.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Δυτικής Μακεδονίας για την κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμυνταίου

Η μεγάλη κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμυνταίου έρχεται να  καταδείξει με δραματικό τρόπο την εγκατάλειψη των εργασιακών χώρων της ΔΕΗ αλλά και τα καταστροφικά, για το λαό και τους εργαζόμενους, αποτελέσματα της «Απελευθέρωσης» και των εκτεταμένων ιδιωτικοποιήσεων στην Ενέργεια.

Την άσχημη αυτή κατάσταση ήρθε να ολοκληρώσει η Επιτροπεία και τα διαρκή μνημόνια με τα οποία απαγόρευσαν τις προσλήψεις τακτικού προσωπικού, γενίκευσαν το δουλεμπόριο και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις στη ΔΕΗ, ατόνησαν τα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας, έκαναν απαγορευτικές τις επενδύσεις στον πάγιο και βοηθητικό εξοπλισμό.
Με βάση αυτές τις πολιτικές είχαμε:
1.      Χαλάρωση των μέτρων ασφάλειας και της παρακολούθησης των ρηγμάτων παρότι υπήρχαν επανειλημμένες καταγγελίες από τον οικισμό των Αγίων Αναργύρων για ρωγματώσεις στα σπίτια και στον περιβάλλοντα Χώρο. Στη ΔΕΗ υπήρχε τεχνογνωσία για την παρακολούθηση των ρηγμάτων ακόμα και μέσω δορυφόρων αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση το Ορυχείο είχε εγκαταλειφτεί στην τύχη του αφού καταγγέλθηκε ότι δεν υπήρχε ούτε καν Γεωλόγος! Στο όνομα λοιπόν του ανταγωνισμού και των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων προχωρούσαν σε ληστρική εκμετάλλευση του κοιτάσματος αδιαφορώντας για τη ζωή εκατοντάδων εργαζομένων αλλά και την καταστροφή του εξοπλισμού αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, αγορασμένα από το υστέρημα του Ελληνικού λαού.
2.      Δεν προχώρησε η μετεγκατάσταση του οικισμού παρότι είχε ψηφιστεί ο νόμος 3927/2011 που προέβλεπε την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης  το πολύ μέσα σε μια 10ετία. Η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες, μαζί με τη διεύθυνση της ΔΕΗ, κωλυσιεργούσαν εσκεμμένα φτιάχνοντας επιτροπές και «επιτροπάτα». Παρά τις όποιες δικαιολογίες έχουν ακουστεί η ουσία είναι ότι δεν ήθελαν να επιβαρυνθούν με το κόστος της μετεγκατάστασης διακινδυνεύοντας όμως έτσι τη ζωή και τις περιουσίες δεκάδων ανθρώπων. 
3.      Η ΕΕ, κάτω από τις οδηγίες των Πολυεθνικών- Πολυκλαδικών Επιχειρηματικών Ομίλων που ενεργοποιούνται πλέον στην Ενέργεια, βγάζει οδηγίες κλεισίματος σχεδόν όλων των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ για να προχωρήσει το Φυσικό Αέριο των ιδιωτών και οι «αρπαχτές» μέσω της «πράσινη ανάπτυξης των αεριτζήδων» που εκτός των άλλων «δίνουν βαθιές ανάσες» στη Γερμανική Βιομηχανία. Στη βάση αυτή ο Ατμοηλεκτρικός Σταθμός Αμυνταίου, που τροφοδοτείται με καύσιμο κυρίως από το αντίστοιχο Ορυχείο, θα έκλεινε εσπευσμένα μέσα στο 2019 αφού υπολογίζονταν ότι θα εξαντλούσε τις ώρες λειτουργίας που δόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ενέργειας. Άρα σε ένα Ορυχείο που υπολόγιζαν να κλείσει σε δύο χρόνια συνειδητά δεν έκαναν τις απαραίτητες επενδύσεις, ούτε προσλήψεις αναγκαίου προσωπικού τουλάχιστον για να διασφαλιστούν συνθήκες ασφαλούς Εργασίας.
4.      Ο κυβερνητικός συνδικαλισμός της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και των άλλων εργοδοτικών συνδικάτων αποφεύγει να μιλήσει για όλα αυτά ρίχνοντας μάλιστα τις ευθύνες στην αρχαιολογία. Η αρχαιολογία σκάβει σε βάθος δυο μέτρων ενώ το ορυχείο τουλάχιστον 200 μέτρων και ότι κάνει το κάνει σε συνεννόηση με τους υπευθύνους του Ορυχείου ώστε να καθορίσουν αντίστοιχα και τις εκσκαφές.
Όλα τα προηγούμενα δείχνουν τι φταίει για τη συγκεκριμένη κατολίσθηση αλλά και για τη γενικότερη κατάσταση στη ΔΕΗ και στην Ενέργεια για αυτό προτείνουμε:
·         Να εξασφαλιστεί με έξοδα της ΔΕΗ και του Δημοσίου η άμεση μετεγκατάσταση του οικισμού, οι μελέτες και η κατασκευή έργων υποδομής, να αποζημιωθούν οι κάτοικοι για τις καλλιέργειες που χάνουν και γενικότερα να καλυφθούν όλες οι επιπλέον δαπάνες των κατοίκων που γίνονται από την ανευθυνότητα της ΔΕΗ και της Πολιτείας.
·         Να επισκευαστεί ο εξοπλισμός για να ξαναλειτουργήσει το Ορυχείο σε βάθος 15ετίας τουλάχιστον με περιβαλλοντολογική αναβάθμιση του ΑΗΣ Αμυνταίου (κατασκευή μονάδας αποθείωσης κλπ) και τις απαραίτητες προεκτάσεις του Ορυχείου (μόνο το διαπιστωμένο κοίτασμα υπολογίζεται σε μισό δις Ευρώ!). Έτσι μόνο θα εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της Χώρας, οι θέσεις εργασίας, η συνέχιση της τηλεθέρμανσης αλλά και η αποφυγή της διαχρονικής περιβαλλοντολογικής καταστροφής που θα φέρει στην Περιοχή μια  μόνιμη τρύπα χιλιάδων στρεμμάτων. Το κατεστραμμένο Ορυχείο θα είναι «πληγή ζέουσα» που θα μολύνει όλες τις επόμενες γενιές.
Καλούμε τους Εργαζόμενους στη ΔΕΗ ανεξαρτήτου εργασιακής σχέσης, όλους τους εργαζόμενους της Χώρας και το λαό να εντείνει την πάλη του για Επανεθνικοποίηση- Κρατικοποίηση, χωρίς αποζημιώσεις, του συνόλου της Ηλεκτρικής Ενέργειας, κανένας ιδιώτης στην παραγωγή μεταφορά και εμπορία της Η/Ε τώρα!!!  ΔΕΗ 100% στο δημόσιο κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο για εργατολαϊκό, δημοκρατικό, μακροπρόθεσμο ενεργειακό σχεδιασμό, για Ενέργεια προσανατολισμένη στις ανάγκες του λαού και όχι του Κεφαλαίου.

Κοζάνη 19/6/2017
ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ   

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου