.

Έχουν πιάσει δουλειά McKinsey και Lazard – Αρχές Ιουλίου η πρώτη πρόταση στην Κομισιόν για το 40% των λιγνιτών

Δύο παράλληλες μελέτες έχουν ήδη ξεκινήσει να εκπονούνται για την κατάρτιση της ελληνικής πρότασης που θα υποβληθεί στην Κομισιόν σχετικά με την αποεπένδυση του 40% των λιγνιτικών της ΔΕΗ. Η πρώτη μελέτη διενεργείται από τη ΔΕΗ, η οποία θυμίζουμε ότι την περασμένη εβδομάδα ενέκρινε την πρόσληψη του οίκου McKinsey προκειμένου να συνδράμει στην επιλογή των μονάδων από το χαρτοφυλάκιο λιγνίτη της ΔΕΗ που θα διατεθούν προς πώληση.
Την ίδια στιγμή και το υπουργείο έχει ξεκινήσει τη δική του «έρευνα» έχοντας ως τεχνικό σύμβουλο τη Lazard.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στόχος είναι μέχρι τέλος του μήνα και οι δύο μελέτες να έχουν ολοκληρωθεί ώστε να κατατεθεί η πρώτη πρόταση της ελληνικής πλευράς προς τις Βρυξέλλες στις αρχές Ιουλίου, όπως άλλωστε προβλέπεται και στα κείμενα της συμφωνίας με τους δανειστές.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία προβλέπει ότι θα πρέπει να διατεθεί περίπου το 40% των λιγνιτικών της ΔΕΗ προς πώληση σε ανταγωνιστές. Ωστόσο η όλη διαδικασία αποδεικνύεται στην πράξη μια δύσκολη εξίσωση καθώς υπάρχη ρητή πρόβλεψη, ώστε οι προς πώληση μονάδες να έχουν ίδια χαρακτηριστικά διάρκειας ζωής και απόδοσης με το εναπομείναν χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ.

Επίσης όπως έχει ήδη διευκρινιστεί από ελληνικής πλευράς το 40% υπολογίζεται όχι επί του υπάρχοντος αυτή τη στιγμή λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ αλλά επί της πρόβλεψης για τις εν λειτουργία μονάδες της ΔΕΗ το 2030.

Πάντως είναι σαφές ότι τα δεδομένα διαφοροποιούνται σαφώς μετά τη μεγάλη κατολίσθηση στο ορυχείο του Αμύνταιου, έστω και εάν η διοίκηση της ΔΕΗ δηλώνει επισήμως ότι το θέμα (εάν δηλαδή το Αμύνταιο πλέον αποσύρεται από το πακέτο των προς πώληση μονάδων) θα πρέπει να μελετηθεί.

Να θυμίσουμε ότι στο ορυχείο όπου έγινε η κατολίσθηση, υπήρχαν αποθέματα λιγνίτη που επαρκούσαν για τη λειτουργία του ΑΗΣ Αμύνταιου για μια περίοδο 5 έως 10 ετών. Προϋπόθεση βεβαίως για να συμβεί αυτό θα ήταν είτε η αναβάθμιση του υφιστάμενου ΑΗΣ, είτε η κατασκευή νέας σύγχρονης μονάδας. Πλέον τα δεδομένα έχουν διαφοροποιηθεί πλήρως και απομένει να φανεί από τις έρευνες που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα, ποιο είναι το μέγεθος του απολήψιμου κοιτάσματος λιγνίτη, μετά την κατολίσθηση. Δύσκολα πάντως εκτιμάται ότι θα μπορούσε πλέον να υποστηριχθεί η κατασκευή νέας μονάδας.

Υπό αυτήν την έννοια εκφράζονται ανησυχίες ότι πλέον το 40% έρχεται πιο κοντά στο συγκρότημα του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, εξέλιξη που η ΔΕΗ δεν επιθυμεί για πολλούς λόγους.

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου