.

Την κατάργηση επιδοτήσεων τύπου "Κοινωνικό Τιμολόγιο" προωθούν IEA και Κομισιόν

Συστάσεις για άρση των επιδοτήσεων προς τον ενεργειακό τομέα, όπως το κοινωνικό τιμολόγιο, διατυπώθηκαν σήμερα κατά την παρουσίαση της έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για την Ελλάδα.
Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ενέργειας, Μιχάλης Βερροιόπουλος υπάρχει πρόταση της Κομισιόν για κατάργηση του κοινωνικού τιμολογίου στο ρεύμα, πρόταση στην οποία αντιτίθενται Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία.
Ήδη, όπως είπε, υπάρχει συμφωνία η αρχική πρόταση κατάργησης να τροποποιηθεί και να γίνει σε δέκα αντί για πέντε χρόνια. Ωστόσο, όπως τόνισε ο γενικός διευθυντής της ΙΕΑ, Fatih Birol θα πρέπει η υποστήριξη των κοινωνικά αδύναμων ομάδων να μην γίνεται με επιδοτούμενα τιμολόγια, αλλά με άλλα εργαλεία που θα χρηματοδοτούνται πιθανόν από την φορολογία.

"Η επιδότηση των τιμών δεν είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος για να μειώσουμε την ενεργειακή φτώχεια", είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Birol η έκθεση της ΙΕΑ δείχνει ότι η σύγκριση των τιμών ενέργειας της Ελλάδας με άλλες χώρες κατατάσσει τη χώρα μας στο μέσο όρο, τόσο στον ηλεκτρισμό, όσο και στο φυσικό αέριο.

Σε σχέση με την έκθεση ο κ. Birol σημείωσε ότι η Ελλάδα, όπως και τα άλλα μέλη του Οργανισμού, εξετάζονται κάθε πέντε χρόνια και έκανε λόγο για μεγάλα επιτεύγματα και εξαιρετική δουλειά που βρίσκεται σε εξέλιξη, φέρνοντας ως παράδειγμα την υψηλή διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ιδιαίτερα των φωτοβολταϊκών, αλλά και την πρόοδο στο κομμάτι της ενεργειακής ασφάλειας με την κατασκευή νέων αγωγών, όπως ο TAP.

Έχουν γίνει βήματα και πρέπει να συγχαρούμε την Ελλάδα, δήλωσε ο κ. Birol ο οποίος παράλληλα παρουσίασε και πέντε συστάσεις του οργανισμού που αφορούν στη σταθεροποίηση των ενεργειακών αγορών στη χώρα μας:

1ον πρέπει να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο εθνικό ενεργειακό και κλιματικό πλαίσιο πολιτικής για το 2030 και μετά

2ον να προχωρήσει η μεταρρύθμιση των κλάδων και να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός με μέτρα στη σωστή κατεύθυνση στις αγορές ηλεκτρισμού και αερίου

3ον να υιοθετηθούν φιλόδοξες πολιτικές ενεργειακής αποδοτικότητας

4ον να ενισχυθεί η διείσδυση των ΑΠΕ με έμφαση στη διασύνδεση των νησιών και στην αξιοποίηση του δυναμικού που υπάρχει εκεί

5ον να ενισχυθεί ο ρόλος και να υποστηριχθεί η ρυθμιστική αρχή ενέργειας

Σημειώνεται πάντως ότι ο κ. Birol απέφυγε να τοποθετηθεί συγκεκριμένα για θέματα όπως η πώληση ηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ και το μονοπώλια στα υδροηλεκτρικά.

Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στους στρατηγικούς στόχους για τον μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα, η Ελλάδα θα συνεχίσει να αυξάνει το μερίδιο των ΑΠΕ και θα εφαρμόσει τη συμφωνία του Παρισιού, ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στους στόχους της προώθησης των ΑΠΕ στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, στα μέτρα για τον ανταγωνισμό και την ολοκλήρωση του νέου μοντέλου αγοράς ηλεκτρισμού το 2018 καθώς και σε άλλα ανοίγματα που έχουν γίνει στον ενεργειακό τομέα τονίζοντας ότι η συνεργασία με την ΙΕΑ θα συνεχιστεί.

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου