Ανάρτηση:
Mavromatidis Dimitrios
την
21 Μαρ 2016
Τη δημιουργία ενός νέου νομοθετικού πλαισίου το οποίο θα αφορά συνεργατικά σχήματα στον τομέα της ενέργειας ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε την Παρασκευή ο γενικός γραμματέας Ενέργειας κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος μιλώντας σε εκδήλωση στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, «θα προχωρήσουμε και θα ενισχύουμε τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς τόσο με τον νέο αναπτυξιακό νόμο όσο και με νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα ορίζει, θα δίνει δυνατότητες, θα έχει πρόνοιες για το πώς αυτοί θα εντάσσονται καλύτερα στο σύστημα».
Όπως ανέφερε ο ίδιος, οι ενεργειακοί συνεταιρισμοί αποτελούν ένα σημαντικό κεφάλαιο.«Θεωρούμε ότι οι επενδύσεις που κάνουμε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) πρέπει να πάνε σε όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο και να έχουν το μεγαλύτερο δυνατό κοινωνικό αποτύπωμα. Υπάρχουν πολλές μορφές συνεταιρισμών. Θέλουμε να στήσουμε ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχουν πολίτες, δήμοι κ.ά. με μία ψήφο, κατά τα βορειοευρωπαϊκά πρότυπα, και να πριμοδοτήσουμε ώστε οι συνεταιρισμοί αυτοί να παίρνουν άδειες, ενδεχομένως και καλύτερη ταρίφα» επεσήμανε ο κ. Βερροιόπουλος.
Όπως υπογράμμισε, υπάρχει ήδη ενδιαφέρον για υβριδικά συστήματα παραγωγής από το Επιμελητήριο Κυκλάδων, φορείς της Τήλου, της Σίφνου κ.ά. «Θέλουμε να τους πριμοδοτήσουμε και να τους προστατεύουμε γιατί είναι πολλά τα νομικά εμπόδια ενός συνεταιρισμού - επειδή είχαν γίνει τα έκτροπα του παρελθόντος με τους άλλους συνεταιρισμούς» τόνισε.
Άλλωστε, όπως σημείωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Γιάννης Τσιρώνης μιλώντας στην ίδια εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι σε συνεργασία με την ευρωομάδα των Πράσινων, η Ελλάδα έχει ισχυρότατο συμφέρον να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα. «Το κόστος για τη χώρα μας από τη μη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή θα ανέλθει στα 700 δισ. ευρώ» υπογράμμισε.
Χάρτης της ενεργειακής πενίας
Παράλληλα, ο κ. Βερροιόπουλος ανέφερε ότι το υπουργείο θα προχωρήσει άμεσα στη σύνταξη του «χάρτη της ενεργειακής πενίας», προκειμένου να διερευνήσει στη συνέχεια πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. «Θα επιχειρήσουμε, αφού γίνει η χαρτογράφηση (με τη στατιστική υπηρεσία και άλλους φορείς), να βρούμε μέτρα και πολιτικές που θα αντιμετωπίζουν την ενεργειακή φτώχεια. Δεν αρκεί το κουπόνι θέρμανσης ή το κοινωνικό τιμολόγιο» επεσήμανε ο γενικός γραμματέας Ενέργειας.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο ίδιος, είναι ενεργοβόρα χώρα, καθώς«καταναλώνουμε 2,1 τόνους ισοδύναμου πετρελαίου ανά κάτοικο όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι κάτω από 1,8».
Παράλληλα, το κόστος της ενέργειας είναι υψηλό, περίπου 25 με 30 δισ. ευρώ τον χρόνο - φτάνει το 17% του ΑΕΠ. «Αυτό αντιστοιχεί σε 2.500 ευρώ ανά κάτοικο» τόνισε ο κ. Βερροιόπουλος.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, εισάγουμε το 70% της ενέργειας, κυρίως πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Μεγάλο ποσοστό της ενέργειας που καταναλώνουμε (περίπου 40%) αφορά τις μεταφορές και το 27% αντιστοιχεί στην ηλεκτρική ενέργεια - ο τζίρος στην ηλεκτρική ενέργεια κυμαίνεται στα 6 δισ. ευρώ. «Έχουμε υψηλά ποσοστά εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 17-22 % και μπορεί να ξεπεράσουμε και το 25%» σημείωσε ο ίδιος.
Το υπουργείο έχει προσανατολιστεί στη διαφοροποίηση όσον αφορά στον εφοδιασμό της χώρας από νέες πηγές προμήθειας ενέργειας, στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, στην καινοτομία, στην αποθήκευση της ενέργειας, στην εξοικονόμηση, καθώς και στη μείωση της χρήσης του άνθρακα.
Στήριξη των ΑΠΕ
Ο κ. Βερροιόπουλος ανέφερε ότι προωθείται αύξηση της διείσδυσης των σταθμών ΑΠΕ. «Η ανάγκη αυτή ταυτίζεται ταυτόχρονα και με την ανάγκη σταδιακής αντικατάστασης ντιζελοκίνητων ηλεκτρογεννητριών για τα μη συνδεδεμένα νησιά μας. Προωθούμε έργα παραγωγής ηλεκτρισμού από βιομάζα, βιοαέριο, όπως και έργα υβριδικά για τα νησιά μας. Εξετάζουμε επίσης το σύστημα επιδότησης των επενδύσεων στην ηλεκτροπαραγωγή»τόνισε.
Όσον αφορά στον στόχο της τελικής κατανάλωσης ΑΠΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Βερροιόπουλος, η Ελλάδα βρίσκεται στο 15,5% όταν ο ευρωπαϊκός στόχος είναι 18%. Στην ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ ο εθνικός στόχος είναι 40% και η χώρα έχει φτάσει στο 29%.
Παράλληλα, προχωρά το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον ΙΙ» καθώς και η εξοικονόμηση σε δημόσια κτίρια.
Ο κ. Βερροιόπουλος έθιξε επίσης το θέμα της αποθήκευσης, διότι, όπως είπε χαρακτηριστικά, «είναι μη βιώσιμη η εισαγωγή ενέργειας, ακόμη και αν έχουμε πολλαπλές πηγές και όχι μόνο ρωσικό ή αζερικό αέριο κ.λπ.». Σε κάθε περίπτωση, επεσήμανε την ανάγκη να προχωρήσει η χώρα στη δημιουργία έξυπνων δικτύων και σε εξειδικευμένες λύσεις αποθήκευσης ενέργειας.
Πάντως, ως προς την απανθρακοποίηση, ο γενικός γραμματέας Ενέργειας εμφανίστηκε αισιόδοξος. «Συνολικά ως το 2030 υπολογίζεται ότι περίπου 2,5 γιγαβάτ θα φύγουν από το σύστημα και θα έχουμε υπερκεράσει τους στόχους που θέτει η ΕΕ κατά πολύ» σημείωσε και πρόσθεσε: «Σήμερα ο λιγνίτης συμμετέχει στην τελική κατανάλωση ενέργειας με ένα ποσοστό κάτω από 38%. Το πρόγραμμα των αποσύρσεων των μονάδων είναι τεράστιο. Οι τέσσερις μονάδες της Καρδιάς (1.100 μεγαβάτ) θα βγουν εκτός λειτουργίας το 2019, της Πτοτελεμαΐδας (400 μεγαβάτ) φέτος, η μονάδα της Μεγαλόπολης (250 μεγαβάτ) το 2022, η Μεγαλόπολη 4 (300 μεγαβάτ) το 2028, οι μονάδες στο Αμύνταιο (600 μεγαβάτ) το 2028. Αυτό δεν είναι απανθρακοποίηση της χώρας; Η χώρα το 2020 θα πρέπει να καταναλώνει, σύμφωνα με τα μοντέλα που επεξεργαζόμαστε, 14 με 15 τεραβατώρες από 19,5 τεραβατώρες πέρυσι και 30 τεραβατώρες πριν από λίγα χρόνια».
Η Ελλάδα, όπως τόνισε ο κ. Βερροιόπουλος, περπατά με γοργούς ρυθμούς στην απανθρακοποίηση, όμως θα πρέπει να εξασφαλιστεί και η ασφάλεια. «Αν ο Ρώσος μάς κόψει το αέριο ή ο Αλγερινός, και είναι παγωμένα τα καμίνια, να δω ποιος θα δώσει ισχύ στη χώρα» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι, σύμφωνα και με την ΕΕ, όταν γίνεται ένας ενεργειακός σχεδιασμός πρέπει να καλύπτει την ενεργειακή ασφάλεια. «Ασφάλεια δυστυχώς δεν μπορούν να δώσουν οι ΑΠΕ ακόμη» ανέφερε ο ΓΓ Ενέργειας, υπογραμμίζοντας ότι πιθανώς αυτό θα μπορεί να επιτευχθεί σε λίγα χρόνια όταν θα έχει προχωρήσει η τεχνολογία της αποθήκευσης ενέργειας.
Νέος Εθνικός Ενεργειακός Σχεδιασμός με δύο μορφές
Η χώρα μας, όπως υποστηρίζει ο κ. Βερροιόπουλος, δεν έχει Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό. Όπως είπε, θα αποκτήσει σύντομα και θα έχει δύο μορφές που θα δουλέψουν παράλληλα.
«Θα δημιουργήσουμε ένα φόρουμ ενεργειακού διαλόγου με όλους τους φορείς της αγοράς και όλους τους εμπλεκόμενους στην ενέργεια. Παράλληλα θα υπάρχει και μια θεσμοθετημένη ομάδα εργασίας αποτελούμενη από τεχνοκράτες και από θεσμικούς φορείς που, μαζί με επιστημονικούς φορείς, θα επεξεργαστεί το σχέδιο του ενεργειακού σχεδιασμο, σε συνεργασία με το φόρουμ» εξήγησε ο ίδιος. Μετά το τέλος των εργασιών, οι προτάσεις θα πάρουν θεσμική μορφή.
Δημοσίευση σχολίου