Συνέντευξη Αδαμίδη στο energypress: Πολεμήσαμε τη Μικρή ΔΕΗ, έτσι θα πολεμήσουμε και την αποεπένδυση στο λιγνίτη
Ανάρτηση:
Unknown
την
21 Νοε 2017
Ζεστό χειμώνα υπόσχεται ο Γιώργος Αδαμίδης που προαναγγέλει μιλώντας στο "Energypress" ότι η ΓΕΝΟΠ θα κάνει οτιδήποτε χρειαστεί, από απεργιακές κινητοποιήσεις και καταλήψεις μονάδων έως προσφυγές στα ελληνικά και ευρωπαικά δικαστήρια, προκειμένου να μπλοκάρει και ακυρώσει την πώληση σταθμών της ΔΕΗ. Το πρώτο ραντεβού θα δοθεί πιθανότατα στις 4 Δεκεμβρίου στη Φλώρινα, θα έχει την μορφή συλλαλητηρίου, και οι αντιδράσεις θα κλιμακωθούν σταδιακά, αναλόγως των εξελίξεων.
Ο επικεφαλής της ΓΕΝΟΠ υποστηρίζει ότι καμία Οδηγία και απόφαση Ευρωδικαστηρίου δεν προβλέπει πώληση μονάδων της ΔΕΗ, ενώ εξηγεί ότι η αύξηση των ωρών λειτουργίας των παλαιών σταθμών Αμυνταίου και Καρδιάς, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση ως "γλυκαντικό" για την εκποίηση σταθμών, καθώς αποτελούσε πάγιο αίτημα της ΔΕΗ και των εργαζομένων της.
Ανεξαρτήτως των καθυστερήσεων που θα προκαλέσουν οι αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ, ο κ. Αδαμίδης εξηγεί ότι η πώληση μονάδων είναι μια τόσο σύνθετη και περίπλοκη διαδικασία - από την αποτίμηση έως την απόσχισή τους από τον κορμό της ΔΕΗ- ώστε εκτιμά ότι ο σχετικός διαγωνισμός δεν πρόκειται να προκηρυχθεί πριν τα τέλη του 2018. Επομένως, το πιθανότερο είναι πως θα κληρονομήσει η επόμενη κυβέρνηση την υποχρέωση να φέρει σε πέρας την διαδικασία.
Τι στάση θα τηρήσει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ όταν θα οριστικοποιηθεί η λίστα των προς πώληση μονάδων ;
Αν και ο δρόμος είναι αρκετά μακρύς, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ θα αντιδράσει με τον ίδιο, και ακόμη πιο δυναμικό τρόπο από εκείνον που είχε ακολουθήσει στη περίπτωση της "Μικρής ΔΕΗ" το 2014. Θα εξαντλήσουμε το σύνολο των δυνατοτήτων μας, και με απεργιακές κινητοποιήσεις, και με καταλήψεις, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται ώστε να αποτραπεί το συγκεκριμένο σχέδιο. Ακριβώς επειδή η συμφωνία, εφόσον κλείσει, αυτό θα συμβεί προς τα τέλη Νοεμβρίου, εμείς σχεδιάζουμε να ξεκινήσουμε με συλαλλητήριο απέναντι στην επικείμενη πώληση, πιθανότατα στη Φλώρινα, αρχής γενομένης από τις 4 Δεκεμβρίου, ημέρα εορτασμού της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας των εργαζομένων στα ορυχεία. Από εκεί και ημέρα, εννοείται ότι εν ευθέτω χρόνο θα προσφύγουμε στα ελληνικά και τα ευρωπαικά δικαστήρια, όπως είχαμε κάνει και για την "Μικρή ΔΕΗ".
Αν και ο δρόμος είναι αρκετά μακρύς, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ θα αντιδράσει με τον ίδιο, και ακόμη πιο δυναμικό τρόπο από εκείνον που είχε ακολουθήσει στη περίπτωση της "Μικρής ΔΕΗ" το 2014. Θα εξαντλήσουμε το σύνολο των δυνατοτήτων μας, και με απεργιακές κινητοποιήσεις, και με καταλήψεις, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται ώστε να αποτραπεί το συγκεκριμένο σχέδιο. Ακριβώς επειδή η συμφωνία, εφόσον κλείσει, αυτό θα συμβεί προς τα τέλη Νοεμβρίου, εμείς σχεδιάζουμε να ξεκινήσουμε με συλαλλητήριο απέναντι στην επικείμενη πώληση, πιθανότατα στη Φλώρινα, αρχής γενομένης από τις 4 Δεκεμβρίου, ημέρα εορτασμού της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας των εργαζομένων στα ορυχεία. Από εκεί και ημέρα, εννοείται ότι εν ευθέτω χρόνο θα προσφύγουμε στα ελληνικά και τα ευρωπαικά δικαστήρια, όπως είχαμε κάνει και για την "Μικρή ΔΕΗ".
Δηλαδή στις αρχές Δεκεμβρίου θα δούμε και καταλήψεις ή μονάδες της ΔΕΗ να τίθενται εκτός λειτουργίας ;
Οχι, οι μονάδες της ΔΕΗ θα τεθούν εκτός λειτουργίας σε άλλο χρόνο, άσχετο από αυτές τις ημερομηνίες. Κλιμακωτά θα πάμε, μέχρι την τελική νίκη. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα παραχωρηθούν, ούτε θα πωληθούν μονάδες της ΔΕΗ καθώς αυτό δεν επιβάλλεται από καμία Οδηγία και από καμία απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου. Το μόνο που υπάρχει ως υποχρέωση στο Μνημόνιο είναι να απολέσει η ΔΕΗ πελάτες, και να μειωθεί το μερίδιό της στην αγορά λιανικής σε κάτω του 50% ως τις αρχές του 2020, και η παραγωγή στο 50% κατά την ίδια ημερομηνία. Σήμερα η παραγωγή της βρίσκεται στο 45%, ενώ οι πελάτες βαίνουν συνεχώς μειούμενοι.
Είχαμε πάντως μείνει με την αίσθηση ότι η ΓΕΝΟΠ τηρούσε μια στάση "ανοχής" απέναντι στο αρχικό τουλάχιστον σενάριο των προς πώληση μονάδων, δηλαδή της λίστας με το Αμύνταιο συν τη Μελίτη στη Φλώρινα. Σκλήρυνε η στάση της ΓΕΝΟΠ μετά την ένταξη στη λίστα του ΑΗΣ Μεγαλόπολης ;
Το συνδικάτο δεν είχε αποδεχθεί κανένα αρχικό σενάριο. Το συνδικάτο είχε απλώς κρατήσει μια θετική στάση απέναντι στην προοπτική ενός κοινοπρακτικού σχήματος για την δημιουργία της μονάδας Μελίτη ΙΙ. Αναφέρομαι στο γνωστό Μνημόνιο με τους Κινέζους, που τελικά δεν περπάτησε. Η μέχρι τώρα μετριοπαθής μας στάση, κακώς ερμηνεύτηκε από κάποιους ως αποδοχή των όσων δρομολογούνται. Απλώς τηρούσαμε στάση αναμονής, περιμενοντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Ξεκαθάρισε το τοπίο, μετά και τη συνάντηση που είχατε την περασμένη εβδομάδα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ.Σταθάκη ;
Ο υπουργός μας είπε ότι η τελική επιστολή προς την DG Comp θα σταλεί εντός της εβδομάδας, μάλλον Τετάρτη ή Πέμπτη, θα περιλαμβάνει τις τέσσερις μονάδες (Μελίτη Ι, άδεια για Μελίτη ΙΙ, δύο μονάδες Μεγαλόπολης), καθώς και αίτημα για αύξηση των ωρών λειτουργίας των παλαιών σταθμών Αμυνταίου και Καρδιάς από 17.500 σε 32.000 ώρες, κάτι που αποτελούσε και πάγια δική μας πρόταση. Αλλωστε υπάρχουν και αντικειμενικές ανάγκες που καθιστούν αναγκαία την παράταση της διάρκειας ζωής τους, και οι οποίες σχετίζονται με την τηλεθέρμανση των πόλεων της περιοχής, δηλαδή Αμύνταιο, και Πτολεμαίδα. Δεδομένου ότι η υπό κατασκευή μονάδα Πτολεμαίδα 5 δεν αναμένεται να είναι έτοιμη πριν το 2020, δίχως παράταση των ωρών λειτουργίας του Αμυνταίου και της Καρδιάς, οι δύο παραπάνω πόλεις θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα στη θέρμανση.
Σύμφωνοι, ωστόσο το αίτημα για παράταση των ωρών λειτουργίας των ΑΗΣ Αμυνταίου και Καρδιάς, πηγαίνει "πακέτο", έτσι τουλάχιστον όπως το βλέπει η κυβέρνηση, με την λίστα των τεσσάρων προς πώληση μονάδων. Δεν είναι δύο ξεχωριστά πράγματα, αλλά ένα…
Αυτή λοιπόν την συμφωνία-πακέτο, εμείς δεν την υιοθετούμε γιατί όπως σας είπα, δεν επιβάλλεται από πουθενά. Το αίτημα για αύξηση των ωρών λειτουργίας στους δύο προς απόσυρση σταθμούς έχει τεθεί εδώ και δύο χρόνια, άρα δεν μπορεί να μπαίνει τώρα ως "πακέτο" με την πώληση μονάδων. Μας είχαν πει ότι το έχουν απορρίψει. Επομένως, δεν μπορεί να συζητείται σε μια λογική "παζαριού", ούτε να μπαίνει στη "ζυγαριά" μαζί με τα πωλητήρια.
Ανεξάρτητα των αντιδράσεων της ΓΕΝΟΠ, πόσο δύσκολη εκτιμάτε ότι θα είναι η όλη διαδικασία ; Αναφέρομαι στα πολλά στάδια που έχει, από το market test έως την προκήρυξη του διαγωνισμού, όποτε και αν αυτός γίνει…
Εχει πάρα πολλές δυσκολίες η διαδικασία, και η μοναδική ευκολία είναι ότι μαζί με την κυβέρνηση, και η αντιπόλιτευση τάσσεται υπέρ της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ. Καταρχήν δεν ξέρουμε ποιές θα είναι οι απαιτήσεις των υποτιθέμενων ενδιαφερόμενων για τις μονάδες, κάτι που θα μάθουμε μόνο κατά την διαδικασία του market test. Μπορεί για παράδειγμα κάποιοι να μην θέλουν να αγοράσουν τον ΑΗΣ Μεγαλόπολης και με τους 1.100 εργαζόμενους. Επειτα ακολουθεί η διαδικασία της αποτίμησης προφανώς από σύμβουλο που θα προσλάβει η ΔΕΗ, και αμέσως μετά η απόσχιση των περιουσιακών αυτών στοιχείων από τον σημερινό κορμό της επιχείρησης. Αυτή είναι μια αρκετά δύσκολη διαδικασία, την οποία εμείς θα πολεμήσουμε σε όλα της τα στάδια. Επειτα απαιτούνται αποφάσεις διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ για την πώληση του όποιου λιγνιτικού δυναμικού, καθώς και αποφάσεις γενικής συνέλευσης του μετόχου για να συμβεί αυτό. Θεωρώ επομένως ότι είναι πολύ μικρός ο χρόνος, ώστε όλα τα παραπάνω να έχουν ολοκληρωθεί ως τον Ιούνιο του 2018, οπότε και προβλέπεται, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός πώλησης.
Ποιός είναι επομένως, σύμφωνα με την δική σας εκτίμηση, ο εύλογος χρόνος για την οριστικοποίηση της παραπάνω διαδικασίας ;
Εκτιμώ ότι η αποτίμηση όλων αυτών των παγίων και η ολοκλήρωση της απόσχισής τους από την υπόλοιπη ΔΕΗ θα διαρκέσει περίπου ένα χρόνο. Μιλάμε δηλαδή για τα τέλη του 2018. Ισως μάλιστα να χρειαστεί ακόμη μεγαλύτερο διάστημα με βάση την προηγούμενη εμπειρία, του ΑΔΜΗΕ.
Δεδομένου ότι το 2019 είναι ούτως ή άλλως εκλογική χρονιά, και κάποιοι εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας θα προκηρύξει εκλογές γύρω στο φθινόπωρο του 2018, πιστεύετε ότι τελικά, θα είναι μια επόμενη κυβέρνηση που θα αναλάβει να τρέξει την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ ;
Κατά την άποψή μου, ναι. Μάλλον θα κληρονομήσει το έργο αυτό η επόμενη κυβέρνηση, της οποίας ωστόσο οι απόψεις ταυτίζονται με της σημερινής, ως προς την πώληση. Πρόσφατα μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για καθυστερήσεις στο σχεδιο αποεπένδυσης του λιγνίτη. Οποια πάντως κυβέρνηση και να φέρει σε πέρας το σχέδιο, θα πρέπει να εξηγήσει στους πολίτες για ποιό λόγο με την κίνησή της, οδηγήσε σε αύξηση της τιμή της κιλοβατώρας στο ρεύμα.
Δημοσίευση σχολίου