Υπεγράφη η συμφωνία συνεργασίας ΔΕΠΑ, Gazprom και Edison για τον αγωγό Southeast European Pipeline
Υπεγράφη σήμερα (2/6) η Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ των Gazprom, ΔΕΠΑ και Edison σχετικά με τη νότια διαδρομή παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Edison και Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της EDF Gas Ιταλίας, Μαρκ Μπεναγιούν και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ και Πρόεδρος της IGI Poseidon Θεόδωρος Κιτσάκος υπέγραψαν σήμερα τη συμφωνία συνεργασίας στο Οικονομικό Forum 2017 της Αγίας Πετρούπολης, παρουσία του υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας Κάρλο Καλέντα.
Στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας παρέστη επίσης ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Τσίπρας.
Οι τρεις εταιρείες πρόκειται να συντονίσουν την ανάπτυξη και την υλοποίηση του αγωγού TurkStream και του αγωγού Poseidon από τα ελληνο-τουρκικά σύνορα προς την Ιταλία, με πλήρη συμμόρφωση με το σχετικό ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.
Επιπλέον, η συμφωνία επισημοποιεί τις ρυθμίσεις για την επέκταση της συνεργασίας στον τομέα της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου.
Γ. Τσίπρας: Σημαντική για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας η συμφωνία
Ο κ. Τσίπρας σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε τη σημασία που έχει για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας η σημερινή υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στη ΔΕΠΑ, την Edison και την Gazprom για την κατασκευή του Southeast European Pipeline.
Όπως είπε «ενδεχόμενη κατασκευή του προωθούμενου νέου αγωγού North Stream II στο βορρά αλλάζει τα δεδομένα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας, για τον απλό λόγο ότι μεγαλώνει ο κίνδυνος διακοπής διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου από χώρες transit.
Επιπλέον, η επανάληψη των εξελίξεων της περασμένης δεκαετίας, όταν τελικά κατασκευάστηκε βόρεια, άλλα όχι νότια όδευση, θα ήταν μια ούτως η άλλως αρνητική εξέλιξη.
Η σημερινή σύμπραξη των τριών εταιρειών, που περνά από το μνημόνιο συνεργασίας, που είχε υπογραφεί το 2016 στη Ρώμη, σε συμφωνία συνεργασίας, δεν υπολείπεται -το αντίθετο μάλιστα- της σύμπραξης του North Stream II, από την άποψη των προϋποθέσεων του πλαισίου της ΕΕ».
Σημειώνεται πως η τριμερής αυτή συμφωνία ενισχύει την προοπτική ενός νότιου ευρωπαϊκού αγωγού διέλευσης του ρωσικού αερίου, αντί άλλων επιλογών διέλευσης και υπενθυμίζεται ότι αποτελεί συνέχεια του μνημονίου κατανόησης ανάμεσα στη ΔΕΠΑ, την Edison και την Gazprom στις 24 Φεβρουαρίου του 2016 στη Ρώμη.
Το ιστορικό της συμφωνίας
Στις 24 Φεβρουαρίου 2016 η Gazprom, η Edison και η ΔΕΠΑ υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης με αντικείμενο την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μέσω της Μαύρης Θάλασσας και μέσω τρίτων χωρών, στην Ελλάδα και από την Ελλάδα στην Ιταλία, ώστε να καταστεί δυνατή η υλοποίηση της νότιας διαδρομής για τον εφοδιασμό ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Η ΔΕΠΑ με τη μακρά παρουσία της στην αγορά φυσικού αερίου της Ελλάδας αποτελεί ένα σύγχρονο και ανταγωνιστικό όμιλο εταιρειών με δυναμική παρουσία στον ενεργειακό τομέα.
Η ΔΕΠΑ προωθεί την ανάπτυξη στρατηγικών υποδομών για την προμήθεια φυσικού αερίου από διαφοροποιημένες πηγές και οδεύσεις σε ανταγωνιστικές τιμές, με σκοπό την ανάληψη ηγετικού ρόλου στις αγορές της ευρύτερης περιφέρειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Η Edison αποτελεί κορυφαίο παράγοντα της Ιταλίας και της Ευρώπης στον τομέα της προμήθειας, της παραγωγής και της πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, στην παροχή ενεργειακών και περιβαλλοντικών υπηρεσιών, καθώς και στον τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.
Με την ίδρυσή της πριν από 130 χρόνια, η Edison συνέβαλε στην ηλεκτροδότηση και την ανάπτυξη της χώρας.
Σήμερα, δραστηριοποιείται στην Ιταλία, σε ολόκληρη την Ευρώπη και στη λεκάνη της Μεσογείου, απασχολώντας 5.000 εργαζόμενους.
Στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η Edison διαθέτει μονάδες συνολικής χωρητικότητας 6,5 GW.
Ο αγωγός Poseidon είναι σχεδιασμένο και αδειοδοτημένο έργο εισαγωγής φυσικού αερίου, που θα επιτρέψει τη διασύνδεση του ελληνικού με το ιταλικό σύστημα μεταφοράς αερίου.
Η όδευση του έργου πρόκειται να επεκταθεί περαιτέρω για να επιτρέψει την απευθείας μεταφορά φυσικού αερίου, διαθέσιμου στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στην Ιταλία συμβάλλοντας ουσιαστικά στην επίτευξη των ευρωπαϊκών ενεργειακών στόχων για την κατοχύρωση της ασφάλειας του εφοδιασμού.
www.worldenergynews.gr
Δημοσίευση σχολίου