Ανησυχία ΡΑΕ για την επάρκεια του συστήματος ηλεκτροδότησης μετά την απώλεια των μονάδων στο Αμύνταιο
Ανάρτηση:
Unknown
την
13 Ιουν 2017
Σε άμεση παρέμβαση για τις επιπτώσεις στην ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας από την μη λειτουργία των δύο μονάδων των ΑΗΣ Αμυνταίου αναμένεται να προχωρήσει η ΡΑΕ τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Η αρμόδια Αρχή για την ομαλή λειτουργία της αγοράς ενέργειας, αναμένεται να ζητήσει από τη ΔΕΗ επίσημη ενημέρωση για τις απώλειες ισχύος από το παραγωγικό δυναμικό της εξ αιτίας της κατολίσθησης στο ορυχείο Αμυνταίου, καθώς και χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία του ΑΗΣ Αμυνταίου.
Η εκτίμηση που επικρατεί στη ΡΑΕ είναι ότι ο ΑΗΣ Αμυνταίου ακόμη και ως εφεδρεία είναι καθοριστικής σημασίας για την επάρκεια του συστήματος, κυρίως στις θερινές και χειμερινές αιχμές.
Υπό αμφισβήτηση η επάρκεια κατά το φετινό χειμώνα
Η ΡΑΕ φέρεται να ανησυχεί περισσότερο για τη χειμερινή περίοδο, για την οποία η επάρκεια του συστήματος αποτελούσε άσκηση και πριν την απώλεια του ΑΗΣ Αμυνταίου.
Η άσκηση δυσκολεύει ακόμη περισσότερο μετά τα γεγονότα στο ορυχείο Αμυνταίου.
Αυτό που σε πρώτη φάση θα εξετάσει η ΔΕΗ είναι η δυνατότητα τροφοδοσίας των δύο μονάδων του Αμυνταίου από το Νότιο Πεδίο, ενώ παράλληλα θα επισπεύσει την διάνοιξη των ορυχείων Λακκιά και Κλειδίου.
Επιπρόσθετα θα αξιοποιηθεί και κοίτασμα 3,5 εκατ. τόνων στο ορυχείο Αμυνταίου που είχε δεσμευθεί από την αρχαιολογική υπηρεσία της περιοχής και είναι ανέπαφο.
Σε αυτό το κοίτασμα αναφέρεται και η χθεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΕΗ προς ενημέρωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τις επιπτώσεις από την κατολίσθηση.
«Για τη λειτουργία των μονάδων ως έχουν, υπό το γνωστό καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας 17.000 ωρών, υπάρχει επαρκές μέρος του κοιτάσματος που δεν έχει πληγεί από την κατολίσθηση και του οποίου η εξόρυξη θα αρχίσει πριν την έναρξη της χειμερινής περιόδου», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Αν και η διοίκηση της ΔΕΗ εκφράζει αισιοδοξία για έγκαιρη αποκατάσταση της επαναλειτουργίας του ορυχείου, αρμόδια στελέχη ανεπίσημα εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να αποκατασταθεί η λειτουργία του πριν από 1,5 χρόνο.
Τα ίδια στελέχη τονίζουν επίσης ότι το κόστος εκμετάλλευσης του κοιτάσματος θα αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με τα προϋπολογιζόμενο κόστος των 500 εκατ. ευρώ.
www.worldenergynews.gr
Δημοσίευση σχολίου