίχλης παρουσιάστηκε εξαιτίας της μαζικής χρήσης τζακιού και ξυλόσομπας. Όμως, το ποσοστό ήταν σχετικά μικρό. Αν λοιπόν ένα τόσο μικρό ποσοστό ήταν ικανό να επιφέρει τόσο μεγάλα προβλήματα, σκεφτείτε τι έχει να συμβεί αν η χρήση τζακιών προτιμηθεί φέτος από ακόμη περισσότερα νοικοκυριά», σχολιάζει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή».
Το WWF Ελλάς θεωρεί πως ένα από τα  βασικά προβλήματα  που αναδείχθηκαν από την περσινή μας περιπέτεια είναι η έλλειψη σωστής και καταρτισμένης ενημέρωσης αφενός για την επιλογή κατάλληλου συστήματος θέρμανσης και αφετέρου για τον περιορισμό των αναγκών θέρμανσης με απλούς τρόπους εξοικονόμησης. Η έλλειψη γνώσης οδήγησε σε πανικό και ανορθολογικές επιλογές.
Έτσι, η «Καλύτερη Ζωή», αποκλειστικός δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ανοίγει τον φάκελο ‘Θέρμανση’ και μαζί με καταρτισμένους ειδικούς εξετάζει πολύπλευρα το ζήτημα και προσπαθεί να δώσει απαντήσεις. Μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα και τους λογαριασμούς της «Καλύτερης Ζωής» στο Facebook και το Twitter, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να ρωτήσουν οτιδήποτε τους απασχολεί σχετικά το θέμα, την επιλογή του καταλληλότερου μέσου, τους σωστούς τρόπους χρήσης των διαφόρων συστημάτων θέρμανσης, την αιθαλομίχλη και σαφώς την εξοικονόμηση ενέργειας. Μάλιστα, την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, στις 19:45 το βράδυ, 3 ειδικοί θα απαντήσουν live σε όλες τις ερωτήσεις των πολιτών.
Σημειώσεις προς συντάκτες:
Αποκλειστικός δωρητής του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή» είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Το live θα προβληθεί στο διαδίκτυο μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα του Garage TV, και ταυτόχρονα μέσα από την ιστοσελίδα της Καλύτερης Ζωής.
Επισυνάπτονται πίνακες από την έρευνα της Public Issue. Η έρευνα διεξήχθη κατά την περίοδο 18 – 27/6/2013, σε δείγμα 1.000 ατόμων, από την εταιρεία Public Issue για λογαριασμό του WWF Ελλάς.
Δείτε εδώ το πρώτο μέρος της έρευνας της Public Issue που δημοσιεύτηκε στις 14 Οκτωβρίου 2013.
Δείτε εδώ το υλικό προώθησης της πρωτοβουλίας που περιλαμβάνει καταχώρηση για έντυπα και online banners. Τα videos της πρωτοβουλίας μπορείτε να τα βρείτε εδώ.
Ακολουθήστε την «Καλύτερη Ζωή» σε Facebook, Twitter και Youtube.
Περισσότερες πληροφορίες:
Ιάσονας Κάντας, υπεύθυνος τύπου WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, κιν: 697 185 9632, i.kantas@wwf.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου