.

"Έκπτωση στο ηλεκτρικό ρεύμα: Η επιδότηση της κατανάλωσης των φυσικών πόρων είναι λάθος από χέρι" [του Λ. Τσικριτζή]

Το φιλοκυβερνητικό στρατόπεδο και η παράταξη του κ. Καρυπίδη πανηγυρίζουν για την έκπτωση στο ηλεκτρικό ρεύμα που υποσχέθηκε ο κ. Τσίπρας στη Δυτ. Μακεδονία, ενώ η κριτική της αντιπολίτευσης και των τοπικών φορέων  & δήμων  περιορίζεται στο αν τελικά η υπόσχεση θα γίνει πράξη, αν είναι νόμιμο το μέτρο κι αν το 30 % της έκπτωσης είναι μικρό. Κανείς δεν λέει καθαρά ότι δεν πρέπει να δοθεί η παροχή αυτή (τουλάχιστον με αυτή τη μορφή), διότι  μπάζει από παντού. Οι λόγοι  είναι πολλοί. Να μερικοί:

1)     Η έκπτωση στο ρεύμα επιδοτεί την κατανάλωση και «παγώνει» τα κίνητρα για εξοικονόμηση. Θυμίζουμε το φαινόμενο των υπαλλήλων εκείνων της ΔΕΗ που επειδή είχαν το προνόμιο του φθηνού ρεύματος θέρμαιναν τα σπίτια τους με ενεργοβόρους θερμοσυσσωρευτές χωρίς να νοιάζονται για την μεγάλη κατανάλωση.
2)     Η έκπτωση ΔΕΝ επιδοτεί την παραγωγή και την αντίστοιχη απασχόληση  ανέργων, απλά τους μοιράζει καθρεφτάκια ελαφρύνοντας το λογ/σμό της ΔΕΗ κατά 10-12 € το μήνα. Αν τα λεφτά των 25 εκ/ έτος (που διανέμονται ως έκπτωση) πήγαιναν σε στοχευμένες παραγωγικές επενδύσεις θα δημιουργούσαν θέσεις εργασίας για ανέργους (για να πληρώνουν πιο εύκολα το ρεύμα μέσω της αμοιβής τους και όχι με ελεημοσύνες).
3)     Οι επιχειρήσεις που θα παίρνουν φτηνότερο ρεύμα θα έχουν πλέον μειωμένα  κίνητρα για βελτίωση της ενεργειακής τους αποδοτικότητας και τελικά αντί να κερδίσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα θα χάσουν το τρένο της αποδοτικής χρήσης πόρων που θα  είναι το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας τα ερχόμενα χρόνια. Αντίθετα αν τα ίδια χρήματα δεν δίνονταν ως έκπτωση αλλά ως συμπληρωτική χρηματοδότηση για όσους θέλουν να πάρουν διαχρονικά μέτρα εξοικονόμησης, αξιοποιώντας συγχρόνως κι άλλα προγράμματα συνέργειας («Εξοικονομώ» κλπ), τότε το όφελος των επιχειρήσεων που τολμούν θα ήταν σαφώς ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ και ΔΙΑΡΚΕΣ. Δεν θα εξαρτιόταν από τις ορέξεις και τα «τάματα» της κάθε κυβέρνησης και Περιφέρειας. Επιπλέον το κράτος θα εισέπραττε από το ΦΠΑ των τιμολογίων που θα εκδίδονταν για τις  εγκαταστάσεις εξοικονόμησης , δηλ .θα έπαιρνε πίσω ένα μέρος της επιχορήγησης ελαφρύνοντας το αντίστοιχο κονδύλι του προϋπολογισμού προς όφελος της χώρας.
4)     Τα 25 εκ /έτος που βγαίνουν από τον κορβανά του κράτους (κι όχι της ΔΕΗ) είναι πολλά λεφτά. Θα μπορούσαν να δίνονται στις λιγνιτικές περιοχές στα πλαίσια της μεταλιγνιτικής περιόδου με βάση ένα  ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΧΕΔΙΟ μετάβασης. Έτσι το κράτος θα βοηθούσε περισσότερο τον τόπο να κάνει στροφή σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα, θα ενίσχυε τις καινοτόμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, καθώς και τον πιο αδύναμο κρίκο της κοινωνίας, τους ανέργους, όπως ειπώθηκε παραπάνω.
Κι ένα σχόλιο σχετικά με την επικοινωνιακή πλευρά του θέματος. Η έκπτωση πλασσάρεται ως μια παροχή στις «λαϊκές τάξεις» της Δυτ. Μακεδονίας, ενώ  μάλλον ισχύει το αντίθετο. Πράγματι αφού το μέτρο ισχύει για ΟΛΟΥΣ, τότε επιδοτείται με το ίδιο ποσοστό και ο έχων εισόδημα 1000 το χρόνο και ο έχων 100.000. Οπότε μάλλον «ταξική» κι όχι «φιλολαική» είναι η κατανομή, αφού ο πιο πλούσιος  θα έχει μεγαλύτερο ποσό έκπτωσης λόγω  μεγαλύτερης -συνήθως- κατανάλωσης.
Τελευταίο αλλά όχι ασήμαντο. Όλοι συμφωνούν – και εμείς – ότι τα 25 εκ. / έτος δίνονται ως αντιπαροχή για τα προβλήματα που δημιουργεί η ΔΕΗ στους κατοίκους, και τον τόπο. (Για αυτό εξάλλου προτείνεται η έκπτωση και στη Μεγαλόπολη). Είναι δηλαδή τα 25 εκ/ έτος ένα αντιστάθμισμα στις παρενέργειες του λιγνιτικού συστήματος ηλεκτροπαραγωγής και άρα μια ακόμη κρυφή  επιδότηση του λιγνίτη και της ΔΕΗ, αφού κανονικά η ίδια η ΔΕΗ θα έπρεπε να επουλώνει (πληρώνει) τις πληγές που προκαλεί. Με αυτή τη λογική (κατά την οποία το κράτος κάθε τόσο επωμίζεται τα «περιβαλλοντικά χρέη» της ΔΕΗ), ο λιγνίτης θα παραμένει εσαεί «φτηνός», αφού οι «παράπλευρες απώλειες» της εκμετάλλευσής του θα χρεώνονται με διάφορες αλχημείες είτε στις τοπικές κοινωνίες (π.χ υψηλό κόστος νερού), είτε στους Έλληνες  φορολογούμενες (όπως καληώρα τα 25 εκ./έτος ή όπως τα 200 εκ που θα δώσει το κράτος για τις ζημιές που έκανε η ΔΕΗ στους Αναργύρους) είτε στους περιβαλλοντικούς πρόσφυγες που ξεσπιτώνονται από την καταστροφή του κλίματος.
Μόνοι κερδισμένοι από τις κρυφές επιδοτήσεις παραμένουν (και επί .. Αριστεράς) οι μέτοχοι της ΔΕΗ, ιδιώτες και μη.  


βλ. ΕΔΩ και ένα άρθρο από το «ΒΗΜΑ» σχετικό με το θέμα

Λ. Τσικριτζής         17-11-2017

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου