.

Τα μέτρα της ΡΑΕ οδηγούν σε κατακόρυφη αύξηση της τιμής ρεύματος

Την ίδια στιγμή που ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης υπόσχεται μειώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, μια σειρά από μέτρα που υλοποιεί η ΡΑΕ στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των θεσμών, οδηγούν σε κατακόρυφη και απότομη αύξηση του κόστους ρεύματος. Ενα εξ αυτών των μέτρων που θεσμοθετήθηκε προσφάτως με απόφαση της ΡΑΕ, και αφορά την κατάργηση των χρεώσεων στην ηλεκτρική ενέργεια που προορίζεται για εξαγωγές, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕBIKEN, θα επιβαρύνει το σύστημα με ένα κόστος της τάξης των 100 εκατ. ευρώ ετησίως.

Κίνδυνος

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους καταναλωτές προέρχεται από τη δέσμευση για αναπροσαρμογή του πλαφόν που ισχύει σήμερα στις προσφορές των μονάδων που καλύπτουν την ημερήσια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, στα όρια που ισχύουν στην Ιταλία. Σήμερα το πλαφόν αυτό ανέρχεται στα 150 ευρώ η μεγαβατώρα και το προτεινόμενο όριο για την αναπροσαρμογή του, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με αυτό της ιταλικής αγοράς, είναι στα 3.000 ευρώ η μεγαβατώρα. Η ίδια η ΡΑΕ που καλείται να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα στο πλαίσιο του μνημονίου, σημειώνει στο κείμενο που απέστειλε στους θεσμούς ότι μια τέτοια αύξηση του πλαφόν «μπορεί να εκθέσει τους καταναλωτές σε σημαντικούς κινδύνους τιμών», επισημαίνοντας τα διαφορετικά χαρακτηριστικά της ελληνικής χονδρεμπορικής αγοράς που στηρίζεται στο υποχρεωτικό σύστημα (pool) και της ιταλικής όπου οι τιμές διαμορφώνονται βάσει διμερών συμβάσεων μεταξύ παραγωγών και προμηθευτών.

Σημειώνει επίσης ότι δεν υπάρχουν μηχανισμοί στην ελληνική αγορά που να μπορούν να αποτρέψουν πιθανές καταχρηστικές συμπεριφορές από τους συμμετέχοντες στην αγορά, αν δηλαδή οι παραγωγοί θα μπορούν να υποβάλλουν υψηλές προσφορές ακόμη και σε περιόδους που δεν θα υπάρχει έλλειψη ισχύος. Η έκθεση του κινδύνου των υψηλών τιμών για τους καταναλωτές από την αναπροσαρμογή του πλαφόν, προκύπτει από τη λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς. Καθημερινά το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, το οποίο διαχειρίζεται ο ΑΔΜΗΕ, έχει ανάγκη συγκεκριμένη ισχύ, η οποία διαμορφώνεται από τη ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια.

Ο ΑΔΜΗΕ

Να υποβάλουν προσφορές για την κάλυψη της ζήτησης καλεί ο ΑΔΜΗΕ τους παραγωγούς, ενώ κατά προτεραιότητα μπαίνουν στο σύστημα οι μονάδες που προσφέρουν τη χαμηλότερη τιμή (εκτός των ΑΠΕ, των υδροηλεκτρικών μονάδων που μπαίνουν με μηδενική τιμή). Με τον τρόπο αυτό διαμορφώνεται στο τέλος της ημέρας η Μέση Οριακή Τιμή Συστήματος, στην οποία αγοράζουν οι προμηθευτές (ΔΕΗ Εμπορίας και οι ιδιωτικές εταιρείες) για να ηλεκτροδοτήσουν στη συνέχεια τους καταναλωτές. Σε συνθήκες είτε πολύ αυξημένης ζήτησης (θερινές και χειμερινές αιχμές) είτε βλάβης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, οι ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου μπορούν να ανεβάσουν την τιμή προσφοράς τους σε οποιαδήποτε θεωρητικά τιμή για να καλυφθεί η ζήτηση, διαμορφώνοντας το σύνολο της διαθέσιμης ισχύος στο ύψος αυτό, αφού η οριακή τιμή καθορίζεται με βάση την τιμή της τελευταίας μονάδας που μπήκε στο σύστημα. Αυτός είναι ο λόγος που ο κανονισμός λειτουργίας της αγοράς προβλέπει πλαφόν τιμής στις προσφορές των μονάδων. Στη μεγάλη απεργία της ΓΕΝΟΠ που η αγορά λειτούργησε για πολλές ημέρες με το πλαφόν των 150 ευρώ η μεγαβατώρα, το κόστος ανέβηκε κατακόρυφα. Εάν κάτι τέτοιο συμβεί μετά το β’ εξάμηνο του 2016, ορόσημο κατά το οποίο η ΡΑΕ θα πρέπει να υλοποιήσει το πακέτο δεσμεύσεων που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση, το κόστος ενέργειας στο σύστημα θα φτάσει τις 3.000 ευρώ η μεγαβατώρα!

Πρόσθετο κόστος θα προκύψει και από τη δέσμευση για τιμολόγηση της συνολικής ενέργειας από υδροηλεκτρικά που παράγει η ΔΕΗ.

Με τις εν λόγω παρεμβάσεις οι θεσμοί αυξάνουν εμμέσως το κόστος του κυρίαρχου παίχτη στην αγορά, δηλαδή της ΔΕΗ, και δημιουργούν συνθήκες για τη μείωση του μεριδίου της στη λιανική. Η επιβάρυνση για τους καταναλωτές είναι αδιαμφισβήτητη και θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν αντί για μια σειρά δυσβάσταχτων μεταβατικών διατάξεων λαμβάνονταν μέτρα που θα οδηγούσαν αμεσότερα στο target model. Την αντίθεσή της στην εφαρμογή των μέτρων έχει εκφράσει με επιστολή της στην Κομισιόν η ΕΒΙΚΕΝ, ενώ το θέμα αναμένεται να τεθεί και στη συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη το προεδρείο της με τον αντιπρόεδρο της Ε.Ε. για την Ενεργειακή Ενωση, Μάρος Σέφκοβιτς, που επισκέπτεται την Αθήνα.

kathimerini.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου