.

Ζερβός: Δεν μπορούμε να πουλάμε κάτω του κόστους

Στο περιθώριο της σημερινής ημερίδας που διοργάνωσε ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών ΔΕΗ, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η απόφαση της διαιτησίας αδικεί κατάφωρα τη ΔΕΗ και την υποχρεώνει να πουλάει ενέργεια κάτω του κόστους.
Η ΔΕΗ ως επιχείρηση δεν μπορεί να το κάνει αυτό και, ως εκ τούτου, το μόνο που μας απομένει είναι η απόφαση που πήραμε, δηλαδή  να μην πουλάμε (ενέργεια) στον συγκεκριμένο πελάτη.
Η τιμή που αποφάσισε το διαιτητικό δικαστήριο δεν είναι τα 40,7 ευρώ ανά MWh όπως έγινε γνωστό, αλλά 36,6 ευρώ ανά MWh, καθώς στα 40,7 ευρώ ανά MWh περιλαμβάνονται και άλλα έξοδα που δεν αφορούν τη ΔΕΗ.
Εμείς αναθέσαμε σε έγκυρο ανεξάρτητο σύμβουλο, την εταιρία PWC, να μελετήσει το κόστος ΔΕΗ και το αποτέλεσμα της μελέτης καταθέσαμε στο διαιτητικό δικαστήριο. Σύμφωνα με αυτή, το μεσοσταθμικό κόστος της είναι 72 ευρώ ανά MWh, ενώ το κόστος λιγνιτικής παραγωγής, πάνω στη οποία βασίστηκε η απόφαση, είναι 62 ευρώ/MWh. To δικαστήριο έκρινε πως η μελέτη αυτή δεν είναι αξιόπιστη και βασίστηκε σε όσα παρουσίασε ο Οικονομικός Διευθυντής της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΑΕ.
Θα καταφύγουμε στις αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ για παράνομη κρατική ενίσχυση. Θεωρούμε πως η απόφαση είναι σκανδαλώδης και απαράδεκτη, αλλά ωστόσο θα εφαρμόσουμε τη νομιμότητα.  Δεν θα κάνουμε «ανταρτοπόλεμο», αλλά παράλληλα θα αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα για να διαφυλάξουμε την ίδια τη ΔΕΗ, τους καταναλωτές, αλλά και το Κράτος, αφού αυτοί ουσιαστικά βλάπτονται από τις απώλειες ύψους 109 εκατ.  ευρώ που προκαλεί αυτή η απόφαση στη ΔΕΗ».
Πρέπει να αναφερθεί τέλος ότι κύκλοι της ΔΕΗ, απαντώντας στις αιτιάσεις ότι "η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα στην Αλουμίνιον", σχολιάζουν ότι δεν είναι αυτή η πρόθεση της ΔΕΗ, η οποία άλλωστε δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο. Επιθυμεί να σταματήσει να προμηθεύει το συγκεκριμένο πελάτη, ο οποίος όμως έχει εναλλακτικές, όπως η αυτοπρομήθεια, η αγορά ενέργειας από το pool ή η εισαγωγή ρεύματος.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου