.

Σκουρλέτης προς ΔΕΗ: Σβήστε τα ληξιπρόθεσμα χρέη που δεν θα εισπράξετε ποτέ!

Καθαρίστε το μητρώο από τα ληξιπρόθεσμα χρέη που δεν πρόκειται να εισπράξετε ποτέ. Το μήνυμα αυτό έχει στείλει ο ΥΠΕΝ Π. Σκουρλέτης στη διοίκηση της ΔΕΗ, καλώντας την να διαγράψει απαιτήσεις που έχουν αξία μόνο στα χαρτιά, καθώς αφορούν πτωχευμένες εταιρείες από τη δεκαετία του… 1990.

Πράγματι διαβάζοντας κανείς τη μακρά λίστα με τους οφειλέτες της ΔΕΗ διαπιστώνει ότι πολλά από τα δήθεν “μπουμπούκια” έχουν μαραθεί προ πολλού.

Διότι η ΔΕΗ διεκδικεί ακόμη τα φέσια που της έβαλε η μεγαλύτερη κλωστουφαντουργική επιχείρηση, η … Πειραϊκή Πατραϊκή που έκλεισε το 1996 ή η ομοειδής εταιρεία Αιγαίο της οικογένειας Καρέλλα που λειτουργούσε κάποτε εργοστάσιο στον Πειραιά αλλά έκλεισε οριστικά το Φεβρουάριο του 1990. Αντίστοιχα στη λίστα συναντά κανείς ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν βάλει λουκέτο έδω και χρόνια ή πάλαι ποτέ ονόματα της Σοφοκλέους στα χρόνια της δόξας του χρηματιστηρίου, κ.ο.κ.

Ουκ αν λάβοις…

Με άλλα λόγια, κάποια από τα εκατ. ευρώ των οφειλετών της λίστας δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ, επειδή είτε οι επιχειρήσεις έχουν πτωχεύσει, είτε βρίσκονται σε εκκαθάριση.

Δεδομένου ότι οι περιπτώσεις αυτές δεν είναι λίγες, ο Π. Σκουρλέτης φαίρεται να έχει ζητήσει από τη διοίκηση της ΔΕΗ να διαγράψει τις εν λόγω απαιτήσεις. “Δεν μπορείς να διεκδικείς χρήματα από σκελετούς”, υποστηρίζει στέλεχος του υπουργείου.

Οταν όμως η ΔΕΗ τις “σβήσει” από τα διεκδικούμενα ποσά, αυτόματα τα επίπεδα των ληξιπρόθεσμων χρεών της θα υποχωρήσουν κάτω από τα σημερινά 2,2 δισ. ευρώ. Το πόσο κάτω μένει να φανεί. Οπως και να έχει πάντως, λέει αυτή συλλογιστική, το επιχείρημα της ΔΕΗ πως δεν μπορεί να μειώσει τα τιμολόγιά της επειδή έχει υπέρογκα χρέη, ελέγχεται, καθώς δεν είναι σαφές πόσα απ’ αυτά τα “χρέη” είναι πραγματικά ή μόνο στα χαρτιά.

Δύο πράγματα στην ουσία ζητά το υπουργείο από τη ΔΕΗ σε αυτή την υπόθεση, που ως διακύβευμα έχει φυσικά τη μείωση στα τιμολόγια.

Το ένα να αποτυπώσει ρεαλιστικά πόσα από τα φέσια που της έχουν βάλει οι πελάτες της είναι εισπράξιμα. Το δεύτερο, να βελτιώσει περαιτέρω το μοντέλο διακανονισμού με δόσεις, προκειμένου να εισπράξει όσο περισσότερα μπορεί απ’ αυτά τα “πραγματικά” φέσια.

Το πρώτο σκέλος έχει ακόμη δουλειά. Δεν αποκλείεται μάλιστα η επιχείρηση να καθυστερήσει το “ξεσκαρτάρισμα” των οφειλετών της. Κι αυτό καθώς αν το κάνει, ενδεχομένως να χάσει μέρος της αξίας του το επιχείρημα που μονίμως επικαλείται για το τεράστιο ύψος απλήρωτων λογαριασμών, οι οποίοι την εμποδίζουν να προχωρήσει σε μειώσεις τιμολογίων.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες το υπουργείο θα έχει εικόνα για το δεύτερο σκέλος, δηλαδή μια εισήγηση από τη ΔΕΗ σχετικά με τη βελτίωση του σημερινού συστήματος διακανονισμών. Το μήνυμα του υπουργείου είναι καλύτερο να υπάρχουν περισσότερες δόσεις για όλους, χωρίς την προκαταβολή ώστε να μπορέσουν οι οφειλέτες να αποπληρώσουν», παρά η σημερινή, όχι και τόσο αυτοματοποιημένη διαδικασία.

Το υπουργείο εκτιμά πως μια πιο επιθετική πολιτική, όπως η κατάργηση της προκαταβολής, μπορεί να αποφέρει πολύ περισσότερα χρήματα στα ταμεία της ΔΕΗ, βοηθώντας εμμέσως και στη πολιτική μείωσης των τιμολογίων.

Σήμερα ως γνωστόν, το μοντέλο που εφαρμόζει η ΔΕΗ προβλέπει προκαταβολή του 10% της οφειλής και αποπληρωμή του υπολοίπου έως 36 δόσεις. Αλλά ο μέσος όρος των δόσεων είναι κάτω των 20, και σε ελάχιστες περιπτώσεις αυτές φτάνουν τις 36.

Το ύψος προκαταβολής που θα δώσει ο πελάτες και τον αριθμό των δόσεων με τις οποίες θα ρυθμίσει την οφειλή του, τα αποφασίζουν τα κατά τόπους καταστήματα της επιχείρησης, κατόπιν εξέτασης του αιτήματος του κάθε οφειλέτη.

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου