.

Ανακοίνωση Αυτόνομης Ριζοσπαστικής Κίνησης Εργαζομένων Ομίλου ΔΕΗ

Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, έφερε αναστάτωση σε όλον τον πλανήτη και κατέδειξε με το χειρότερο τρόπο τον πόλεμο συμφερόντων στις πλάτες των κατοίκων αυτού του πλανήτη και στο περιβάλλον γενικότερα.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το περιβάλλον είναι μεγάλα αλλά δεν είναι και μη αναστρέψιμα. Δημιουργήθηκαν από τη στρεβλή εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών –εξαιτίας της μη λήψης των απαραίτητων μέτρων και των πολιτικών εκείνων που θα αποκαθιστούσαν τις όποιες βλάβες δημιουργούνταν.
Αυτό γινόταν εδώ και χρόνια, φτάνοντας σήμερα να προσπαθούμε να διορθώσουμε ότι μπορούμε και σ΄αυτή την προσπάθεια, φυσικά, θα πρέπει να βοηθήσουμε όλοι για να μπορέσουμε να φέρουμε αποτέλεσμα.
Μείναμε έκπληκτοι διαβάζοντας την ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ για την κλιματική αλλαγή, αφού δεν γνωρίζαμε το περιεχόμενό της. Θεωρούμε ότι ήταν άστοχη και δεν βάζει το πρόβλημα στη σωστή βάση.
Οι θεωρίες συνομωσίας μας βρίσκουν αντίθετους και τα μέτρα για την κλιματική αλλαγή δεν θα πρέπει να ερμηνεύονται ως «το τέλος των ορυκτών καυσίμων», που η εκμετάλλευση τους θα πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο που δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον και –ευτυχώς- σήμερα η τεχνολογία μπορεί να δώσε τέτοιες λύσεις και πρακτικές.
Η χώρα μας είναι μία χώρα που οι ενεργειακές της ανάγκες και η οικονομία της, στηρίχθηκαν στην εκμετάλλευση του λιγνίτη και θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζεται σε αυτόν γιατί είναι εθνικό καύσιμο και της παρέχει την ενεργειακή της αυτονομία και αυτάρκεια. Αυτό θα πρέπει να γίνει με τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και τον εκσυγχρονισμό των ενεργειακών μονάδων για να περιοριστούν οι ρύποι που εκπέμπουν. Παράλληλα θα πρέπει να γίνεται ορθολογική χρήση των υδάτινων πόρων όπως και ανάπτυξη των ΑΠΕ, έναν τομέα από όπου η ΔΕΗ είχε αποκλειστεί και θα πρέπει να αναπτυχθεί άμεσα.
Ένας ενεργειακός σχεδιασμός, που θα προβλέπει το ενεργειακό ισοζύγιο και το κατά πόσο θα συμμετέχουν σ΄αυτόν ο λιγνίτης, τα νερά και οι ΑΠΕ, είναι αναγκαίος και θα πρέπει να καταρτηστεί άμεσα.
Τα προβλήματα για το περιβάλλον δεν λύνονται με αφορισμούς, δαιμονολογήσεις ή συνομωσίες, αλλά με πολιτική βούληση και ευαισθητοποίηση όλων όσων παρεμβαίνουν στη φύση και το περιβάλλον, αποκαθιστώντας ότι καταστρέφουν.

Γραφείο Τύπου Α.Ρ.Κ.Ε.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου