.

ΔΕΥΑΚ: Νέα απόφαση «ανάσα» για ρύθμιση οφειλών από καταναλωτές

Τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς την ΔΕΥΑΚ, από ανεξόφλητους λογαριασμούς τηλεθέρμανσης, δίνει με πρόσφατη απόφασή του Δ.Σ. της η ΔΕΥΑ Κοζάνης, μειώνοντας το ποσό των δόσεων και αυξάνοντας τον αριθμό των δόσεων, ενώστε να μπορέσουν να τακτοποιήσουν τις προηγούμενες οφειλές τους προς την επιχείρηση. Η απόφαση αυτή αναμένεται να δώσει μια «ανάσα» σε εκατοντάδες πολίτες που οφείλουν μεγάλα ποσά από ανεξόφλητους λογαριασμούς προς την επιχείρηση.

«Στο τελευταίο Διοικητικό της Συμβούλιο η ΔΕΥΑ Κοζάνης αποφάσισε να αυξήσει τον αριθμό των δόσεων για τους πολίτες που οφείλουν προς την επιχείρηση, όπως αντίστοιχα να μειώσουν και το ποσό των δόσεων. Αυξήσαμε τον αριθμό των δόσεων και ρίξαμε το ύψος της δόσεις που αφορούν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τρίτων προς την ΔΕΥΑΚ», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας προς τον «Π.Λ.» η πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Νούλα Τουμπουλίδου.

Η πρώτη κατηγορία αφορά οφειλές προς τη ΔΕΥΑΚ ύψους μέχρι 2.000 ευρώ. Με νέα απόφαση αυξάνεται το ύψος των δόσεων σε 50 και το ποσό «πέφτει» στα 50 ευρώ ανά δόση. Για χρέη μέχρι 6.000 ευρώ το ποσό της δόσης «έπεσε» στα 100 ευρώ, ενώ στα 150 ευρώ είναι για μεγαλύτερα από το ποσό αυτό χρέη (από τηλεθερμάνσεις περασμένων ετών κ.λπ.) χρέη προς ΔΕΥΑΚ.

«Σκοπός είναι να μπορεί ο κόσμος να ανταποκριθεί στην εξόφληση των παλαιών οφειλών και κυρίως, να μπορέσει να ανταποκριθεί στα τρέχοντα. Δεν θέλουμε να προστίθενται επιπλέον χρέη στη ΔΕΥΑΚ», σημειώνει η ίδια. Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι οφειλές τρίτων προς τη ΔΕΥΑ Κοζάνης ξεπερνούν αυτή τη στιγμή τα 17 εκ. ευρώ, ενώ η πλειοψηφία των οφειλετών είναι μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων. Από τους 30.000 οφειλέτες οι 100 περίπου είναι μεγαλοοφειλέτες ενώ οι πλειοψηφία είναι απλός κόσμος που δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις οφειλές του. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις ο ΔΕΥΑΚ προχωράει σε «κόψιμο», αφού πρώτα όπως σημειώνει η κ. Τουμπουλίδου, έχει έρθει προειδοποίηση και αφού έχει μείνει ανεξόφλητος ένας έναντι λογαριασμός και ένας εκκαθαριστικός.

Δέσμευση της ΔΕΥΑΚ για να προχωρήσει κάποιος σε ρύθμιση για την εξόφληση των οφειλών του είναι να τακτοποιεί τους τρέχοντες λογαριασμούς και να καταβάλει τις δόσεις από τις οφειλές περασμένων χρόνων.



Δάνειο 3 εκατ. ευρώ για την επέκταση της τηλεθέρμανσης

Εντωμεταξύ, η ΔΕΥΑ Κοζάνης καταφεύγει σε δανεισμό ποσού που φτάνει τα 3 εκ. ευρώ προκειμένου να επεκταθεί η τηλεθέρμανση και να εκυγχρονιστεί ο εξοπλισμός της. Το έργο: «Επέκταση / εκσυγχρονισµός υφιστάµενης εγκατάστασης Τηλεθέρµανσης Κοζάνης», έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραµµα «Περιβάλλον-Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013 » με συνολικό κόστος τα 18.225.714,03 ευρώ (µε ΦΠΑ). Η δηµόσια χρηµατοδότηση ανέρχεται σε 8.051.764,38 ευρώ (ποσοστό 54,34%)

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον «Π.Λ.» η πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κοζάνης Νούλα Τουμπουλίδου, το δάνειο των 3 εκ. ευρώ είναι μέλος της ιδίας συμμετοχής της δημοτικής επιχείρησης, από το σύνολο των 6.765.893,37€ (ποσοστό 45,66%) της ιδιωτικής συμμετοχής του έργου επέκτασης και εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων της τηλεθέρμανσης. Τα υπόλοιπα χρήματα η ΔΕΥΑΚ θα τα εξασφαλίσει από φόρους, ενώ το συγκεκριμένο έργο αφορά, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, την επέκταση της υφιστάμενης τηλεθέρμανσης στην πόλη. Θα καλύψει το σύνολο των τελευταίων επεκτάσεων της πόλης της Κοζάνης, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για παλαιότερη απόφαση που είχε λάβει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ και η οποία επαναβεβαιώθηκε, προκειμένου να συναφθεί το δάνειο με τράπεζα. Προκειµένου να συναφθεί το δάνειο, η ΔΕΥΑΚ θα στείλει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις Τράπεζες που δραστηροποιούνται στην πόλη της Κοζάνης (Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα ∆υτ. Μακεδονίας, Ταχυδροµικό Ταµιευτήριο, Eurobank ) καθώς και στο Τ.Π.&∆.. Το δάνειο το οποίο θα ζητείται θα είναι ύψους 3.000.000 ευρώ µε επιτόκιο δανεισµού 6,00% και διάρκεια αποπληρωµής 15 έτη.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου