.

Μυτιληναίος: Επένδυση μαμούθ – "χτίζει" νέο Αλουμίνιο

Μια είδηση με πολλαπλή σημασία προέκυψε κατά τη σημερινή ιστορική συνέλευση του ομίλου Μυτιληναίος, κατά την οποία εγκρίθηκε ο εταιρικός μετασχηματισμός του ομίλου. Συγκεκριμένα, ο όμιλος προχωρά στη μεγαλύτερη βιομηχανική επένδυση στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, κατασκευάζοντας δεύτερη μονάδα αλουμίνας δυναμικότητας 1 εκατ. τόνων.  Με τη νέα επένδυση η συνολική δυναμικότητα παραγωγής αλουμίνας θα ανέλθει στο 1,8 εκατ. τόνους.

Το δεύτερο εργοστάσιο θα εγκατασταθεί στα Άσπρα Σπίτια και θα δημιουργήσει τουλάχιστον 300 νέες θέσεις εργασίας, με το ύψος της επένδυσης να ανέρχεται σε 400 εκατ. δολάρια. Παράλληλα, ο όμιλος προχωρά στην αναβάθμιση της μονάδας του αλουμινίου αυξάνοντας την δυναμικότητα από 190.000 σε 250.000 τόνους, με το ύψος της επένδυσης να ανέρχεται στα 100 εκατ. δολάρια. 

Με τη νέα επένδυση το Αλουμίνιον της Ελλάδος θα φτάσει σε κύκλο εργασιών της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Η απόφαση έχει ληφθεί, ενώ εκκρεμούν κάποιες διαδικασίες που αφορούν σε επιμέρους θέματα του εγχειρήματος. Ωστόσο αναμένεται η επένδυση να ξεκινήσει άμεσα.
Επίσης, όπως έγινε γνωστό ο όμιλος προχωρά στην έκδοση ομολογιακού δανείου που είναι το μεγαλύτερο που έχει εκδοθεί από ελληνική εταιρεία και με το χαμηλότερο επιτόκιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι ύψους 250-300 εκατ. ευρώ και επιτόκιο με πρώτο νούμερο το 3. 
Ιστορική Γενική Συνέλευση 
Νωρίτερα ο Ε. Μυτιληναίος εμφανώς συγκινημένος είχε ανακοινώσει την ολοκλήρωση της πορείας του ομίλου με τη σημερινή του μορφή μετά από 23 χρόνια και την ολοκλήρωση του εταιρικού μετασχηματισμού που εγκρίθηκε από τη ΓΣ και οδηγεί σε μία εταιρεία όλες τις θυγατρικές του ομίλου. 
"Το μυστικό, η ουσία της συγχώνευσης είναι ότι ξεκλειδώνουμε αξίες, που δεν έφταναν στους μετόχους, λόγω της παλιάς δομής”, εξήγησε ο κ. Μυτιληναίος ο οποίος ανέλυσε ότι τα οφέλη τα επόμενα χρόνια από τη νέα δομή θα ξεπεράσουν τα 120 εκα.τ ευρώ. Είχαμε EBITDA άνω των 200 εκατ. ευρώ που δεν έφταναν στους μετόχους. Πλέον ξεκλειδώνονται για τους μετόχους:  50 εκατ. ευρώ που πήγαιναν στις θυγατρικές, 70 εκατ. ευρώ που πήγαιναν σε χρηματοοικονομικά έξοδα, τόκους και έξοδα εγγυητικών και τα οποία θα μειωθούν στα 19 με 20 εκατ. καθώς και άλλες λειτουργικές συνέργειες που θα εξοικονομήσουν άλλα 20 εκατ. ευρώ. 
Ο κ. Μυτιληναίος δεσμεύτηκε ότι μετά από μια πενταετία κατά την οποία η έμφαση δόθηκε στην επιβίωση του ομίλου μέσα στη φοβερή κρίση που έπληξε τη χώρα, πλέον η έμφαση θα δοθεί υπέρ των μετόχων. "Δεν κινδυνέψαμε ποτέ αλλά να ξέρετε ότι δουλέψαμε σκληρά γιαυτό” είπε ο κ. Μυτιληναίος που επανέλαβε την πρόβλεψή του για κέρδη EBITDA 300 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη προ φόρων 200 εκατ. ευρώ που "ανεβάζουν την εταιρεία σε άλλη λίγκα, άλλη κατηγορία”.
Μας δίνεται η δυνατότητα να κινηθούμε για την περαιτέρω ανάπτυξή μας και να διευρύνουμε τους πιθανούς στόχους μας, ουσιαστικά στην Ελλάδα δεν υπάρχει στόχος που να θέλουμε και να μην μπορούμε να αποκτήσουμε, ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος, προσδιορίζοντας ως πιθανούς στόχους το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αλλά και άλλους στόχους εντός και εκτός Ελλάδος.
Ομολογιακό 
Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι μέχρι τέλος του μήνα αναμένεται να προχωρήσει η έκδοση του ομολογιακού που θα είναι το μεγαλύτερο που έχει βγει στην Ελλάδα και με επιτόκιο που θα είναι το χαμηλότερο. Σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι από 250 έως 300 εκατ. ρυρώ και το επιτόκιο θα ξεκινά με... 3.
Όπως ανακοίνωσε μάλιστα ο κ. Μυτιληναίος στο ομολογιακό έχει αποφασίσει να συμμετάσχει με 50 εκατ. ευρώ η EBRD. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς η ευρωπαϊκή τράπεζα ανάπτυξης εφαρμόζει εξαιρετικά αυστηρές διαδικασίες και όρους, ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος. 
Με το ομολογιακό θα μετατραπεί σχεδόν το σύνολο του δανεισμού σε πενταετές "balloon" χωρίς ενδιάμεσες δόσεις με αποτέλεσμα η εταιρεία να ανοίγει τραπεζικές γραμμές ύψους 1,4 δισ. ευρώ με τις τράπεζες. Με την έκδοση "θα εξασφαλιστεί η δύναμη πυρός και θα είναι έτοιμα τα κανόνια” ενόψει και των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και των νέων δεδομένων στον ενεργειακό χώρο ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα κεφάλαια θα αξιοποιηθούν σε πιθανές αποκρατικοποιήσεις, στη μεγάλη επένδυση για την Αλουμίνιον αλλά και για την επέκταση της ΜΕΤΚΑ σε έργα της Αφρικής όπου ο ανάδοχος ουσιαστικά χρηματοδοτεί τα έργα που κατασκευάζει.
Μονάδες ΔΕΗ
Απαντώντας πάντως σε ερώτηση μετόχου για το εάν θα υπάρξει ενδιαφέρον για μονάδες λιγνίτη της ΔΕΗ ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι δε θα υπάρξει καμία ανακοίνωση για καμία αποκρατικοποίηση εάν πρώτα δεν υπάρξει σαφής και ρητή ανακοίνωση από την κυβέρνηση για το τι πωλείται και με ποια διαδικασία. 
Σύμφωνα με πληροφορίες εξάλλου, η περίπτωση της Λάρκο έχει πλέον περάσει εκτός του άμεσου ενδιαφέροντος και των προτεραιοτήτων της Μυτιληναίος. 
Αλλάζει πλήρως η εταιρεία
Ταυτόχρονα ο κ. Μυτιληναίος ανήγγειλε τον πλήρη μετασχηματισμό της εταιρικής διακυβέρνησης του ομίλου με την εφαρμογή των υψηλότερων και πιο αυστηρών στάνταρ που εφαρμόζονται σε ομίλους των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας. Ο λειτουργικός μετασχηματισμός σημειώνεται ότι έχει ανατεθεί στη McKinsey.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται η εταιρεία να εφαρμόσει προς όφελος των μετόχων τα υψηλότερα στάνταρ αποτελεσματικού μάνατζμεντ, οργάνωσης και στελεχιακής δομής. Μάλιστα δεν αποκλείεται από την επόμενη συνέλευση ο κ. Μυτιληναίος να αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου παραμένοντας μόνο ως διευθύνων σύμβουλος.
Θα εφαρμόσουμε πρωτοποριακή δομή θα είμαστε μπροστά ακόμη και από κορυφαίες εταιρείες στον κόσμο σε αυτό το επίπεδο, ανέφερε σχετικά ο κ. Μυτιληναίος.
Ταραγμένη η περιοχή μας – λάθος η εμμονή στο χρέος
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση μετόχου, ο κ. Μυτιληναίος σχολίασε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια δύσκολη περιοχή του κόσμου που εμφανίζει αναταράξεις και αστάθειες και δυστυχώς η περίοδος που διανύουμε έχει τέτοιες αναταράξεις. Ωστόσο εκτίμησε ότι φαινόμενα που εκ πρώτης όψεως φαίνεται να λειτουργούν σε βάρος μας, τελικά ίσως να ωφελούν τη χώρα, όπως για παράδειγμα η εκλογή Trump και το brexit αφού στην πραγματικότητα οδηγούν σε περαιτέρω εμβάθυνση της οικονομικής και πολιτικής ένωσης της Ευρώπης. 
Για την πορεία της χώρας επίσης απαντώντας σε μέτοχο ο κ. Μυτιληναίος σχολίασε ότι είναι ανάγκη να ξεφύγουμε από το μνημόνιο και ότι τα περασμένα χρόνια έγιναν πολλά λάθη αφού δε συνειδητοποιήσαμε έγκαιρα το μέγεθος του προβλήματος και δεν υπήρξε μια εθνική συνεννόηση παρά επικράτησαν κομματικές σκοπιμότητες. 
Η δυνατότητα ανάκαμψης της χώρας μετά από την απώλεια του 27% του ΑΕΠ είναι τεράστιες. Ωστόσο το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να αρθεί η πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα. Τώρα έχουμε μια κυβέρνηση που μετά από παλινδρομήσεις παίρνει πολλά και σκληρά μέτρα που μια συντηρητική κυβέρνηση δε θα μπορούσε να πάρει και ταυτόχρονα μια φιλελεύθερη κυβέρνηση εν αναμονή που θα είναι φιλική υπέρ της επιχειρηματικότητας. Άρα δημιουργούνται προϋποθέσεις για ευστάθεια πολλών ετών, τόνισε.
"Είναι σημαντικό να τελειώνουμε μέχρι τον Ιούνιο με τις εκκρεμότητες και να κλείσει η αξιολόγηση και να συμφωνήσουμε για το χρέος σε ό,τι μας προσφερθεί. Δεν είναι τόσο σημαντικό όσο θέλουν να μας το παρουσιάζουν. Σημασία έχει αντίληψη της αγοράς για το εάν το χρέος είναι βιώσιμο. Η Ιαπωνία έχει μεγαλύτερο χρέος από την Ελλάδα” είπε ο κ. Μυτιληναίος. 
Μην περιμένετε για το ελληνικό χρέος θεαματικά πράγματα, σας εγγυώμαι αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη επικρατούν πολιτικές συγκεκριμένης αντίληψης δεν είναι μόνο ο Σόιμπλε. Να κλείσουμε την αξιολόγηση να πάρουμε τα χρήματα και να πάρουμε κάτι που θα αφήνει παράθυρο για το μέλλον. Οι αγορές θα πάρουν σιγουριά και ίσως ο Ντράγκι πειστεί να μας βάλει στο QE” εκτίμησε ο κ. Μυτιληναίος προσθέτοντας ότι είναι τόσο πιεσμένο το ελατήριο της ελληνικής οικονομίας που είναι αστείες οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη 1%. "Ο Watsa έβαλε στοίχημα με το Δ. Παπαλεξόπουλο ότι η Ελλάδα θα εμφανίσει ανάπτυξη 7%" αποκάλυψε ο ισχυρός άνδρας του ομίλου Μυτιληναίος.
capital.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου