.

Συμβιβασμό για τις αποζημιώσεις της ΔΕΗ σε απαλλοτριώσεις εκτάσεων επιχειρεί ο υπουργός Ενέργειας

Τη στιγμή που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η υπόθεση της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, μια αντιπαράθεση με αντικείμενο το ύψος των αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν από την επιχείρηση σε κατοίκους του χωριού Μαυροπηγή, αλλά και στο Δήμο Εορδαίας για την επέκταση ορυχείων, αναδεικνύει την οικονομική εξάρτηση των τοπικών κοινωνιών από τη ΔΕΗ, αλλά και τις πολιτικές προεκτάσεις οικονομικών αποφάσεων.

Έτσι την ώρα που ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης θα ήθελε να περιορίσει τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας για την πώληση των μονάδων και των ορυχείων της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα, βρίσκεται αντιμέτωπος με το αίτημα των κατοίκων της Μαυροπηγής να παρέμβει και να αποτρέψει την εφαρμογή δικαστικής απόφασης που μειώνει δραστικά τις υπέρογκες αποζημιώσεις που έχουν ήδη λάβει για την απαλλοτρίωση εκτάσεων.


Έτσι ο υπουργός πραγματοποίησε συνάντηση για το θέμα με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρο Καρυπίδη και το Δήμαρχο Εορδαίας Σάββα Ζαμανίδη.
Η συνάντηση βεβαίως, δεν κατέληξε σε κάποιο συμπέρασμα εν όψει και της εκδίκασης την 1η Δεκεμβρίου 2017 της υπόθεσης στον Άρειο Πάγο όπου έχουν προσφύγει οι κάτοικοι, αλλά ο υπουργός εμφανίστηκε να τείνει ευήκοον ους στο αίτημα της τοπικής κοινωνίας.

Το ιστορικό της διαμάχης

Πρέπει να σημειωθεί ότι η υπόθεση ξεκινά το 2012 όταν το μονομελές Πρωτοδικείο Κοζάνης, αποφάσισε την καταβολή από τη ΔΕΗ αποζημιώσεων ύψους 60.000 ευρώ το στρέμμα για εκτάσεις στην Μαυροπηγή, προκειμένου η επιχείρηση να επεκτείνει το ορυχείο της περιοχής.
Η ΔΕΗ που δεν μπορούσε να περιμένει τις δικαστικές αποφάσεις για να τροφοδοτήσει με λιγνίτη τις μονάδες της, προσέφυγε μεν στο Εφετείο, αλλά παράλληλα συμμορφώθηκε με την πρωτόδικη απόφαση και κατέβαλλε αποζημιώσεις ύψους 90 εκατ. ευρώ.
Το Δεκέμβριο του 2014 το Εφετείο, λαμβάνοντας υπόψη και τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων της περιοχής, έκρινε ως λανθασμένη την αποζημίωση, την οποία και μείωσε σε 25 χιλιάδες ευρώ το στρέμμα, με αποτέλεσμα το σύνολο των αποζημιώσεων να μειωθεί σε 55 εκατ. ευρώ.
Ακολούθως ασκήθηκε από τους ιδιοκτήτες αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο, η οποία εκδικάζεται την 1η Δεκεμβρίου, ενώ οι τοπικές συνελεύσεις έχουν ήδη προεξοφλήσει ότι εάν η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν είναι αυτή που επιδιώκουν, δεν θα επιστρέψουν τα χρήματα και θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Μεταξύ των ωφελουμένων είναι και ο δήμος Εορδαίας που καλείται να επιστρέψει 3,5 από τα 7 εκατ. ευρώ που έλαβε ως αποζημίωση για την απαλλοτρίωση δημοτικών εκτάσεων.
Μπορεί λοιπόν να μην προέκυψε κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα από τη συνάντηση που είχαν το Τοπικό Συμβούλιο της Μαυροπηγής, ο Δήμαρχος Εορδαίας, ο Περιφερειάρχης, και βουλευτές της περιοχής με τον υπουργό Ενέργειας, ωστόσο εκπρόσωποι θεσμικών φορέων που παραβρέθηκαν στη συνάντηση, δήλωσαν ότι ο κ. Σταθάκης εμφανίστηκε κατ’ αρχήν θετικός στο αίτημα των κατοίκων να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση στο πρόβλημα.

www.worldenergynews.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου