.

Έφτασαν τις 262.000 οι αιτήσεις για επίδομα, άφαντες όμως οι προκαταβολές

Θερμότερη του αναμενόμενου ανταπόκριση στο μέτρο του επιδόματος θέρμανσης έχουν μέχρι τώρα δείξει οι καταναλωτές, καθώς οι αιτήσεις που έχει παραλάβει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων σε διάστημα μόλις τριών εβδομάδων ξεπερνούν τις 260.000.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα αιτήματα φτάνουν τα 262.000, εκ των οποίων αυτά που έχουν εγκριθεί φτάνουν τα 232.000, ωστόσο οι δικαιούχοι παραμένουν στην αναμονή.

Αν και το υπουργείο Οικονομικών είχε δεσμευθεί για άμεση πίστωση των προκαταβολών στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται στην πράξη.

Κι όλα αυτά όταν ένα περίπου μήνα από την έναρξη της νέα περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, τα στοιχεία των εταιρειών μιλούν για σημαντική αύξηση των παραγγελιών σε σχέση με πέρυσι, που φτάνει και το 100% (έως και την περασμένη Παρασκευή 8 Νοεμβρίου).

Τι σημαίνει αυτό; Οτι όσοι από τους καταναλωτές αυτούς είναι δικαιούχοι επιδόματος, πλήρωσαν το πετρέλαιο στο 100% της τιμής του, δηλαδή προς 1,26 ευρώ το λίτρο (τόσο πωλείται σήμερα), χάνοντας το όφελος της προκαταβολής.

Από εβδομάδα οι πιστώσεις Παράγοντες του υπ. Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι οι πρώτες πιστώσεις στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα ξεκινήσουν από… εβδομάδα. Όσο για την αιτία των καθυστερήσεων, επικαλούνται το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που το σύστημα καταβολής του επιδόματος λειτουργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο, δίνοντας δηλαδή προκαταβολές, οπότε απαιτούνται περίπλοκες διασταυρώσεις στοιχείων των δικαιούχων, κ.ο.κ.

Μεγάλη αύξηση

Ενα πάντως περίπου μήνα μετά την έναρξη της νέα περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι εταιρείες μιλούν για σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρυσι, ακόμη και διπλάσια (με στοιχεία έως και την περασμένη Παρασκευή 8 Νοεμβρίου).

Ένας λόγος για την μεγάλη αύξηση είναι και το γεγονός ότι φέτος η περίοδο θέρμανσης ξεκίνησε για τα νοικοκυριά χωρίς … σταγόνα πετρελαίου στις δεξαμενές τους, κάτι που δεν ίσχυε πέρυσι. Ήδη, από τον Απρίλιο του 2012, και ενόψει της επικείμενης εξίσωσης των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης με το κίνησης, πολλοί καταναλωτές είχαν φροντίσει να «φουλάρουν» τις δεξαμενές τους με φθηνότερο καύσιμο. Έτσι, ο Οκτώβριος του 2012 βρήκε γεμάτες πολλές δεξαμενές, σε αντίθεση φυσικά με το φετινό Οκτώβριο.

Άλλωστε πέρυσι οι πωλήσεις πετρελαίου βούλιαξαν κατά 70% έναντι του 2012, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΙΟΒΕ. Από την πλευρά τους στελέχη της αγοράς πετρελαιοειδών, εκτιμούν ότι αν η ζήτηση συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, τότε οι φετινές πωλήσεις θα είναι κατά 30% υψηλότερες από πέρυσι.

Τώρα απομένει να φανεί κατά ποσό θα επαληθευτεί η δέσμευση ότι από εβδομάδα ξεκινούν οι πρώτες πιστώσεις των προκαταβολών στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Επίσης, μένει να επιβεβαιωθεί κατά πόσο στο 20ήμερο από την υποβολή της αίτησης θα υπάρξει πλήρης εξόφληση του επιδόματος που δικαιούται ο φορολογούμενος, όπως όριζε η σχετική υπουργική απόφαση.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου