.

Η ΔΕΗ στην τελική ευθεία για εταίρο στη γεωθερμία

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά η εξεύρεση στρατηγικού εταίρου από τη ΔΕΗ ΔΕΗ-0,53% Ανανεώσιμες για τη δημιουργία σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από γεωθερμία στα Μέθανα, στη Λέσβο, στη Νίσυρο και στο νησιωτικό σύμπλεγμα Μήλου-Κιμώλου-Πολυαίγου. «Στόχος μας είναι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018 να έχει επιλεγεί ο στρατηγικός εταίρος και να έχουμε υπογράψει μαζί του», όπως λέει στη «Ν» η Στέλλα Κοβλακά, αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.


Το πρώτο στάδιο του διεθνούς διαγωνισμού, για την υποβολή προτάσεων ενδιαφέροντος, ολοκληρώθηκε στις αρχές Αυγούστου. Από τις εταιρείες που συμμετείχαν, έξι προκρίθηκαν στη δεύτερη φάση καθώς πληρούσαν τις προδιαγραφές που είχαν τεθεί από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η οποία είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με την κα Κοβλακά, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης έχει ήδη ξεκινήσει μέσω του Virtual Data Room (VDR) η διαβούλευση με τις εταιρείες για τα σχέδια συμφωνιών (όπως η συμφωνία μετόχων και η συμφωνία συνεργασίας) που θα συναφθούν με τον εταίρο που θα προκύψει, ώστε να ακολουθήσει η φάση των δεσμευτικών προσφορών. «Προσδοκούμε να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές και οι 6 επιχειρήσεις» συμπληρώνει.

Σύγχρονη τεχνολογία

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, που αποτελεί 100% θυγατρική της ΔΕΗ, σχεδιάζει την κατασκευή τριών μονάδων ονομαστικής ισχύος 5 MW στα Μέθανα, στη Νίσυρο και το νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων, και ενός σταθμού 8 MW στη Λέσβο. Ο στρατηγικός επενδυτής θα αποκτήσει το πλειοψηφικό «πακέτο» της θυγατρικής εταιρείας που θα συσταθεί από κοινού με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την υλοποίηση των γεωθερμικών μονάδων. Η θυγατρική θα αναλάβει τη χρηματοδότηση και την κατασκευή των εργοστασίων, αλλά και τη λειτουργία τους στη συνέχεια.

Σύμφωνα με την κα Κοβλακά, οι μονάδες θα λειτουργούν με τη σύγχρονη τεχνολογία της ολικής επανεισαγωγής, ώστε το γεωθερμικό ρευστό να αντλείται και να επαναδιοχετεύεται στο υπέδαφος, σε κλειστό κύκλωμα. Έτσι, δεν θα εκλύονται ρύποι, συνδυάζοντας αυτό το πλεονέκτημα με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά που κάνουν τη γεωθερμία «φιλική» στο περιβάλλον, όπως το γεγονός ότι οι μονάδες καταλαμβάνουν μικρή έκταση και ότι καταναλώνουν ελάχιστο ή και καθόλου νερό.

«Όσον αφορά τα οικονομικά οφέλη, σημαντικό είναι πως οι σταθμοί λειτουργούν συνεχώς, χωρίς να εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες, με διαθεσιμότητα που φτάνει το 95%. Αυτό καθιστά τη γεωθερμική παραγωγή κατάλληλη για σταθμούς βάσης, που αντικαθιστούν πλήρως μονάδες ορυκτών καυσίμων. Σε επίπεδο εθνικής οικονομίας (αλλά και τοπικής, όπως για παράδειγμα στα νησιά) αυτό σημαίνει ενεργειακή ανεξαρτησία και απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα» υπογραμμίζει. Επιπλέον, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να συνδυασθεί με άλλες χρήσεις, όπως η αφαλάτωση, η θέρμανση και ψύξη κτηρίων, η θέρμανση θερμοκηπίων ή οι υδατοκαλλιέργειες.

Τοπικές κοινωνίες

Η γεωθερμία παραμένει αναξιοποίητη στην Ελλάδα, παρ' όλο που η χώρα μας διαθέτει πλούσιο δυναμικό. Μάλιστα, ο πρώτος πιλοτικός γεωθερμοηλεκτρικός σταθμός, που λειτούργησε η ΔΕΗ στη Μήλο το 1986-88, άφησε πίσω του «αρνητική παρακαταθήκη», αφού σταμάτησε στη συνέχεια, κυρίως λόγω της οσμής υδρόθειου. «Το πρόβλημα θα είχε αντιμετωπισθεί με το σύστημα κατακράτησης θείου που είχε παραγγείλει η ΔΕΗ, το οποίο δεν πρόλαβε να εγκαταστήσει. Έτσι κι αλλιώς, πάντως, η τεχνολογία της ολικής επανεισαγωγής δεν αντιμετωπίζει αυτό το μειονέκτημα» προσθέτει η κα Κοβλακά. Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνει, η ΔΕΗ θα οργανώσει ολοκληρωμένη διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, αφού δεν πρόκειται να προχωρήσει σε επενδυτικά έργα αν δεν υπάρχει η συναίνεσή τους. «Θα μεριμνήσουμε ώστε οι τοπικές κοινωνίες να ενημερωθούν πλήρως για όλα τα θέματα, να απαντηθούν όλα τα ερωτήματά τους. Σας βεβαιώνω πάντως ότι υπάρχουν τοπικές κοινωνίες στη χώρα μας που είναι θετικές για την ανάπτυξη της γεωθερμίας. Επομένως θα επενδύσουμε μόνο εκεί που οι τοπικές κοινωνίες επιθυμούν την επένδυση και θα καρπωθούν τα οφέλη της» καταλήγει.

b2green.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου