.

Αρνούνται να επιστρέψουν στη ΔΕΗ τις «χρυσές» αποζημιώσεις που πήραν οι οικοπεδούχοι της Μαυροπηγής

Η υπόθεση ξεκινά το 2012 όταν το μονομελές Πρωτοδικείο Κοζάνης, αποφάσισε αποζημίωση ρεκόρ, ύψους 60 χιλιάδων ευρώ το στρέμμα για τα οικόπεδα στην περιοχή της Μαυροπηγής, προκειμένου η ΔΕΗ να συνεχίσει την εκμετάλλευση και να επεκτείνει το ορυχείο που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των μονάδων της περιοχής. Τα ποσά αυτά από τότε είχαν προκαλέσει αίσθηση με δεδομένο ότι πρόκειται για οικόπεδα σε απομακρυσμένες περιοχές στο χωριό της Μαυροπηγής. Εντούτοις οι ανάγκες της ΔΕΗ δεν μπορούσαν να περιμένουν την απόφαση του εφετείου με αποτέλεσμα η εταιρεία να εξαναγκαστεί να συμμορφωθεί με την απόφαση του Πρωτοδίκη από την Κοζάνη καταβάλλοντας 90 εκατ. ευρώ στο χωριό για αποζημιώσεις.
Ωστόσο το Δεκέμβριο του 2014 το Εφετείο, λαμβάνοντας υπόψη και τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων της περιοχής, έκρινε ως λανθασμένη την καταφανώς υπερβολική αποζημίωση, την οποία και μείωσε σε 25 χιλιάδες ευρώ το στρέμμα. Μετά την απόφαση του Εφετείου οι αποζημιώσεις διαμορφώθηκαν σε 55 εκατ. ευρώ.

Η υπόθεση δεν έμεινε στο Εφετείο αλλά ασκήθυκε από τους οικοπεδούχους αναίρεση στον Άρειο Πάγο, η οποία εκδικάζεται την 1η Δεκεμβρίου, δηλαδή σε 2 εβδομάδες. Μάλιστα ήδη οι τοπικές συνελεύσεις και οι δηλώσεις των εκπροσώπων των οικοπεδούχων, έχουν ήδη προεξοφλήσει ότι εάν η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν είναι αυτή η οποία επιδιώκουν, δε θα επιστρέψουν τα χρήματα και θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Το βασικό επιχείρημα των νομικών των ιδιοκτητών των οικοπέδων είναι ότι οι αποζημιώσεις που επιδικάστηκαν δεν επιτρέπουν στους κατοίκους να αντικαταστήσουν τις περιουσίες τους.

Μεταξύ των ωφελουμένων είναι και ο δήμος Εορδαίας που καλείται να επιστρέψει 3,5 από τα 7 εκ. που έλαβε ως αποζημίωση για την απαλλοτρίωση δημοτικών εκτάσεων.

Η διαφορά της αποζημίωσης ανέρχεται σε 35 χιλιάδες ευρώ το στρέμμα, ενώ αυτές τις ημέρες έχουν κλιμακωθεί οι αντιδράσεις.


Αναδημοσίευση: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου