.

Έναρξη ηλεκτρονικής υποβολής δικαιολογητικών για τα επενδυτικά σχέδια φωτοβολταϊκών έως 100 KWp

Με την εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης 41766 (που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 15.10.2013) και την έναρξη λειτουργίας της αντίστοιχης εφαρμογής του πληροφορικού συστήματος, δρομολογείται από σήμερα η οριστική επίλυση των προβλημάτων που είχαν δημιουργηθεί  ως προς την υπαγωγή, την ολοκλήρωση και την έναρξη παραγωγικής λειτουργίας των επενδυτικών σχεδίων παραγωγής ηλεκτρισμού από ηλιακή ενέργεια έως και 100 KWp.


Η διαδικασία που έχει επιλεγεί συμβάλλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας απλουστεύοντας τις σχετικές διαδικασίες και δίνοντας έμφαση στην ανάγκη της ταχείας έκδοσης των απαραίτητων αποφάσεων της διοίκησης. Συγκεκριμένα, με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει το πληροφορικό σύστημα, προωθήθηκε η σύντμηση των διοικητικών διαδικασιών καθώς σε μια απόφαση υλοποιούνται δύο διοικητικές πράξεις: της υπαγωγής και της ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων.

Παράλληλα, διασφαλίζονται πλήρως το δημόσιο συμφέρον και οι κανόνες διαφάνειας καθώς καθορίζονται με σαφήνεια τόσο ο τρόπος καταβολής της σχετικής επιχορήγησης όσο και η διαδικασία ελέγχου των συγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων.

Σημειώνεται, ότι οι φορείς υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων παραγωγής ηλεκτρισμού είναι πλέον συνυπεύθυνοι στη διαδικασία ελέγχου καθώς για πρώτη φορά εφαρμόζεται στην πράξη ο θεσμός της αυτοβεβαίωσης (υπεύθυνης δήλωσης) σχετικά με την πληρότητα και την ορθότητα των υποβληθέντων από αυτούς στοιχείων και την τήρηση των προδιαγραφών που θέτει ο νόμος.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νότης Μηταράκης, με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του ηλεκτρονικού  συστήματος για την υποβολή των δικαιολογητικών των μικρών Φ/Β, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Αυτονόητος στόχος της κυβέρνησης και του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας είναι να αντιμετωπιστούν όλες οι εκκρεμότητες σχετικά με την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων. Σήμερα κάνουμε ένα ουσιαστικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Ταυτόχρονα όμως θεσπίζουμε απλοποιημένες διαδικασίες που θα  συμβάλλουν αποφασιστικά στην επιτάχυνση των διαδικασιών, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και στην τήρηση των κανόνων διαφάνειας  για να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον».

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου