Παναγιωτάκης: Μικρότερες των αρχικών εκτιμήσεων οι επιπτώσεις της κατολίσθησης - Διαχειρίσιμη η ζημιά
Η κατολίσθηση που σημειώθηκε το Σάββατο στο ορυχείο Αμύνταιου οφείλεται στην ενεργοποίηση ενός δεύτερου ρήγματος που δεν είχε εντοπιστεί από τους τεχνικούς της ΔΕΗ, όπως διευκρίνισε σήμερα ο πρόεδρος, Μανώλης Παναγιωτάκης, παραθέτοντας σχετικά στοιχεία.
Όπως ανέφερε μιλώντας στην έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων για τη Λαρκο, η ζημιά που υπέστη η ΔΕΗ είναι σημαντική αλλά διαχειρίσιμη: «Υποστήκαμε κλυδωνισμό αλλά θα τον απορροφήσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ότι τα ακριβή μεγέθη θα προσδιοριστούν μετά από περίπου 15 ημέρες ωστόσο οι αρχικες εκτιμήσεις μιλουν για ποσά μικρότερα από εκείνα που έχουν δημοσιευτεί στα ΜΜΕ. Επίσης, η ΔΕΗ σύμφωνα με τον κύριο Παναγιωτάκη θα αναλάβει το 50% του κόστους μετεγκατάστασης του χωριού Ανάργυροι ενώ η εταιρίες ήδη έχει αναλάβει την κάλυψη των πρώτων αναγκών για τους κατοίκους του χωριού.
Σύμφωνα με τον κύριο Παναγιωτάκη, το ακριβές ύψος της ζημιάς θα εξαρτηθεί από το εάν υπάρχουν μηχανήματα τα οποία μπορεί να διασωθούν αλλά και από το εάν τμήμα του κοιτάσματος λιγνίτη στο ορυχείο μπορεί να εξορυχθεί. Παρά την ζημιά στο ορυχείο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, υπάρχουν επαρκείς ποσότητες λιγνίτη εκτός κατολίσθησης προκειμένου να λειτουργήσει η μονάδα το χειμώνα εξασφαλίζοντας την τηλεθέρμανση της πόλης του Αμυνταίου. Σημειώνεται ότι ο ΑΗΣ Αμυνταίου βρίσκεται σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας 17 χιλιάδων ωρών για περιβαλλοντικούς λόγους μετά το πέρας των οποίων η μονάδα θα αποσυρθεί.
Τέλος ο πρόεδρος της Δ.Ε.Η. ανέφερε ότι το προσωπικό των 600 ατόμων που υπηρετούσε στο συγκεκριμένο αρχείο θα μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες. Σε ό,τι αφορά την έκτακτη γενική συνέλευση οι μέτοχοι ενέκριναν την σύμβαση τιμολόγησης της Λάρκο η οποία προβλέπει τη σύσταση ενεχύρου υψους 3 εκ ευρώ μηνιαιως επί λογαριασμού στον οποίο εισρέουν απαιτησεις από πελάτες της βιομηχανίας. Ο κύριος Παναγιωτάκης παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ακόμη και σήμερα προβλήματα με τις πληρωμές της Λάρκο και με την υπογραφή της σύμβασης αναμένεται να αποκατασταθεί ενώ η συνολική οφειλή ύψους 37 εκατομμυρίων αναμένεται να έχει εξοφληθεί μέχρι το τέλος του 2019 αρχές 2020. Ταυτόχρονα η ΔΕΗ έχει ζητήσει την εκπόνηση επιχειρησιακού πλάνο για την Λαρκο βάσει του οποίου θα εξαρτηθεί συμφωνία και για τις υπόλοιπες οφειλές του παρελθόντος.
energypress.gr
Δημοσίευση σχολίου