.

«Η διαχείριση απορριμμάτων στην Πελ/σο, το καλύτερο περιβαλλοντικό έργο της Ευρώπης»

Ως το καλύτερο περιβαλλοντικό έργο της Ευρώπης χαρακτήρισε, ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ κ. Νικόλαος Μαντζούφας, το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως προβλέπεται από το διεθνή διαγωνισμό, και έθεσε ως απαραίτητη συνθήκη επιτυχίας του, αλλά και τήρησης των αυστηρότατων περιβαλλοντικών όρων, «να πιστέψουν το έργο οι τοπικές και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, αφού πρόκειται για έργο 25ετίας και μόνο εσείς μπορείτε να το παρακολουθήσετε ουσιαστικά και να εγγυηθείτε για αυτό».

Ο κ. Μαντζούφας τόνισε επίσης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ότι στο διαγωνισμό αυτό έχει τηρηθεί απόλυτα η νομιμότητα, χωρίς ενστάσεις και με την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Δεν πρόκειται απλώς μια μελέτη, για να πούμε ότι κάναμε μια μελέτη, όπως πολλάκις έχει συμβεί στο παρελθόν. Μας ενδιαφέρει να υλοποιηθεί το έργο και ιδίως ένα τέτοιο έργο που δεν υπάρχει στην Ελλάδα, πόσο μάλλον στην Πελοπόννησο με τα μεγαλύτερα προβλήματα έως τώρα στη διαχείριση των απορριμμάτων».

Ο Ειδικός Γραμματέας σημείωσε ιδιαίτερα ότι «ο διαγωνισμός είναι συγκεκριμένος, όπως συγκεκριμένος είναι ο ΠΕΣΔΑ. Δεν μπορεί να εφαρμοστεί κάτι άλλο». Όσον αφορά το ζήτημα της ιδιωτικής χωροθέτησης, ανέφερε ότι αυτή είναι ευθύνη του ιδιώτη και όχι της Περιφέρειας ή του Υπουργείου. Στο ζήτημα της ανακύκλωσης διευκρίνισε ότι η υποχρέωση της εταιρείας είναι να κάνει ανακύκλωση στο 35 % επί των εισαγόμενων απορριμμάτων και όχι να λαμβάνει 35% ανακυκλώσιμα. Τέλος, ο κ. Μαντζούφας σημείωσε ότι ο ιδιώτης θα επενδύσει περί τα 80 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα αποσβέσει σε βάθος εικοσαετίας, όσο δηλαδή θα διαρκεί η σύμβασή του.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου