.

Έρχεται η «Σούπερ Τρίτη» για τους λιγνίτες της ΔΕΗ

Την επόμενη Τρίτη 8 Μαρτίου έχει οριστεί η εκδίκαση στο ακροατήριο της πολύκροτης υπόθεσης της ΔΕΗ κατά της απόφασης της Κομισιόν για την κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης στις αγορές προμήθειας λιγνίτη και χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού. Πρόκειται για μια υπόθεση που συνδέεται άμεσα με το μέλλον της ΔΕΗ αφού θυμίζουμε ότι είχε επί μακρόν άτυπα παγώσει για όσο διάστημα βρισκόταν σε ισχύ η συμφωνία Ελλάδας – Θεσμών για τη λύση της λεγόμενης μικρής ΔΕΗ.

Μετά την απόφαση της κυβέρνησης ωστόσο να αποσύρει τη λύση της πώλησης παγίων που ισοδυναμούν με το 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, που αντικαταστάθηκε με την υποχρέωση για παραχώρηση ισοδύναμου μεριδίου 50%, που κατέχει σήμερα η εταιρεία στην παραγωγή, η υπόθεση στο δικαστήριο επανενεργοποιήθηκε.

Έτσι καθώς θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση και οι θεσμοί βρίσκονται σε διαδικασία διαβούλευσης και διαπραγμάτευσης για τον προσδιορισμό των συγκεκριμένων μέτρων που θα οδηγήσουν σε απώλεια μεριδίου 50% από την πλευρά της ΔΕΗ, η επικείμενη εκδίκαση της υπόθεσης αναμένεται να καθορίσει ένα νέο πλαίσιο για την εν λόγω διαπραγμάτευση. Εδώ βεβαίως ασκείται κριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, η οποία δεν έχει συμφωνήσει εγκαίρως με τους θεσμούς, εξέλιξη που πιθανόν να δημιουργήσει τετελεσμένα.

Έτσι καθώς ακόμη δεν έχει υπάρξει συγκεκριμένη συμφωνία με τους θεσμούς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος, η όποια κρίση του δικαστηρίου να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης και διαπραγματευτικό μειονέκτημα, ανάλογα βεβαίως με το σκεπτικό της απόφασης. Πάντως όλα δείχνουν ότι η δικαστική νίκη της ΔΕΗ το 2012, όταν και το ευρωδικαστήριο ακύρωσε τις καταδικαστικές αποφάσεις του 2008 και του 2009, δύσκολα θα επαναληφθεί, όπως φάνηκε και στο σκεπτικό της απόφασης του 2014 όταν η υπόθεση αναπέμφθηκε προς εξέταση στο δικαστήριο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη η ΔΕΗ επιχειρεί να δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο σε σχέση με τους λιγνίτες, έχοντας ανοίξει τη συζήτηση για πιθανές συνεργασίες με ιδιώτες, σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που θα αφορά είτε στην κατασκευή νέων μονάδων είτε στην επισκευή παλαιότερων υπό απόσυρση εργοστασίων λιγνίτη. Βεβαίως το πλαίσιο αυτό όπως έχει προταθεί από τη ΔΕΗ, δε φαίνεται να συγκινεί ιδιαίτερα τους πιθανούς μνηστήρες, οι οποίοι είναι έτοιμοι να συζητήσουν μόνο σε περίπτωση που το πακέτο της συνεργασίας περιλάβει και υδροηλεκτρικές μονάδες. Σε αντίθετη περίπτωση η ΔΕΗ κινδυνεύει να αναγκαστεί να εφαρμόσει δικαστικά και μη αναστρέψιμα μέτρα για την άρση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά του λιγνίτη και στη χονδρεμπορική αγορά προμήθειας του ηλεκτρισμού.

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου