.

Μετεγκαταστάσεις και νέα μονάδα ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό

Στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και μελών του Υπουργικού Συμβουλίου στην Κοζάνη [31.10.2010] αναφέρθηκαν για τα ενεργειακά:
Από τον υφυπουργό ΠΕΚΑ κ. Μανιάτη, αρμόδιο για θέματα ενέργειας στην θεματική ενότητα για την ανάπτυξη, ότι:
Προχωρά η νέα μονάδα Πτολεμαϊδα 5 με προσεκτικά βήματα
Προχωρούν απρόσκοπτα οι μετεγκαταστάσεις Μαυροπηγής και Ποντοκώμης
Οι μετεγκαταστάσεις Ακρινής και Αναργύρων είναι πολιτική δέσμευση με θέμα στο οικονομικό.
Θα προχωρήσει με προκήρυξη η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα θέματα της Δυτικής Μακεδονίας και είπε ότι η περιοχή είναι, μπορεί και πρέπει να παραμείνει ενεργειακό κέντρο, μπαίνοντας στην στροφή προς τις νέες, καθαρές και πράσινες μορφές ενέργειας καθώς και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Σημείωσε ότι οι μετεγκαταστάσεις Ακρινής και Αναργύρων θα προχωρήσουν με συγχρηματοδότηση.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Περί παραίτησης Ζερβού

Προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί τίποτα περί σχετικής παραίτησης του κ. Αρθούρου Ζερβού από τη θέση του Προέδρου της ΔΕΗ.Πρόκειται περί φημών χωρίς να υπάρχει κάτι επίσιμο.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Παραιτήθηκε ο Ζερβός;

erotimatiko lampirizonΣύμφωνα με δημοσίευση της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα", την οποία αναγράφει με κάθε επιφύλαξη λόγω της σοβαρότητας του θέματος φαίνεται να παραιτήθηκε ο Πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός και η παραίτηση να έγινε δεκτή από την κυβέρνηση.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Εισηγήσεις διημερίδας "Λιγνίτης - Ενέργεια - Περιβάλλον" Σωματείου ΔΕΗ "ΕΝΩΣΗ" [29~30.10.2010]

Οι εισηγήσεις της διημερίδας του Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΗ "ΕΝΩΣΗ" με θέμα ΛΙΓΝΙΤΗΣ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ που πραγματοποιήθηκε 29~30 Νοεμβρίου 2010 στην Κοζάνη:










Β. Ευαγγελόπουλος: Διάχυση Περιβαλλοντικής Πληροφορίας & Διαχρονική Μεταβολή Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στη Δυτική Μακεδονία

Δ. Μετικάνης: Η Λιγνιτική Ηλεκτροπαραγωγή στο νέο Ενεργειακό Περιβάλλον

Γ. Σκόδρας: Προτάσεις ολοκληρωμένης προσέγγισης του Ελληνικού ενεργειακού ζητήματος

X. Κολοβός: Η θέση του λιγνίτη στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας

Δ. Μαυροματίδης: Τοποθέτηση Προέδρου ΤΕΕ Τμ. Δυτικής Μακεδονίας

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ινστιτούτο Επιμόρφωσης: Πρόγραμμα Περιφερειακής Σύσκεψης Δυτικής Μακεδονίας



Περιφερειακή Σύσκεψη Δυτικής Μακεδονίας

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010,

Εκθεσιακό Κέντρο Κοζάνης Κοίλα Κοζάνης

Πρόγραμμα Εργασιών:

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Λευτέρης Ιωαννίδης: Να εφαρμοστεί κατά γράμμα η περιβαλλοντική και εργατική νομοθεσία


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με τη Διευθύντρια του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας κ. Ολγα Κουρίδου συναντήθηκαν εκπρόσωποι της Αυτοδιοικητικής Κίνησης «Δήμος Κοζάνης, Τόπος να ζεις». Συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως το ενεργειακό και η μεταλιγνιτική περίοδος, οι μετεγκαταστάσεις, οι παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, τα προβλήματα των εργαζόμενων, οι προσλήψεις, οι εργολαβίες κλπ
Τα μέλη της Κίνησης υπέβαλαν τετρασέλιδο υπόμνημα, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα αιτήματα πολλών φορέων, καθώς και όλων των περιβαλλοντικών οργανώσεων της περιοχής. Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε οι εκπρόσωποι της Κίνησης τόνισαν ότι τόσο οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος όσο και ο Συνήγορος του Πολίτη έχουν πιστοποιήσει σωρεία παραβάσεων στους σταθμούς και τα ορυχεία, που πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστούν. Υπογράμμισαν επίσης ότι η καταγραφή της ρύπανσης είναι πρακτικά άχρηστη, αν δε συνοδεύεται από μέτρα πρόληψης των επεισοδίων ρύπανσης. («Το θέμα δεν είναι να ξέρουμε πόση σκόνη αναπνέουμε, αλλά να μην την αναπνέουμε»). Παράλληλα κατέθεσαν μια άλλη οπτική για το ενεργειακό, που θα βασίζεται στη σταδιακή απεξάρτηση από το λιγνίτη, την ουσιαστική στροφή στην πράσινη ενέργεια και τη γενναία χρηματοδότηση των τοπικών κοινωνιών, ώστε με νέες επενδύσεις στις καθαρές τεχνολογίες να αντιμετωπίσουν τις μαύρες τρύπες στην απασχόληση. Τέλος οι εκπρόσωποι της Κίνησης ζήτησαν από την κ. Κουρίδου να εξετάσει τι συμβαίνει με την πρόταση που υποβλήθηκε προ οχταμήνου στον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Ζερβό για τη δημιουργία 3500 θέσεων εργασίας στην κατασκευή εξαρτημάτων ανεμογεννητριών, φωτοβολταικών και ηλιοθερμικών συστημάτων, πρόταση η οποία έχει μείνει στο συρτάρι παρά τα αρχικά θετικά σχόλια.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στους αγώνες των πληττόμενων χωριών και ζητήθηκε για άλλη μια φορά να ανακληθούν οι μηνύσεις της ΔΕΗ εναντίον των μελών του Συλλόγου Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο του υπομνήματος ο επικεφαλής του Συνδυασμού Λευτέρης Ιωαννίδης δήλωσε; «Τα αιτήματα είναι λίγο πολύ γνωστά και διαχρονικά. Το καινούριο στοιχείο είναι ότι υιοθετούνται από όλο και περισσότερες δυνάμεις. Ως Συνδυασμός δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε μέσα από το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης για να τα κάνουμε πράξη. Δεσμευόμαστε ότι θα διεκδικήσουμε με δυναμικές κινητοποιήσεις το δικαίωμα στην υγεία, την εργασία και την προστασία των φυσικών πόρων. Εξάλλου ποτέ δε συμφωνήσαμε στη χρόνια ανοχή και ανακωχή των άλλων δημοτικών παρατάξεων».

Εκτός του κ. Λευτέρη Ιωαννίδη, το Συνδυασμό εκπροσώπησαν και οι υποψήφιοι Σύμβουλοι κ Κώστας Δεσποτίδης, κ. Τάσος Γκλούμπος και κ. Σίμος Ραντσίδης. Παραβρέθηκαν επίσης η κ. Τάσα Σιώμου, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης και ο κ. Λ. Τσικριτζής υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με το Συνδυασμό «Εναλλακτική δράση για τη Δυτ. Μακεδονία».

Κοζάνη, 29-10-2010

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Νέο ειδικό χρηματοδοτικό μέσο για αειφόρα ενεργειακά έργα

Η Ε.Ε. δημιούργησε ένα ειδικό χρηματοδοτικού μέσο για τη στήριξη των πρωτοβουλιών υπέρ της ενεργειακής απόδοσης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Με αυτό τον τρόπο θα ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις σε δίκτυα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας, σε «καθαρές» αστικές συγκοινωνίες, σε μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια, σε αποτελεσματικότερους οδικούς φωτισμούς, καθώς και σε αποκεντρωμένες εφαρμογές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είναι αξιοσημείωτο ότι θα διατεθούν 146 εκατ. ευρώ μέχρι το Μάρτιο του 2014 και ότι οι τοπικές και περιφερειακές αρχές είναι επιλέξιμες προς χρηματοδότηση.

κλικ για να δείτε την οδηγία (σε pdf)...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Νομαρχία Κοζάνης: Πρόστιμο για ογδόντα (80) Υδρογεωτρήσεις χωρίς άδεια στα λιγνιτωρυχεία

Ο Νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής, επέβαλε στη ΔΕΗ Α.Ε. πρόστιμο ύψους 60.000 €, για την ανόρυξη και λειτουργία ογδόντα (80) υδρογεωτρήσεων όλων των χρήσεων, εντός των ορίων των ορυχείων στο Νομό Κοζάνης, χωρίς τις απαιτούμενες από την κείμενη νομοθεσία περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και άδειες χρήσης νερού.

«Η κατασπατάληση φυσικών πόρων και η μη προστασία του υδάτινου δυναμικού της περιοχής, μας αφορά όλους. Η ΔΕΗ Α.Ε. στα πλαίσια των υποχρεώσεών της, οφείλει να συμμορφωθεί στην κείμενη Ευρωπαϊκή και Εθνική Νομοθεσία και να προχωρήσει άμεσα στην αδειοδότηση των δραστηριοτήτων της, σεβόμενη την τοπική κοινωνία», τόνισε ο Νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Γ. Μανιάτης: «Η πράσινη ενέργεια είναι ακριβή»

Πηγή: Ριζοσπάστης

«Η πράσινη ενέργεια δεν είναι φθηνή, καθώς στη χώρα μας η τιμή αγοράς της ενέργειας από φωτοβολταϊκά είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη, ενώ κατά μέσο όρο οι ΑΠΕ είναι σημαντικά ακριβότερες από το λιγνίτη». Αυτό παραδέχτηκε χτες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στο 11ο Συνέδριο Prodexpo, αποκαλύπτοντας έτσι ότι μόνο κερδισμένο από τη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη»" είναι το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ η λαϊκή οικογένεια αναγκάζεται να πληρώνει πανάκριβα την ενέργεια που καταναλώνει.
Ο υφυπουργός πρόσθεσε ότι «η εξίσωση αυτή θα μεταβληθεί, όταν από το 2013 ενσωματωθεί στο κόστος της λιγνιτικής ενέργειας η τιμή αγοράς των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα», την οποία βέβαια συναποφάσισαν οι ελληνικές κυβερνήσεις με την ΕΕ στο πλαίσιο του περιβόητου «εμπορίου ρύπων» που με τη σειρά του θα προσθέσει νέα χαράτσια στο λαό.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΕΝΩΣΗ: Διημερίδα« ΛΙΓΝΙΤΗΣ–ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»

Πρόγραμμα Διημερίδας
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010
09:00 - 09:30 ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΩΝ
09:30 - 10:30 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
10:30 - 13:30 ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
13:30 - 14:00 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
14:00 - 17:30 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010
09:00 - 09:30 ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ
09:30 - 12:00 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ -ΛΗΞΗ ΗΜΕΡΙΔΑ

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΔΕΗ - Μεταξύ τρόικας και ΓΕΝΟΠ

Πηγή: Καθημερινή

Κρίσιμες για το μέλλον της ΔEH είναι οι αποφάσεις που θα κληθεί να πάρει η κυβέρνηση. Mε την Κομισιόν να πιέζει ασφυκτικά για πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔEH, από τη μια, και τη ΓENOΠ, από την άλλη, να βρίσκεται με το όπλο παρά πόδα, η πολιτική ηγεσία του YΠEKA πασχίζει από τον περασμένο Αύγουστο που η τρόικα έθεσε για πρώτη φορά το θέμα πιεστικά, να βρει εναλλακτικές λύσεις της πώλησης σταθμών για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού που θα ικανοποιούν την ευρωπαϊκή πλευρά και δεν θα προκαλέσουν χαοτικές αντιδράσεις από πλευράς της ΓENOΠ.
Το σενάριο στο οποίο φαίνεται να καταλήγουν YΠEKA και ΔEH προβλέπει εκχώρηση λιγνιτικής ισχύος σε τρίτους είτε μέσω της ανταλλαγής σταθμών είτε μέσω της ενοικίασής τους και περαιτέρω μείωση της λιγνιτικής παραγωγής της ΔEH κατά 900 MW μέσω της υποχρεωτικής απόσυρσης παλαιών ρυπογόνων μονάδων με ορίζοντα το 2020. Για το σχέδιο αυτό ενημερώθηκαν οι ελεγκτές της E.E. την περασμένη εβδομάδα κατά τον δεύτερο κύκλο επαφών που είχαν στην Αθήνα με τη διοίκηση της ΔEH και την πολιτική ηγεσία του YΠEKA. Oι ελεγκτές εμφανίζονται να προκρίνουν την ενοικίαση σταθμών και συγκεκριμένα της παραγωγής από συγκεκριμένο σταθμό, η οποία θα διατίθεται σε τρίτους με μακροχρόνια σύμβαση σε τιμή κόστους, ως πιο άμεσα εφαρμόσιμο μοντέλο έναντι αυτού της ανταλλαγής, το οποίο πάντως δεν απορρίπτουν, όπως έκαναν με το μοντέλο της εικονικής πώλησης. Οι ελεγκτές ζήτησαν από τη ΔEH να κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση και να εμφανίσει ολοκληρωμένη πρόταση.
Οι επενδυτές
Υπέρ του μοντέλου αυτού τάσσονται εγχώριοι και ξένοι επενδυτές, οι οποίοι φέρονται να έχουν καταθέσει προκαταρκτικό και προφορικό ενδιαφέρον στη ΔEH. Στην πρώτη ωστόσο προσπάθεια εξειδίκευσης διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή του. Το σημαντικότερο είναι η νομιμότητα της εκχώρησης ισχύος σε τιμή κόστους και όχι στην αξία που διαμορφώνεται στην αγορά, δεδομένου ότι η ΔEH είναι εισηγμένη εταιρεία. O προβληματισμός αυτός διατυπώθηκε και στους ελεγκτές, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες παρέπεμψαν για την αναζήτηση λύσεων στην ευρωπαϊκή εμπειρία. Όλα αυτά βέβαια σχεδιάζονται χωρίς να έχει τοποθετηθεί η ΓENOΠ ΔEH.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης των Κτιρίων

Υποχρεωτική είναι από την 1η Οκτωβρίου 2010, η Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίου. Παρατίθενται το νομικό πλαίσιο:




ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ & ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Ο Νόμος 3661/2008 (ΦΕΚ 89/Α/2010) «Μέτρα για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων και άλλες διατάξεις» τροποποιήθηκε:

  • με το άρθρο 10 του Νόμου 3851/2010 «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και άλλες διατάξεις σε θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής» (ΦΕΚ 85/Α/2010).
  • με το άρθρο 28 του Νόμου 3889/2010 «Χρηματοδότηση Περιβαλλοντικών Παρεμβάσεων, Πράσινο Ταμείο, Κύρωση Δασικών Χαρτών και άλλες διατάξεις» ώστε να επεκταθεί και στην περίπτωση κτιρίων κατοικίας που προορίζονται για χρήση που δεν υπερβαίνει τους τέσσερις (4) μήνες (παραθεριστικές κατοικίες).

Κατ΄ εξουσιοδότηση του Ν. 3661/2008 εκδόθηκαν οι παρακάτω κανονιστικές ρυθμίσεις που ολοκληρώνουν το νομοθετικό πλαίσιο που απαιτείται για την πλήρη εφαρμογή του νόμου:

  1. Ο Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ ) που εγκρίθηκε με την Δ6/Β/οικ.5825/30-03-2010 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και ΠΕΚΑ (ΦΕΚ Β΄ 407).

    Για την υποστήριξη της εφαρμογής του ΚΕΝΑΚ εγκρίθηκαν με την οικ. 17178/2010 Απόφαση Υπουργού ΠΕΚΑ (ΦΕΚ 1387/ Β/2.9.2010) οι παρακάτω Τεχνικές Οδηγίες του ΤΕΕ, οι οποίες διατίθενται από το ΤΕΕ:
    α) ΤΟΤΕΕ 20701−1/2010 «Αναλυτικές εθνικές προδιαγραφές παραμέτρων για τον υπολογισμό της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων και την έκδοση του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης»,
    β) ΤΟΤΕΕ 20701−2/2010 «Θερμοφυσικές ιδιότητες δομικών υλικών και έλεγχος της θερμομονωτικής επάρκειας των κτιρίων»,
    γ) ΤΟΤΕΕ 20701−3/2010 «Κλιματικά δεδομένα ελληνικών περιοχών»,
    δ) ΤΟΤΕΕ 20701−4/2010 «Οδηγίες και έντυπα ενεργειακών επιθεωρήσεων κτιρίων, λεβήτων και εγκαταστάσεων θέρμανσης και εγκαταστάσεων κλιματισμού».
    Επίσης για την εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ εκδόθηκε η Εγκύκλιος «Εφαρμογή του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ )» (οικ. 1603/4.10.2010).
  2. Το Προεδρικό Διάταγμα 100/2010 «Ενεργειακοί Επιθεωρητές Κτιρίων, Λεβήτων και Εγκαταστάσεων Θέρμανσης και Εγκαταστάσεων Κλιματισμού» (ΦΕΚ 177/Α/6.10.2010).

    Με τις νέες κανονιστικές ρυθμίσεις προβλέπεται η ενσωμάτωση ενός ολοκληρωμένου ενεργειακού σχεδιασμού στη μελέτη των κτιρίων, όλων των κατηγοριών και χρήσεων, με αποκλειστικό σκοπό τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης, την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος, μέσω των παρακάτω δράσεων:
    1. Εκπόνηση Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων
    2. Θέσπιση ελάχιστων απαιτήσεων ενεργειακής απόδοσης κτιρίων
    3. Ενεργειακή Κατάταξη Κτιρίων (Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης)
    4. Ενεργειακές Επιθεωρήσεις κτιρίων, λεβήτων και εγκαταστάσεων θέρμανσης και κλιματισμού
  3. Επίσης με το άρθρο 6 του Νόμου 3818/2010 (ΦΕΚ 17/Α/2010) «Προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων του Ν. Αττικής, σύσταση Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και λοιπές διατάξεις» συστάθηκε η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Ενέργειας (ΕΥΕΠΕΝ ), η οποία συγκροτήθηκε διοικητικά και οργανωτικά με το Προεδρικό Διάταγμα 72/2010 (ΦΕΚ 132/Α/2010) «Συγκρότηση, διοικητική – οργανωτική δομή και στελέχωση της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Ενέργεια»ς, η οποία συγκροτείται στην Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Οι Προκλήσεις και οι Προτεραιότητες της Νέας Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Πολιτικής

Αναδημοσίευση: www.energia.gr

Τις προτεραιότητες της ευρωπαϊκής ενεργειακής στρατηγικής παρουσίασε ο Επίτροπος Ενέργειας, Γκύντερ Έτινγκερ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Φόρουμ την περασμένη εβδομάδα. Στάθηκε ιδιαίτερα στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. και πρότεινε πέντε βασικούς άξονες για την χάραξη της κοινοτικής πολιτικής στην ενέργεια.

Ο κ. Έτινγκερ προχώρησε αρχικά σε μια διάγνωση του ενεργειακού σκηνικού και εντόπισε τις προκλήσεις που παρουσιάζονται:

- Ενεργειακή ασφάλεια: Οι εισαγωγές ενέργειας αυξάνονται, ενώ η παραγωγή πετρελαίου και αερίου στην Ε.Ε. μειώνεται.

- Κλιματική Αλλαγή: Η ανάπτυξη των καθαρών τεχνολογιών είναι ακόμα αργή.

- Αστάθεια των τιμών και οικονομική αβεβαιότητα.

- Διεθνείς εξελίξεις και άνοδος της ζήτησης των αναπτυσσόμενων κρατών.

- Η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει δυσκολία στην χρηματοδότηση των νέων επενδύσεων.

- Ανάγκη για νέα δίκτυα ηλεκτρισμού και αερίου, τα οποία θα στοιχίσουν εκατοντάδες δις ευρώ.

Για τους λόγους αυτούς, σύμφωνα με τον Επίτροπο, απαιτείται ένας «εξευρωπαϊσμός» της ενεργειακής πολιτικής. Η εσωτερική αγορά ακόμη δεν είναι πλήρως ενσωματωμένη και ανταγωνιστική. Η διασυνοριακή δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων εξακολουθεί να περιορίζεται από τις εθνικές πρακτικές. Επίσης, παρά την πρόοδο στις ΑΠΕ, η Ευρώπη απέχει ακόμη από την επίτευξη του αντίστοιχου στόχου στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Για την αντιμετώπιση όλων αυτών των ζητημάτων, ο κ. Έτινγκερ προτείνει μια πολιτική με πέντε βασικές προτεραιότητες:

1. Ζήτηση: Η εξοικονόμηση δεν είναι μονάχα ένα τοπικό ζήτημα. Για παράδειγμα, η υιοθέτηση της ενεργειακής σήμανσης είναι ένα πανευρωπαϊκό μέτρο που δείχνει πως μπορούμε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο να προχωρήσουμε μπροστά.
2. Επενδύσεις στην Καθαρή Ενέργεια: Στα επόμενα 20 χρόνια θα χρειαστούν επενδύσεις ενός τρις ευρώ στον ενεργειακό κλάδο, όσα πλήρωσαν δηλαδή οι ΗΠΑ για τη διάσωση των τραπεζών το 2008. Εκτός από την ανάπτυξη των δικτύων και των ΑΠΕ, θα χρειαστεί και η ολοκλήρωση διασυνδέσεων όπως ο Nabucco για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.
3. Η τεχνολογική πρωτοπορία της Ε.Ε πρέπει να συνεχιστεί. Μέσω της εφαρμογής του Στρατηγικού Τεχνολογικού Σχεδίου, θα τεθούν σε ισχύ μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα για την αποθήκευση ενέργειας, τα βιοκαύσιμα δεύτερης γενιάς και τα έξυπνα δίκτυα.
4. Ενημέρωση του κοινού: «Πρέπει να καθησυχάσουμε τους πολίτες ότι τα ενεργειακά συστήματα είναι ασφαλή», σημείωσε ο κ. Έτινγκερ, καθώς τα ατυχήματα στον Κόλπο του Μεξικού και στην Ουγγαρία προκάλεσαν αντιδράσεις. Επίσης, είναι απαραίτητη μια ξεκάθαρη εικόνα για το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας, η οποία παράγει σήμερα τα 2/3 της καθαρής ενέργειας στην Ευρώπη.
5. Η εξωτερική διάσταση της ευρωπαϊκής αγοράς: Σε μια ενιαία αγορά δεν υπάρχει η επιλογή της εθνικής κυριαρχίας. Η ανεξαρτησία στις πηγές ενέργειας δεν υφίσταται όταν το αέριο μπορεί να μεταφερθεί ανά την Ευρώπη από την Ελλάδα έως την Ιρλανδία. «Όταν μιλήσουμε όλοι την ίδια γλώσσα, η ενεργειακή ασφάλεια του κάθε κράτους-μέλους θα ενισχυθεί σημαντικά και θα επιτυγχάνεται φθηνότερα», τόνισε ο Επίτροπος.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Πράσινο Σχολείο με Έσοδα 183.000 ευρώ

Πηγή: Ελευθεροτυπία

«Χαρτζιλίκι» από τον... ήλιο -και μάλιστα όχι ευκαταφρόνητο- εξασφαλίζουν ήδη τρία σχολεία στην Αττική και ώς το τέλος του χρόνου θα αυξηθούν κατά 25, με προοπτική να φθάσουν τα 100 ώς τα μέσα του 2012. Πρόκειται για νέες σχολικές μονάδες στην Αθήνα, τον Πειραιά και το Φάληρο, όπου έχουν τεθεί σε λειτουργία φωτοβολταϊκά συστήματα.

Η εγκατεστημένη ισχύς ξεπερνά τα 900 κιλοβάτ τον χρόνο και τα έσοδα από την πώληση του ρεύματος στη ΔΕΗ φθάνουν τα 550.000 ευρώ, που διατίθενται για τη συντήρηση των σχολείων και άλλες δράσεις που βελτιώνουν τη σχολική ζωή.

Το πιο σημαντικό όφελος όμως αφορά το περιβάλλον, αφού αποφεύγεται η εκπομπή 1.068 τόνων διοξειδίου του άνθρακα, του πιο σημαντικού από τα αέρια που συμβάλλουν στο φαινόμενο θερμοκηπίου. Είναι η ποσότητα που θα απορροφούσαν πάνω από 3.000 μεγάλα δένδρα. Με την πλήρη ανάπτυξη του προγράμματος, που ξεκίνησε το 2008, η εγκατεστημένη ισχύς στα 100 σχολεία θα φθάσει τα 8.000 κιλοβάτ και τα έσοδα θα αγγίξουν τα 5 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Οι «πράσινες» επιδόσεις του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) παρουσιάστηκαν κατά τη χθεσινή υπογραφή της δανειακής σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ύψους 200 εκατ. ευρώ. Η πρώτη δόση των 100 εκατ. θα εκταμιευθεί άμεσα και θα διατεθεί για κατασκευή ή ανακαίνιση 84 σχολείων, 31 αιθουσών πολλαπλών χρήσεων και αθλητικών εγκαταστάσεων, όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της τράπεζας, Πλ. Σακελλάρης.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΚ, Ηρακλής Δρούλιας, διαβεβαίωσε ότι σε τρία χρόνια θα έχει καταργηθεί η διπλοβάρδια. Σήμερα σε σύνολο 15.000 σχολείων συστεγάζονται 285, από τα οποία τα 120 βρίσκονται στην Αττική. Υπό κατασκευή βρίσκονται 87 σχολικά συγκροτήματα, ενώ υπό μελέτη άλλα 185, από τα οποία τα 68 θα γίνουν με προκατασκευή.

Ο Οργανισμός έχει ξεμπλοκάρει τις διαδικασίες για την κατασκευή 22 σχολείων στην Αττική, 16 στη Θεσσαλονίκη και 12 στην Κρήτη, που θα κατασκευαστούν με σύμπραξη του Δημοσίου με ιδιώτες. Εχει επίσης ξεκινήσει τις διαδικασίες για την απόκτηση 301 οικοπέδων στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, ενώ εκκρεμούν αιτήματα για άλλες 200 περιπτώσεις. Παράλληλα προχωρά το πρόγραμμα αξιοποίησης ακινήτων που ανήκουν στην περιουσία του ΟΣΚ, προερχόμενα κυρίως από κληροδοτήματα, που δεν είναι κατάλληλα για ανέγερση σχολείων. Στις αρχές του 2011 θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα αξιοποίησης του κτιρίου στον Αγιο Μηνά Θεσσαλονίκης, που παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Μέσα στο πρώτο εννιάμηνο του 2010 ο ΟΣΚ πέτυχε περιορισμό των λειτουργικών δαπανών του κατά 31,5%. Η μεγαλύτερη εξοικονόμηση εξασφαλίστηκε με τη μείωση των ενοικίων για τη στέγαση των υπηρεσιών του, ύστερα από επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων. Απελευθερώθηκε ένα από τα κτίρια που χρησιμοποιούσε ο Οργανισμός, για το οποίο κατέβαλε για ενοίκιο 3.335 ευρώ το μήνα.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Πράσινες επενδύσεις 45 δις ευρώ έως το 2015

Αναδημοσίευση: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επενδύσεις συνολικού ύψους 45 δις. ευρώ σε πράσινες υποδομές αναμένονται στη χώρα μας ως το 2015, ανέφερε ο πρωθυπουργός , Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας σήμερα στο φόρουμ για τις επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη, χαρακτηρίζοντας την προοπτική αυτή ως "ελπίδα σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα για τη χώρα μας". Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πριν από ένα χρόνο "βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας και καταφέραμε να γλυτώσουμε την Ελλάδα από το χείλος του γκρεμού". "Πέρα από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα λιτότητας που αναγκαστήκαμε να λάβουμε, σημείωσε ο πρωθυπουργός, εφαρμόζουμε ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές ώστε η οικονομία να γίνει βιώσιμη και ανταγωνιστική μακροπρόθεσμα. Δεν θα γίνουμε ανταγωνιστικοί με τις κλασικές μεθόδους μείωσης των μισθών αλλά με την επένδυση σε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, δίνοντας αξία στα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας", είπε . Ο κ.Παπανδρέου επεσήμανε ότι η οικονομική κρίση δεν πρέπει να θεωρηθεί εμπόδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, αλλά και οι δύο πρέπει να αντιμετωπισθούν με κοινές λύσεις, και αυτό μπορεί να γίνει με την πράσινη ανάπτυξη. "Στη χώρα μας έχουμε τεράστιες ανεκμετάλλευτες πηγές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Έχουμε ήδη προωθήσει διαδικασίες ταχείας αδειοδότησης, fast track, για επιτάχυνση των πράσινων επενδύσεων και των έργων υποδομής. Απελευθερώνουμε την αγορά ενέργειας, όπου οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα παίξουν καθοριστικό ρόλο. Το 2009 οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν μόλις 400 εκατ. Ευρώ, το 2011 αναμένεται να τριπλασιαστούνσε 1.2 δις.", τόνισε ο πρωθυπουργός. Αναφερόμενος στη συμφωνία που υπεγράφη χθες, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι σε μια περιοχή με έντονες αντιπαραθέσεις, πολιτικά προβλήματα και συγκρούσεις καταφέραμε να γεφυρώσουμε αυτές τις αντιπαραθέσεις γύρω από έναν κοινό σκοπό. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, δεν ενεργεί μεμονωμένα αλλά προωθεί προτάσεις και μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η επιβολή φόρου στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ο οποίος , είπε , μπορεί να αποτελέσει πηγή χρηματοδότησης των πράσινων υποδομών και επενδύσεων στην πράσινη οικονομία. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για την μετατροπή της Ελλάδας σε οικονομία χαμηλών εκπομπών. Όπως η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα νησιά (που θα τα καταστήσει ενεργειακά ανεξάρτητα και θα αποφέρει, όπως είπε, εισόδημα στους κατοίκους), η κατασκευή των διασυνδέσεων με το ηπειρωτικό δίκτυο για την απορρόφηση της ενέργειας, που θα συγχρηματοδοτηθεί από τους ιδιώτες, η θέσπιση νέων κανόνων ενεργειακής απόδοσης για όλα τα δημόσια κτίρια, η εφαρμογή προγραμμάτων ύψους 9,5 δις. Ευρώ για αστικές αναπλάσεις στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε, τέλος, ότι η Μεσόγειος έχει τη δυνατότητα να καταστεί σημαντικός κόμβος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, γεγονός που θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για επενδύσεις και θέσεις απασχόλησης ενώ υπενθύμισε ότι την τελευταία διετία πάνω από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια από τα προγράμματα στήριξης που διοχετεύθηκαν στην παγκόσμια οικονομία, αφορούσαν επενδύσεις στην πράσινη οικονομία. Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου, ο καθηγητής κ. Α. Παπανδρέου τόνισε ότι με τη συμφωνία που υπέγραψαν χθες ηγέτες και εκπρόσωποι 20 χωρών της Μεσογείου διαφαίνεται η ελπίδα ότι μπορεί να επικρατήσει η λογική σε σχέση με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Χθες ακούσαμε τους πολιτικούς από τις χώρες της Μεσογείου. Το φόρουμ για τις πράσινες επενδύσεις στη Μεσόγειο καλείται τώρα, με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, να προάγει επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη, σε μια περίοδο που ο κόσμος αγωνίζεται να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, σημείωσε ο κ. Α. Παπανδρέου, ιδρυτής και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ινστιτούτο για την Κλιματική και Ενεργειακή Ασφάλεια (i4cense). Κώστας Βουτσαδάκης

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Αναζήτηση στρατηγικού έργου για το Φωτοβολταϊκό Πάρκο στην Κοζάνη

Από την ομιλία του Προέδρου και Δ/ντος Συμβούλου της ΔΕΗ Α.Ε. Καθηγητή Αρθούρου Ζερβού στο Συνέδριο του ECONOMIST «THE GREEN AGENDA AFTER COPENHAGEN»:
"Επιπρόσθετα, όπως γνωρίζετε, στη ΔΕΗ δίνουμε πλέον σήμερα πολύ μεγάλη έμφαση στην υλοποίηση επενδύσεων σε έργα ΑΠΕ, με στόχο την υλοποίηση μέχρι το 2015 ενός επενδυτικού σχεδίου που θα ξεπεράσει τα € 2 δισ., με την προσθήκη περίπου 1.200 νέων MW ΑΠΕ, καθιστώντας τον όμιλο της ΔΕΗ πρωταγωνιστή και σε αυτόν τον τομέα της ενέργειας στη χώρα μας.
Στο πλαίσιο αυτό, το 2009, η θυγατρική μας ''ΔΕΗ Ανανεώσιμες'' έθεσε σε λειτουργία ένα από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα, στη Βοιωτία, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 38 MW σε συνεργασία με την EDF Energies Nouvelles, ενώ το 2010 προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού για ένα από τα μεγαλύτερα Φ/Β πάρκα στον κόσμο, εγκατεστημένης ισχύος 50 MW, στη Μεγαλόπολη. Παράλληλα βρισκόμαστε στη διαδικασία αναζήτησης στρατηγικού εταίρου για ανάπτυξη Φ/Β μεγάλης ισχύος περίπου 200MW στη περιοχή της Κοζάνης."

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ομιλία Αρθούρου Ζερβού στο Συνέδριο του ECONOMIST «THE GREEN AGENDA AFTER COPENHAGEN»

ΘΕΜΑ ΟΜΙΛΙΑΣ: GREEN BUSINESS: A SUCCESSFUL BUSINESS?

θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διοργανωτές για τη σημερινή πρόσκληση που μου δίνει την ευκαιρία ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της μεγαλύτερης ηλεκτροπαραγωγικής εταιρείας της Ελλάδας, να αναφερθώ στις προσπάθειες της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού να αναπτύξει δυναμικά την πράσινη επιχειρηματικότητα, στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Στη ΔΕΗ πιστεύουμε πως η πράσινη επιχειρηματικότητα, εκτός από το ότι θέτει τα αναγκαία θεμέλια για μια βιώσιμη κοινωνία του μέλλοντος, αποτελεί όχημα για την περαιτέρω ανάπτυξης της Επιχείρησης, ενώ παράλληλα αποτελεί κύριο μοχλό ανάπτυξης για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση.

Η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πλέον μονόδρομος, διασφαλίζοντας ένα καλύτερο περιβάλλον και ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια και ασφάλεια εφοδιασμού με λιγότερη εξάρτηση από εξωγενείς και αστάθμητους παράγοντες, όπως είναι η εξέλιξη του κόστους των δικαιωμάτων CO2, οι διακυμάνσεις των τιμών Φ.Α. και πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, μελλοντικοί περιβαλλοντικοί περιορισμοί, κλπ .

Οι ΑΠΕ, είναι ανεξάντλητες και με σταθερό κόστος, καθώς δεν επηρεάζονται από τις διακυμάνσεις του κόστους καυσίμων, ενώ, αναφορικά με την τιμολόγησή τους, οι ΑΠΕ μεσοπρόθεσμα θα μειώσουν το κόστος της κιλοβατώρας, με ένα κόστος παραγωγής που μπορούμε με βεβαιότητα να το γνωρίζουμε από σήμερα και τουλάχιστον για τα επόμενα 20 χρόνια.

Επιπλέον, είναι σαφές ότι το κόστος των τεχνολογιών ΑΠΕ μειώνεται ραγδαία με την επέκταση της χρήσης τους και συνεπώς με τη μαζική παραγωγή τους. Ορισμένες τεχνολογίες είναι ήδη ανταγωνιστικές και προβλέπεται ότι θα συμβεί το ίδιο και με πολλές από τις υπόλοιπες νέες τεχνολογίες.

Επιπλέον, σε ένα περιβάλλον με σταθερό και ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο, φαίνεται ότι οι επενδύσεις σε ΑΠΕ κερδίζουν το έδαφος, και χρηματοδοτούνται ευκολότερα, καθώς οι αστάθμητοι παράγοντες στην πιστοληπτική αξιολόγηση των επενδύσεων από τράπεζες και επενδυτές ελαχιστοποιούνται.

Πριν όμως αναφερθώ στο πλάνο της Επιχείρησης που αφορά στην πράσινη επιχειρηματικότητα, θα ήθελα να επισημάνω κάποιες βασικές προϋποθέσεις που, κατά τη γνώμη μου, θα κάνουν εφικτή μία επιτυχημένη υλοποίηση των εθνικών στόχων με απόλυτα μετρήσιμα οικονομικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα. Στο πρίσμα αυτό, θεωρώ ότι είναι, λοιπόν, απαραίτητη:

Μία στοχευμένη και αποτελεσματική επικοινωνία, που θα επιτρέπει την πρόσβαση όλων στις αναγκαίες πληροφορίες και ερεθίσματα προκειμένου να υιοθετηθεί μία αλλαγή νοοτροπίας και τρόπου σκέψης, η οποία θα διέπει την καθημερινότητα μας, τόσο στον επαγγελματικό χώρο όσο και στην ιδιωτική μας ζωή. Αυτή η επικοινωνία πρέπει να έχει το όραμα και τη στρατηγική που θα εμπνεύσει και θα καθοδηγήσει τόσο τους πολίτες όσο και τις επιχειρήσεις προς την εξοικονόμηση και τις πράσινες λύσεις και επενδύσεις.
Είναι επίσης απαραίτητη η θέσπιση ενός μηχανισμού καταγραφής των προγραμματισμένων δράσεων, καθώς και του απαιτούμενου χρονοδιαγράμματος υλοποίησης για σωστό προγραμματισμό και έγκαιρη αναγνώριση τυχόν αδυναμιών.
Απόλυτα αναγκαία είναι, επίσης, η παροχή συγκεκριμένων κινήτρων για την προώθηση και εφαρμογή νέων τεχνολογιών και λύσεων που προάγουν την περιβαλλοντική έρευνα και καινοτομία, ενώ οι πρωτοπόροι πρέπει να αναγνωρίζονται και να επιβραβεύονται, ειδικά σε ότι αφορά πιλοτικά προγράμματα και επενδύσεις που οδηγούν όχι μόνο στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα αλλά και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας.
Τέλος είναι απαραίτητη η στενή συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και όλων των φορέων και των οργανισμών - όπως πανεπιστήμια, επιμελητήρια, τοπικοί φορείς, ΜΚΟ, αλλά και των επενδυτών και πιστωτικών ιδρυμάτων που θα στηρίξουν οικονομικά τις επενδυτικές πρωτοβουλίες για την καινοτομία στο περιβάλλον. Σε αυτή τη συνεργασία, δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε και τους νέους, διότι είναι αυτοί που θα φέρουν την αλλαγή στον τρόπο σκέψης και θα δημιουργήσουν τις καινοτόμες ιδέες, προσπάθεια που είναι σημαντικό να ξεκινήσει δυναμικά από τα πανεπιστήμια και να στηριχθεί από τους φορείς της αγοράς και τις επιχειρήσεις. Σε μια τέτοια προσπάθεια, για την στήριξη της γνώσης και της πανεπιστημιακής εξειδίκευσης προς την περιβαλλοντική καινοτομία, η ΔΕΗ θέλει να δηλώσει σήμερα ότι είναι παρόν.
Επιστρέφοντας τώρα στο πρόγραμμα της ΔΕΗ για την πράσινη επιχειρηματικότητα, νομίζω ότι έχουμε τον τελευταίο καιρό επικοινωνήσει ξεκάθαρα την στρατηγική μας, η οποία διαμορφώνεται στους παρακάτω βασικούς άξονες

Απόσυρση παλαιών μονάδων. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2010, η ΔΕΗ απέσυρε τη μονάδα Πτολεμαϊδα Ι, 70 MW, ενώ σχεδιάζει να αποσύρει μέχρι το 2015 άλλες 3 λιγνιτικές μονάδες στην Πτολεμαϊδα (ΙΙ, ΙΙΙ και IV) και 2 λιγνιτικές μονάδες στη Μεγαλόπολη (Ι και ΙΙ), συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 870 MW. Επίσης, στα σχέδια περιβαλλοντικής απόσυρσης της Επιχείρησης για την επόμενη πενταετία εντάσσονται και οι παλαιοί πετρελαϊκοί σταθμοί στο διασυνδεδεμένο δίκτυο (Λαύριο και Αλιβέρι), μαζί με παλαιούς σταθμούς χαμηλής απόδοσης φυσικού αερίου (Λαύριο και Άγιος Γεώργιος) με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 1.280 MW περίπου.
Παράλληλα, πραγματοποιούμε επενδύσεις για τη μείωση των εκπομπών σωματιδίων από τους θερμικούς σταθμούς με πρόγραμμα αντικατάστασης, αναβάθμισης και προσθήκης νέων ηλεκτροστατικών φίλτρων (Η/Φ) υπερσύγχρονης τεχνολογίας και υψηλού βαθμού απόδοσης.
Ταυτόχρονα, προχωρούμε στην αντικατάσταση των παλαιών και ρυπογόνων μονάδων χαμηλής απόδοσης, με νέες σύγχρονης τεχνολογίας, στις οποίες θα εφαρμόζονται οι βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενώ θα διασφαλίζονται στο ακέραιο οι θέσεις εργασίας. Τέτοιες είναι οι μονάδες φυσικού αερίου στο Αλιβέρι (417 MW) και στη Μεγαλόπολη (811 MW), οι οποίες είναι σήμερα υπό υλοποίηση με συνολικό προϋπολογιζόμενο κόστος επένδυσης 750 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, έχουμε προκηρύξει το διαγωνισμό για την νέα λιγνιτική μονάδα της Πτολεμαιδας (ισχύος 550- 660 MW), συνολικού προϋπολογιζόμενου κόστους 1,3 δισ. ευρώ.
Δεν πρέπει να παραλείψω να αναφέρω επίσης τις επενδύσεις της ΔΕΗ σε νέους μεγάλους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, συνολικής ισχύος που σχεδόν φτάνει τα 350 MW, καθώς και την κατασκευή ενός νέου αντλιοταμιευτικού σταθμού καθαρής ισχύος 864 MW.
Επιπρόσθετα, όπως γνωρίζετε, στη ΔΕΗ δίνουμε πλέον σήμερα πολύ μεγάλη έμφαση στην υλοποίηση επενδύσεων σε έργα ΑΠΕ, με στόχο την υλοποίηση μέχρι το 2015 ενός επενδυτικού σχεδίου που θα ξεπεράσει τα € 2 δισ., με την προσθήκη περίπου 1.200 νέων MW ΑΠΕ, καθιστώντας τον όμιλο της ΔΕΗ πρωταγωνιστή και σε αυτόν τον τομέα της ενέργειας στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό, το 2009, η θυγατρική μας ''ΔΕΗ Ανανεώσιμες'' έθεσε σε λειτουργία ένα από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα, στη Βοιωτία, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 38 MW σε συνεργασία με την EDF Energies Nouvelles, ενώ το 2010 προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού για ένα από τα μεγαλύτερα Φ/Β πάρκα στον κόσμο, εγκατεστημένης ισχύος 50 MW, στη Μεγαλόπολη. Παράλληλα βρισκόμαστε στη διαδικασία αναζήτησης στρατηγικού εταίρου για ανάπτυξη Φ/Β μεγάλης ισχύος περίπου 200MW στη περιοχή της Κοζάνης.

Σας θυμίζω, επίσης, την πρόσφατη συμφωνία πλαισίου συνεργασίας μεταξύ ΔΕΗ και EDF Energies Nouvelles, για την από κοινού ανάπτυξη πρωτοπόρων μονάδων ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην Ελλάδα.

Ακόμη, θα ήθελα να αναφέρω το δυναμικό ρόλο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην υλοποίηση Υβριδικών Έργων, όπως είναι τα έργα της Ικαρίας και το σχεδιαζόμενο υβριδικό της Γαύδου, καθώς και την ανάπτυξη τεχνολογιών γεωθερμίας και βιομάζας. Ενδεικτικά επισημαίνω ότι, το έργο της Ικαρίας, που είναι ένα από τα πιο πρωτοπόρα υβριδικά έργα στην Ευρώπη, αποτελείται από ένα αιολικό πάρκο 2,7 MW, ένα υδροηλεκτρικό σταθμό 1 MW και από ένα σύστημα αντλησιοταμίευσης. Στόχος είναι η παροχή εγγυημένης ηλεκτρικής ισχύος στο δίκτυο του νησιού και αποτελεί ένα φιλόδοξο έργο, το οποίο δεν γίνεται μόνο με καθαρά οικονομικά κριτήρια, αλλά λαμβάνει υπόψη του και την ικανοποίηση των αναγκών της τοπικής κοινωνίας.

Ταυτόχρονα, καθώς θα ενισχύεται και θα επιταχύνεται η γρήγορη διείσδυση των ΑΠΕ, λόγω των τεχνικών και άλλων ιδιαιτεροτήτων τους, θα απαιτηθούν από την αγορά νέα ενεργειακά προϊόντα, όπως, για παράδειγμα, αυξημένες επικουρικές υπηρεσίες για την εξισορρόπηση του συστήματος σε ημερήσια και εποχική βάση. Οι υπηρεσίες αυτές θα πρέπει να κοστολογηθούν και να αμειφθούν ικανοποιητικά, ενώ ταυτόχρονα θα απαιτηθούν και μεγάλες επενδύσεις σε έργα υποδομής του συστήματος μεταφοράς. Η ΔΕΗ σχεδιάζει να έχει καθοριστικό ρόλο και σε αυτόν τον τομέα.

Εκτός όμως από τις μεγάλες επενδύσεις που η ΔΕΗ στοχεύει να υλοποιήσει πάνω στη γραμμή της πράσινης επιχειρηματικότητας, είναι άκρως απαραίτητο, όπως ανέφερα και στην αρχή της ομιλίας μου, η δημιουργία μιας νέας "πράσινης" κουλτούρας.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η ΔΕΗ προτίθεται να εντάξει στο πλαίσιο του Πενταετούς Επιχειρησιακού της Σχεδίου, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής και Περιβαλλοντικής Ευθύνης που θα θέτει σε νέες βάσεις την υλοποίηση αποτελεσματικών πολιτικών για το περιβάλλον και την κοινωνία, όχι μόνο στις περιοχές στις οποίες η επιχείρηση δραστηριοποιείται αλλά και στο ευρύτερο εθνικό πλαίσιο.

Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε σημαντικά τον κοινωνικό μας ρόλο και να καταστούμε μία από τις πιο κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνες επιχειρήσεις ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτό, θα αναφέρω ένα από τα παραδείγματα: η ΔΕΗ σε συνεργασία με διάφορους Δήμους και Δημοτικές Επιχειρήσεις έχει προχωρήσει στην υλοποίηση σειράς επενδύσεων για την παροχή ενέργειας με τη μορφή θερμού νερού για την τηλεθέρμανση πόλεων από επτά (7) Μονάδες παραγωγής, στο πλαίσιο της προσπάθειας διασφάλισης ενός διαρκούς τρόπου θέρμανσης των κατοικιών των πόλεων, χωρίς επιπλέον αστική ρύπανση του περιβάλλοντος. Από την εποχή που ξεκίνησε η εφαρμογή και λειτουργία του συστήματος τηλεθέρμανσης, με παράλληλη αντικατάσταση των καυστήρων πετρελαίου κεντρικής θέρμανσης, καθώς και άλλων θερμαντικών μέσων, η ποιότητα της ατμόσφαιράς στις πόλεις αυτές βελτιώθηκε δραστικότατα σε ότι αφορά τους συμβατικούς ρύπους, δηλαδή διοξειδίου του θείου, οξειδίου του αζώτου και μικροσωματιδίων.

Κυρίες και κύριοι:
Στη ΔΕΗ, τη μεγαλύτερη ηλεκτροπαραγωγό δύναμη στην Ελλάδα, προχωράμε με έναν ενεργειακό σχεδιασμό που χαρακτηρίζεται από την ομαλή μετάβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - που είναι ανεξάντλητες και με σταθερό κόστος - και τη δημιουργία μιας οικονομίας πραγματικού χαμηλού άνθρακα για την χώρα.

Ο σχεδιασμός αυτός θα ισχυροποιήσει τη θέση της ΔΕΗ σε μία αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που αλλάζει, με επενδύσεις που είναι οικονομικά αποδοτικές και βιώσιμες.

Όμως, η αναπτυξιακή μας πορεία και οι επενδυτικές επιλογές θέλουμε να συνδυασθούν με μία στρατηγική στήριξης της απασχόλησης, μέσα από την εξειδίκευση στην εργασία και τη στήριξη νέων και καινοτόμων περιβαλλοντικών προϊόντων και υπηρεσιών, σε συνεργασία και με τις τοπικές κοινωνίες και τους νέους ανθρώπους.


κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας: Συνεδρίαση Δ.Ε. 26.10.2010

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 24η ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.
ΤΡΙΤΗ 26-10-2010 ΩΡΑ: 8:00 – 9:00 μ.μ.

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
1. Ενημέρωση – Ανακοινώσεις.
α) Συνάντηση Προέδρων Περιφερειακών Τμημάτων Τ.Ε.Ε., Παρασκευή 22-10-2010.
β) Προσφυγή ΕΜΔΥΔΑΣ για τον Οργανισμό Ν.Α. Καστοριάς.
γ) Επιστολή Υπουργείου Εργασίας για στελέχωση του ΕΤΑΑ- Τομέα Μηχανικών με ιατρικό προσωπικό.
δ) Επιστολή ΕΜΔΥΔΑΣ Στερεάς Ελλάδας για τα σχέδια Π.Δ. για οργανισμό αποκεντρωμένης διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας για Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
ε) Επιστολή Τ.Ε.Ε. Τμήματος Κέρκυρας για οργανισμό Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
στ) Επιστολές ΤΕΕ Θράκης, Δυτικής Ελλάδας και Ανατολικής Μακεδονίας για μισθοδοσία υπαλλήλων Π.Τ. ΤΕΕ και αποζημιώσεις συλλογικών οργάνων ΤΕΕ.
ζ) Επιστολή ΥΠΕΚΑ για την αναγνώριση ισοτιμίας τίτλου σπουδών πτυχίου 5ετούς διάρκειας με μεταπτυχιακά (τα παραπάνω πτυχία δεν αποτελούν μεταπτυχιακά διπλώματα).
η) Συμπληρωματική εγκύκλιος για την ενίσχυση της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων των κυβερνητικών διοικητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων στο διαδίκτυο «Πρόγραμμα Διαύγεια».
θ) Συνάντηση Προέδρου Συλλόγου Εργαζομένων ΤΕΕ με τον Πρόεδρο της Δ.Ε. ΤΕΕ.

2. Έγκριση δαπανών.

3. Συμμετοχή του Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ. σε πρόγραμμα Interreg.

4. Αίτηση κ. Αθανασιάδη για διακοπή πραγματογνωμοσύνης που είχε αιτηθεί και επιστροφή χρημάτων.

Ο Πρόεδρος

Δ. Μαυροματίδης

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Συνεχίζεται η διοικητική κρίση στη ΔΕΗ

Από την Κυριακάτικη Καθημερινή:

H διοικητική κρίση στη ΔEH, στην οποία η «K» είχε αναφερθεί και σε παλαιότερο δημοσίευμα, όχι απλώς συνεχίζεται, αλλά, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οδεύει προς κορύφωση. Αυτοί που γνωρίζουν τα πράγματα στη ΔEH εκ των έσω αναφέρουν τις δυσκολίες λήψης οποιασδήποτε απόφασης, καθώς το διοικητικό συμβούλιο έχει ομαδοποιηθεί και έχει χάσει κάθε χαρακτήρα συλλογικού οργάνου. Eντύπωση προκαλεί η συστράτευση μελών που έχουν οριστεί εκπρόσωποι του Δημοσίου γύρω από το πρόσωπο του αναπληρωτού διευθύνοντος συμβούλου κ. Aπόστολου Mπαράτση, ο οποίος δείχνει να μην έχει παραιτηθεί από την ιδέα του να γίνει «χαλίφης στη θέση του χαλίφη». Aντιθέτως, αποστάσεις κρατάει η ΓENOΠ-ΔEH και οι εκπρόσωποί της στο Δ. Σ., που φέρονται να γνωρίζουν πολύ καλύτερα τις στοχεύσεις του κ. Mπαράτση. Στελέχη της επιχείρησης παρακολουθούν τις εξελίξεις στο εσωτερικό της και μεταφέρουν την απογοήτευσή τους, αλλά και την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις αυτής της διοικητικής κρίσης για την οποία κάποιοι επιρρίπτουν ευθύνες και στις πολιτικές ηγεσίες των συναρμοδίων υπουργείων. H ΔEH βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη και μεταβατική περίοδο για να βαδίζει διά του διχασμού και επί της ουσίας με «ακυβερνησία», προσφέροντας «βούτυρο στο ψωμί» των ανταγωνιστών της. Kάποιοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ξανασκεφθούν τους λόγους για τους οποίους τοποθετήθηκαν στις θέσεις τους.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ο γρίφος της νέας μονάδας

Αναδημοσίευση: Εφ. Τα ΝΕΑ

Θα μπορέσει η ΔΕΗ να χρηματοδοτήσει τη νέα λιγνιτική μονάδα 5 της Πτολεμαΐδας; Πρόκειται για τη μία από τις δύο μονάδες λιγνίτη σε αντικατάσταση υφιστάμενων παλαιών που περιλαμβάνει το επιχειρηματικό της πλάνο προκειμένου να εκσυγχρονίσει τον στόλο της. Το ερώτημα έχει βάση, ειδικά όταν το θέτουν άνθρωποι που ξέρουν καλά το κλίμα στις επενδύσεις και στις τράπεζες την περίοδο αυτή. Δεν πρόκειται για πρόβλημα της ΔΕΗ αλλά του λιγνίτη που φαίνεται να μην είναι στα... πάνω του. Για την ακρίβεια, σε όλη την Ευρώπη, όχι μόνο στην Ελλάδα, τα ανθρακικά projects δεν χρηματοδοτούνται, αφού το 2013 είναι επί θύραις. Τα κόστη λόγω του νέου καθεστώτος ρύπων είναι δυσθεώρητα και λόγω της ασάφειας για το πού θα πάει το 2013 η τιμή των δικαιωμάτων καθιστούν τα projects μη ελκυστικά.

Πάντως και ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός σε κατ΄ ιδίαν συνομιλίες του παραδέχεται ότι, αν δεν είχε τους συγκεκριμένους λόγους η ΔΕΗ ειδικά για την περιοχή αυτή, θα έπρεπε να το σκεφθεί πολλές φορές για να κάνει λιγνιτική μονάδα σήμερα.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Πράσινες επενδύσεις για 200.000 νέες θέσεις εργασίας

Πράσινες επενδύσεις ύψους 45 δις ευρώ, έως το 2015, οι οποίες θα δημιουργήσουν περισσότερες από 200.000 νέες θέσεις εργασίας προανήγγειλε από το βήμα του Economist η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη.

«Η στροφή προς την πράσινη ανάπτυξη είναι μονόδρομος», διαμήνυσε, προσθέτοντας: «το ερώτημα είναι ο τρόπος, δηλαδή η ποιότητα των επενδύσεων και η ταχύτητα της μετάβασης».

Η ίδια τόνισε ότι «πρέπει να αλλάξουν επιλογές του παρελθόντος, όπως η στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης σε επιδοτήσεις και μόνον, η στήριξη του τουρισμού στο μαζικό πρότυπο του ήλιος και θάλασσα και η στήριξη της ανάπτυξης στην οικοδομή».

Αναφερόμενη στους βασικούς πυλώνες του περιβαλλοντικού προγράμματος, έκανε λόγο για «αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μεταβαίνοντας σε μία ανταγωνιστική οικονομία χαμηλής κατανάλωσης σε άνθρακα», «αειφόρο διαχείριση και προστασία των φυσικών πόρων», «αναβάθμιση της ποιότητας ζωής με σεβασμό στο περιβάλλον», «ενίσχυση των μηχανισμών και θεσμών της περιβαλλοντικής διακυβέρνησης».
Πηγή:proslipsis.gr

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ενοικίαση μονάδων ΔΕΗ ζητά η Ε.Ε

Πηγή:kozan.gr
Eικονική ανταλλαγή ή ενοικίαση λιγνιτικών μονάδων σε ιδιώτες είναι τα εναλλακτικά σενάρια που ετέθησαν χθες στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης της διοίκησης της ΔΕΗ με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που βρίσκονται στην Αθήνα προκειμένου να ελέγξουν την πορεία εφαρμογής των επιταγών του μνημονίου για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας εν όψει και του επίσημου ελέγχου που θα γίνει από την τρόικα το επόμενο διάστημα.

Οι εκπρόσωποι των γενικών διευθύνσεων Ενέργειας και Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Eνωσης που κατά την προηγούμενη επίσκεψή τους στην Αθήνα το καλοκαίρι έθεσαν θέμα πώλησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ χωρίς καν να συναντηθούν με τη διοίκηση της επιχείρησης, χθες συζήτησαν επί δίωρο με τον πρόεδρο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό, θέτοντας με εξίσου επιτακτικό τρόπο ζήτημα ανοίγματος της λιγνιτικής παραγωγής σε ιδιώτες.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες οι ισοδύναμες λύσεις (προκειμένου να αποφευχθεί η πώληση μονάδων) που ετέθησαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι είτε η εικονική ανταλλαγή μονάδων με άλλες εταιρίες του εξωτερικού είτε η ενοικίαση μονάδων με τη μορφή leasing για διάστημα 3-5 ετών. Τα σενάρια αυτά, που έχουν ήδη εξεταστεί από τη ΔΕΗ, εκτιμάται ότι οδηγούν σε ταχύτερο άνοιγμα της αγοράς έναντι της πώλησης μονάδων που θα απαιτούσε χρονοβόρες αποτιμήσεις, ενώ παράλληλα η ΔΕΗ διατηρεί την ιδιοκτησία των εργοστασίων και δεν επιβαρύνεται με το κόστος λειτουργίας τους κατά την περίοδο της ενοικίασης, όπως συμβαίνει στη λύση που προτάθηκε το καλοκαίρι από την τρόικα για εικονική πώληση λιγνιτικής παραγωγής.

Επίσης συζητήθηκε η προετοιμασία που έχει γίνει για τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ στο πλαίσιο του τρίτου ενεργειακού πακέτου, για το οποίο ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την κυβέρνηση. Ο κύκλος των επαφών των ελεγκτών της Επιτροπής στην Αθήνα περιλαμβάνει ακόμη το Yπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη ΡΑΕ, τον ΔΕΣΜΗΕ και τους ιδιώτες παραγωγούς.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Η Θεσσαλονίκη βρίσκει λύσεις..

Οταν σε ολοκληρη Αττική, με τοσα υπουργεία και τοσους υπουργούς, δεν υπάρχει Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, στη Θεσσαλονικη μετα την κατασκευή και λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης ετοιμάζονται για Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη Ν. Ευκαρπία!Συμφωνα με το taxalia.blogspot.com, εντός του 2011 αναμένεται να λειτουργήσει ο σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) κλειστού τύπου σε οικόπεδο του Συνδέσμου ΟΤΑ Θεσσαλονίκης.

Η σύμβαση για την ανάθεση κατασκευής του έργου αναμένεται θα υπογραφεί αυριο Πέμπτη υστερα από γραφειοκρατικές διαδικασίες και προσφυγές που διήρκεσαν 52 μήνες!!!

Το έργο ειναι προϋπολογισμού… επτά εκατομμυρίων ευρώ και με τη λειτουργία του θα προκύψει σημαντική εξοικονόμηση καυσίμων στις μετακινήσεις των απορριμματοφόρων, μείωση των οχλήσεων από τη μεταφορά των σκουπιδιών αφου ειδικοί τράκτορες θα κουβαλούν … αεροστεγή και υδατοστεγή κοντέινερς! Το εργο Ζουρνά θα εχει ως αποτελεσμα και τη μείωση των ανταποδοτικών τελών!!!

Συνεργατες του προεδρου Γιαννη Ζουρνά σημειώνουν με εμφαση “Ως συνήθως ο Ζουρνάς προτιμά να απαντά με έργα στους ανακριβείς ισχυρισμούς υποψηφίων που δεν ξέρουν καν που βρίσκεται ο ΧΥΤΑ καθως και η πορεία υλοποίησης του περιφερειακου σχεδιασμου για την διαχειρηση των απορριμμάτων”

Αξίζει να σημειωθει οτι με το Σταθμο Μεταφόρτωσης Απορριμμάτωνη θα εξαφανιστούν οσμές και σκόνες!

http://kala-nea.gr/?p=9121#respond#ixzz12zZHfy6S

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ωρα για πράσινο λίφτινγκ

Πηγή: Τα Νέα
Αρχίζει εντός των προσεχών εβδοµάδων το πολυσυζητηµένο πρόγραµµα Εξοικονοµώ Κατ' Οίκον που αφορά ενεργειακές εργασίες σε περίπου 100.000 σπίτια, µέσα από έναν συνδυασµό χαµηλότοκων δανείων και επιδοτήσεων.Το προανήγγειλε από το βήµα του συνεδρίου του Εconomist «Η πράσινη ατζέντα µετά την Κοπεγχάγη» ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, λέγοντας ότι το πρόγραµµα αρχίζει µέσα στις επόµενες εβδοµάδες και γι’ αυτό προβλέπονται πόροι (δηµόσιοι και ιδιωτικοί) άνω του 1,2 δισ. ευρώ τα επόµενα δύο χρόνια.

Το µέγιστο ύψος των επιλέξιµων εργασιών είναι τα 15.000 ευρώ και η µέγιστη δωρεάν επιδότηση δεν θα µπορεί να ξεπερνά το 30% (ήτοι 4.500 ευρώ), αλλά εκτός αυτής ο δικαιούχος θα µπορεί να πάρει και δάνειο, που για ορισµένες περιπτώσεις χαµηλοεισοδηµατιών θα είναι άτοκο. Επιδοτούνται η αντικατάσταση κουφωµάτων - τζαµιών και η τοποθέτηση συστηµάτων σκίασης, η εγκατάσταση θερµοµόνωσης στο εξωτερικό του κτιρίου και στο δώµα και η αναβάθµιση του συστήµατος θέρµανσης και παροχής ζεστού νερού.

Από τις αρχές Νοεµβρίου, οπότε και αναµένεται να προκηρυχθεί, οι ενδιαφερόµενοι θα µπορούν να καλέσουν ενεργειακό επιθεωρητή για να διενεργήσει την απαραίτητη για την υπαγωγή τους σε αυτό επιθεώρηση του σπιτιού τους.

Βάσει αυτής θα καταθέτουν και την αίτηση στις συνεργαζόµενες τράπεζες. Αν δηλαδή η επιθεώρηση αναφέρει ότι για να ενισχυθεί ενεργειακά ένα σπίτι απαιτείται για παράδειγµα να µονωθεί εσωτερικά, ο φάκελος που θα συνοδεύει την αίτηση θα αφορά µόνο τη συγκεκριµένη εργασία και όχι άλλες. Εντός των ηµερών το Ταµείο Εγγυοδοσίας Μικρών & Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) επιλέγει τις τράπεζες που θα αναλάβουν να «τρέξουν» το πρόγραµµα (έχουν υποβάλει προσφορές οι Εurobank, Εθνική, Credicom-Εµπορική, Ταχυδροµικό Ταµιευτήριο, Αγροτική Τράπεζα, Πειραιώς και Αlpha Βank). Τα επιτόκια των χαµηλότοκων δανείων θα καθοριστούν από τη διαγωνιστική διαδικασία.

Εισοδηµατικές κατηγορίες
Τρεις είναι οι εισοδηµατικές κατηγορίες στις οποίες χωρίζονται οι δικαιούχοι, (σύµφωνα µε το πρόγραµµα που είχε ανακοινωθεί τον Ιούλιο, και παραµένει ως έχει σύµφωνα µε τις πληροφορίες):

n Για όσους έχουν ατοµικό εισόδηµα µέχρι 15.000 ευρώ και οικογενειακό µέχρι 25.000 ευρώ προβλέπεται άτοκο δάνειο και επιχορήγηση του 30% του επιλέξιµου προϋπολογισµού των παρεµβάσεων. Δηλαδή, αν κάποιος λάβει δάνειο από την τράπεζα 10.000 θα αποπληρώσει άτοκα µόνο τα 7.000 ευρώ, άρα στην ουσία εισπράττει τα υπόλοιπα 3.000 ευρώ ως επιχορήγηση. n Για όσους έχουν ατοµικό εισόδηµα µεταξύ 15.000-30.000 ευρώ και οικογενειακό µεταξύ 25.000-50.000 ευρώ προβλέπεται χορήγηση χαµηλότοκου δανείου και επιχορήγηση για το 15% του επιλέξιµου προϋπολογισµού. Δηλαδή, για δάνειο 10.000 ευρώ ο δικαιούχος θα αποπληρώσει έντοκα τα 8.500 ευρώ, άρα θα εισπράξει ως επιχορήγηση τα 1.500 ευρώ.

n Τέλος, για ατοµικά εισοδήµατα 30.000-45.000 ευρώ και οικογενειακά 50.000-65.000 ευρώ χορηγείται χαµηλότοκο δάνειο.

Η ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ

δεν θα ξεπερνά το 30% (ήτοι 4.500 ευρώ), αλλά ο δικαιούχος θα µπορεί να πάρει και δάνειο


Ετοιµη και η λίστα µε τους επιθεωρητές

ΕΝΤΟΣ των προσεχών ηµερών εγκρίνονται κι οι πρώτοι ενεργειακοί επιθεωρητές, τα ονόµατα των οποίων χωρισµένα ανά περιφέρεια θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο, ώστε να µπορούν να απευθυνθούν σ’ αυτούς οι ενδιαφερόµενοι για τη διενέργεια της απαραίτητης για την υπαγωγή στο πρόγραµµα επιθεώρησης.

Αν και οι αιτήσεις µηχανικών να ενταχθούν στο Μητρώο είναι χιλιάδες, οι επιθεωρήσεις θα ξεκινήσουν µε έναν µικρό αριθµό επιθεωρητών, ο οποίος κάθε εβδοµάδα θα εµπλουτίζεται. Το πρόγραµµα χρηµατοδοτείται µε 400 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και όπως είπε ο κ. Μανιάτης «έχουµε ζητήσει από τις τράπεζες, τον µηχανισµό που στην ουσία θα το τρέξει, να βάλουν έως και 800 εκατ. ευρώ, γι’ αυτό µιλάµε για ένα συνολικό προϋπολογισµό έως 1,2 δισ. ευρώ».

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Μαυροπηγή - Ποντοκώμη: Σε εξέλιξη οι διαδικασίες μετεγκατάστασης

Άρχισε η καταγραφή των ενστάσεων στην Ποντοκώμη για τον οικισμό με συνεργείο της ΔΕΗ για τη διαδικασία μετεγκατάστασής της. Μετά την νέα καταμέτρηση όπου διαπιστώθηκαν αποκλίσεις θα υποβληθούν στην Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδας για να αποσταλούν αρμοδίως. Σημειώνεται ότι για την Μαυροπηγή έχουν ήδη αποσταλεί στην ΕΜΒΕ οι διορθωμένοι κρηματολογικοί πίνακες αφού προηγήθηκε η διαδικασία που ακολουθείται τώρα για την Ποντοκώμη.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Tέλος για το Κατάρ η επένδυση στον Αστακό

Πηγή: energia.gr

Δραματικές εξελίξεις σημειώθηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης σε σχέση με το μεγάλο επενδυτικό project του Κατάρ στον Αστακό. Όπως έγινε και επισήμως γνωστό, οι Άραβες ενημέρωσαν το υπουργείο Εξωτερικών ότι αποχωρούν από το σχέδιο, καθώς θεωρούν πλέον ότι δεν συνιστά μία βιώσιμη επένδυση. Ως αιτία προβάλλεται η διαφωνία στην τιμή της προς παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την Ιταλία.

Το ύψους 3 δισ. ευρώ επενδυτικό σχέδιο του Κατάρ για την περιοχή Αστακού Αιτωλοακαρνανίας έχει άδοξο τέλος και η κατασκευή εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής με την χρήση LPG (υγροποιημένο πετρελαϊκό αέριο) δεν θα πραγματοποιηθεί, ως φαίνεται, ποτέ, καθώς οι δύο εταιρείες από το Κατάρ που συμμετέχουν εμφανίζονται να θεωρούν, πλέον, ως “μη βιώσιμη” την επένδυση. Μπαίνουν, έτσι, τίτλοι τέλους σε ένα πολυσυζητημένο project, για το οποίο και στο εσωτερικό της κυβέρνησης είχαν εκφραστεί έντονες επιφυλάξεις, κυρίως ως προς την περιβαλλοντική του διάσταση, της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προεξαρχούσης. Άλλωστε, μόλις την Τρίτη το μεσημέρι η κα. Τίνα Μπιρμπίλη ανέφερε ότι από την κοινοπραξία των τεσσάρων εταιρειών έχουν ζητηθεί πρόσθετα στοιχεία, ούτως ώστε να κριθεί εάν μπορεί να προχωρήσει η χορήγηση άδειας παραγωγής…

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Σπύρο Κουβέλη, ο υφυπουργός Ενέργειας του Κατάρ κ. Μοχάμεντ Σαλέχ αλ-Σάντα τον ενημέρωσε ότι «οι δύο καταρινές εταιρίες που συμμετείχαν στο κονσόρτσιουμ για την υλοποίηση του ενεργειακού κέντρου στον Αστακό, αποσύρουν το ενδιαφέρον τους, κρίνοντας ότι δεν είναι βιώσιμο το εν λόγω project», καθώς η διαφορά μεταξύ των επενδυτών από το Κατάρ και των Ιταλών καταναλωτών αποδείχθηκε αγεφύρωτη, όσον αφορά στην τιμή διάθεσης του προϊόντος. Πρόκειται για τις εταιρείες Qatar Petroleum και Qatar Electricity Water Company, ενώ το σχέδιο του Αστακού, στο οποίο μετέχουν και η επίσης αραβικών συμφερόντων κατασκευαστική CCC καθώς και η αμερικανική συμβουλευτική εταιρεία Rosebud, προέβλεπε την κατασκευή ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας με LPG (υγροποιημένο πετρελαϊκό αέριο), ισχύος 1.000 MW και την πόντιση καλωδίου μεταφοράς ρεύματος προς την Ιταλία, ενός τερματικού σταθμού LPG δυναμικότητας 7 δισ. κ.μ αεριοποιοημένου LPG, ενός λιμανιού με σταθμό εμπορευματοκιβωτίων και μίας πειραματικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με άλγη.

«Η εξέλιξη αυτή έχει να κάνει με το επιχειρηματικό μέρος της επένδυσης. Δεν τα βρήκαν οι επιχειρηματίες», τόνισε χαρακτηριστικά σε χθεσινοβραδινές του δηλώσεις ο κ. Κουβέλης, επισημαίνοντας ότι δεν επηρεάζεται κατά κανένα τρόπο η συμφωνία που υπέγραψε ο υπουργός Επικρατείας Χ.Παμπούκης στη Νέα Υόρκη, για επενδύσεις ύψους 5 δισ. δολαρίων.

Κατά τον υφυπουργό Εξωτερικών, η καταρινή πλευρά είναι ανοιχτή σε άλλες προτάσεις συνεργασίας σε ενεργειακά θέματα, ενώ η επένδυση χαρακτηρίζεται ως συμφωνία, μεταξύ εταιριών, στην οποία το ελληνικό δημόσιο δεν είχε καμία εμπλοκή, πέραν εκείνης που αφορούσε στη διευκόλυνση της αδειοδότησης για να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία.

Αξίζει εδώ να υπενθυμίσουμε ότι προ ημερών, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σπύρος Κουβέλης είχε δημοσιοποιήσει επιστολή του προς τους Άραβες, οι οποίοι μέσω αυτής καλούνταν να ενημερώσουν για τις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί προς προώθηση του έργου.O εγχώριος ενεργειακός τομέας αναμένει, πλέον, με ενδιαφέρον την στάση του αραβικού Εμιράτου σε σχέση με άλλα επενδυτικά σχέδια που έχει εξαγγείλει. Οι Κατάρ Qatar Gas και Ras Gas είχαν προ μηνός ανακοινώσει την πρόθεσή τους για την τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LΝG) Επίσης, το Κατάρ φέρεται να έχει ξεκινήσει συνομιλίες για διείσδυση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μέσω της Qatar Ρetrochemicals, με επίκεντρο τη διάθεση και διανομή προϊόντων πετρελαίου και φυσικού, ενώ για την χώρα μας είχε ανακοινωθεί ότι οι Άραβες προόριζαν 1,2 δισ. κυβ. μέτρα φυσικό αέριο ή 2 εκατ. κυβικά μέτρα (LΝG).

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ο λιγνίτης έχει το μικρότερο ποσοστό ευθύνης για το σημερινό ενεργειακό αδιέξοδο

Δεδομένου ότι το επόμενο διάστημα θα είναι ιδιαίτερα καθοριστικό για το μέλλον της Δ. Μακεδονίας, στο βαθμό που θα δρομολογηθούν σημαντικές αποφάσεις για τον ενεργειακό χάρτη της Χώρας μας, αλλά και με αφορμή την παρέμβαση της Βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κας Διώτη, θα ήθελα να επικοινωνήσω επιγραμματικά κάποιες απόψεις:

1. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΔΕΝ μπορεί να επιβάλει σε ένα Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκεκριμένες πρακτικές συμμόρφωσης με τις Κοινοτικές Οδηγίες.

2. Η Χώρα μας δεσμεύτηκε εδώ και πολλά χρόνια ότι θα προχωρήσει σε αποτελεσματική, ουσιαστική και λειτουργική απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

3. Οι πρακτικές, τα μέσα, το ενεργειακό μίγμα, οι διαδικασίες και γενικότερα οι πολιτικές που θα οδηγούσαν στην επίτευξη των στόχων, ήταν στην απόλυτη ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ της Χώρας μας. Η Commission δεν ελέγχει πρακτικές, ελέγχει ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.

4. Όταν όμως το 2000 ως Χώρα υπογράψαμε, ανακοινώσαμε και δεσμευτήκαμε ότι αποδεχόμαστε πλήρως μια απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αλλά, δέκα χρόνια μετά βρισκόμαστε στο ίδιο σχεδόν σημείο, τότε σαφώς και γίνεσαι έρμαιο των κάθε είδους παρεμβάσεων και χονδροειδέστατων υποδείξεων. Βεβαίως, τότε ανέχεσαι τις κάθε είδους υποδείξεις για πώληση λιγνιτικών μονάδων ή ότι άλλο σκαρφιστεί ο κάθε τεχνοκράτης στις Βρυξέλες.

5. Η Χώρα μας, εμφανίζει σήμερα δείκτη συγκεντρωτισμού (ΗΗΙ) περίπου 8500, όταν το αποδεκτό όριο για μια απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι το 5000. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η δεσπόζουσα εταιρεία πρέπει να «χάσει» μερίδιο στην εγχώρια αγορά περίπου 19-22% ή βεβαίως να στραφεί σε αγορές εκτός Ελλάδας. Δείτε την εξωστρέφεια των γερμανικών, ιταλικών, αυστριακών ή γαλλικών «ΔΕΗ» και θα καταλάβετε τι εννοώ. Δυστυχώς, η δικιά μας ΔΕΗ θυμίζει τα μικρομάγαζα της δεκαετίας του 1970 που έτρεμαν την επέλαση των super markets…

6. Δήλωσε η κ. Διώτη ότι «οι τοπικές κοινωνίες είναι αντίθετες με τη χρήση του λιγνίτη». Θα ήθελα να πληροφορηθώ αναφορικά με τη σχετική μελέτη ή τις πηγές, σε ποιες κοινωνίες γεωγραφικά και χωρικά αναφέρεται, ποια χρονολογική περίοδο αφορά και βεβαίως, τη διαδικασία και την μεθοδολογία «αποτύπωσης» της κοινής γνώμης. Αν υπάρχει η συγκεκριμένη τεκμηρίωση, ζητώ εκ των προτέρων συγνώμη από την κ. Διώτη.

7. Σύμφωνα με την παρέμβαση της κ. Διώτη, ο κ. Μανιάτης δήλωσε την πρόθεση υποκατάστασης λιγνιτικών μονάδων με φυσικό αέριο. Η Γερμανία ξεκινάει σταθερά, συνεκτικά και σε βάθος χρόνου, μια ολοκληρωτική αποδέσμευση από το ρώσικο φυσικό αέριο και τα πετρέλαια του Αραβικού Κόλπου (Der Spiegel, September 2010, pp 84-102). Σε αντίθεση, η Ελληνική Κυβέρνηση, σε μια περίοδο που κυριολεκτικά βιώνουμε προκλήσεις εθνικής επιβίωσης, στρέφεται όλο και περισσότερο σε ένα καύσιμο εισαγόμενο, ανεξέλεγκτο και βασικό μοχλό άσκησης διεθνούς διπλωματίας.

8. Η κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας, γνωστή ως Πτολεμαΐδα V, είναι κυριολεκτικά στον «αέρα». Αν δεν υλοποιηθεί, μια ολόκληρη Περιφέρεια θα δεχθεί σοβαρό οικονομικό και αναπτυξιακό πλήγμα, χωρίς εναλλακτική ή «ισοδύναμη» αναπτυξιακή λύση. Αν χαθεί ο Ενεργειακός Χαρακτήρας της Δυτικής Μακεδονίας, θα αποτελεί έγκλημα σε περιφερειακό επίπεδο. Η μεγαλύτερη απειλή για το περιβάλλον σε τοπικό και πλανητικό επίπεδο δεν είναι ο λιγνίτης και τα στερεά καύσιμα γενικότερα. Η μεγαλύτερη απειλή για το περιβάλλον είναι η αναπτυξιακή ασφυξία, η φτώχεια και η ανεργία. Προσπαθήστε να μιλήσετε σε έναν μακροχρόνια άνεργο οικογενειάρχη για την ανάγκη διάσωσης της παρδαλιάς χελώνας ή του λουλακί σπίνου και νομίζω ότι θα καταλάβετε τι πραγματικά εννοώ. Δεν λαϊκίζω. Αυτή είναι δυστυχώς η πραγματικότητα.

9. Ο λιγνίτης θα γίνει στο μέλλον λιγότερο ανταγωνιστικός, επειδή θα επιβαρυνθεί με τα πρόστιμα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Καταρχάς, έχω σημαντικές αμφιβολίες για το αν μια κλιμακούμενη οικονομική κρίση και μακροχρόνια ύφεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν αναιρέσει την εφαρμογή της συγκεκριμένης διαδικασίας. Επιπλέον, η Γερμανία και η Ρωσία έχουν ξεκινήσει έναν ανελέητο ενεργειακό «πόλεμο» και ως συνήθως, τα πρώτα θύματα ενός πολέμου είναι οι «αδύναμοι κρίκοι». Θα ήταν λάθος επιλογή η βεβιασμένη απεξάρτηση από το λιγνίτη και η στροφή σε καύσιμα με υψηλό κίνδυνο εξάρτησης. Εύχομαι, το 2019 να μην χρειαστεί να πούμε «...λιγνίτης από τον τόπο σου και ας είναι μπαλωμένος…».

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Το ΦΕΚ για την κατανομή των ΑΠΕ έως το 2020

Το ΦΕΚ για την κατανομή των ΑΠΕ έως το 2020 (κλικ)

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΥΠΕΚΑ: Ο νόμος-πλαίσιο για τα απόβλητα στο Υπουργικό Συμβούλιο

Το νόμο-πλαίσιο για τα απόβλητα παρουσίασε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη. Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο η Ελλάδα ενσωματώνει σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θεσπίζει τις διαδικασίες για την παραγωγή και διαχείρισή τους, ώστε να εξασφαλίζεται ένα υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος.

Η εκπόνηση της νέας νομοθεσίας για τη διαχείριση του συνόλου των αποβλήτων (επικινδύνων και μη), εξαιρουμένων των αστικών λυμάτων, έχει τους ακόλουθους στόχους:
Την πλήρη εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με τη νέα οδηγία – πλαίσιο για τα απόβλητα (2008/98/ΕΚ), με καταληκτική ημερομηνία ενσωμάτωσης στο Εθνικό Δίκαιο την 12η Δεκεμβρίου 2010. Αποτελεί μια «συνολική ρύθμιση», χωρίς διακρίσεις μεταξύ στερεών και υγρών αποβλήτων και με την ένταξη ειδικών ρυθμίσεων για τα επικίνδυνα απόβλητα.
Το σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου και ιεραρχημένου νομοθετικού πλαισίου, το οποίο θα ρυθμίζει συνολικά το ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων, με ξεκάθαρη δομή και σύγχρονες, αποτελεσματικές και ορθολογικές διαδικασίες αδειοδότησης, οι οποίες θα διασφαλίζουν την περιβαλλοντική προστασία, την διαφάνεια και έλεγχο των διαδικασιών αλλά και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Αναλυτικότερα, ο νόμος-πλαίσιο για τα απόβλητα διευκρινίζει σημαντικούς όρους, όπως: ανακύκλωση, ανάκτηση και απόβλητα. Ειδικότερα, κάνει διαχωρισμό μεταξύ αποβλήτων και παραπροϊόντων και ορίζει πότε τα απόβλητα έχουν ανακτηθεί αρκετά –μέσω ανακύκλωσης ή άλλης επεξεργασίας– ώστε να παύουν να θεωρούνται απόβλητα. Καθιερώνει μια σαφή «ιεράρχηση» επιλογών διαχείρισης αποβλήτων σε πέντε επίπεδα, σύμφωνα με την οποία η πρόληψη αποτελεί την προτιμώμενη επιλογή, ακολουθούμενη από την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση, άλλες μορφές ανάκτησης (π.χ. ανάκτηση ενέργειας) και την ασφαλή διάθεση ως λύση έσχατης ανάγκης.

Με το νομοσχέδιο ενισχύεται η επαναχρησιμοποίηση, πρόληψη, ανακύκλωση και άλλες μορφές ανάκτησης αποβλήτων και θα λαμβάνονται νομοθετικά και άλλα μέτρα για να εξασφαλίζεται ότι τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα τα οποία κατ’ επάγγελμα, αναπτύσσουν, κατασκευάζουν, μεταποιούν, επεξεργάζονται και πωλούν ή εισάγουν προϊόντα φέρουν διευρυμένη ευθύνη παραγωγού. Τα μέτρα αυτά μπορούν να περιλαμβάνουν την αποδοχή των επιστρεφόμενων προϊόντων και των αποβλήτων που παραμένουν μετά τη χρήση τους, καθώς και τη συνακόλουθη διαχείριση των αποβλήτων και την οικονομική ευθύνη για τις δραστηριότητες αυτές.

Ορίζει νέους στόχους ανακύκλωσης προς επίτευξη εκ μέρους της χώρας μας μέχρι το 2020, συμπεριλαμβάνοντας ποσοστό ανακύκλωσης 50% για τα οικιακά και παρόμοια απόβλητα και 70% για τα απόβλητα κατασκευών και κατεδαφίσεων. Η Ελλάδα αναλαμβάνει την υποχρέωση έως το 2013 να αναπτύξει εθνικό πρόγραμμα πρόληψης παραγωγής αποβλήτων.

Σύμφωνα με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», το κόστος διαχείρισης των αποβλήτων βαρύνει τον αρχικό παραγωγό αποβλήτων, τον τρέχοντα ή τους προηγούμενους κατόχους αποβλήτων. Σχετικά με τη διαχείριση αποβλήτων, ο νόμος-πλαίσιο διαχειρίζεται θέματα, όπως: η ευθύνη για τη διαχείριση των αποβλήτων, ο έλεγχος επικίνδυνων αποβλήτων, η απαγόρευση ανάμειξης επικίνδυνων αποβλήτων, η επισήμανση επικίνδυνων αποβλήτων, τα επικίνδυνα απόβλητα παραγόμενα από νοικοκυριά, τα απόβλητα ορυκτέλαια και τα βιολογικά απόβλητα.

Ο προτεινόμενος νόμος-πλαίσιο συμβάλλει, επομένως, ώστε η χώρα μας να έλθει πιο κοντά στην «κοινωνία της ανακύκλωσης

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας: Συνεδρίαση Δ.Ε. 19.10.2010

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 23η ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.
ΤΡΙΤΗ 19-10-2010 ΩΡΑ: 8:00 μ.μ.

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
1. Ενημέρωση – Ανακοινώσεις.
α) Ορίστηκε στις 21-10-2010 η δικάσιμος για την ακύρωση της απόφασης του Ν.Σ. Καστοριάς για τον οργανισμό στην οποία παρεμβαίνει το Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.
β) Συνάντηση Προέδρων Περιφερειακών Τμημάτων ΤΕΕ την Παρασκευή 22-10-2010.
γ) Επιστολή ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ προς ΥΠΕΚΑ με θέμα: «Υπογραφή Τοπογραφικών Διαγραμμάτων».
δ) Δ.Τ. Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων και Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Πρόεδρος ο συν. Στέλιος Αμαραντίδης.
ε) Δ.Τ. Αυτοδιοικητικής Κίνησης Κοζάνης «Δήμος Κοζάνης Τόπος να ζεις» Συγκλίσεις και διάθεση συνεργασίας στη συνάντηση της Αυτοδιοικητικής Κίνησης με το ΤΕΕ/ΤΔΜ.
στ) Επιστολή ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης για μισθοδοσία υπαλλήλων Π.Τ. ΤΕΕ και αποζημιώσεις των Συλλογικών Οργάνων του ΤΕΕ.
ζ) Επιστολή ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης για ενημέρωση των Μηχανικών – μελών μας για τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό των Μηχανικών.
η) Έγκριση ετήσιας έκθεσης 2008 του ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας 2000-2006 με τη διαδικασία της γραπτής γνώμης.
θ) Επιστολή Προϊσταμένου Δ/νσης Υπουργείου Εσωτερικών για την έγκριση σύναψης συμβάσεων μίσθωσης έργου με 87 ελεγκτές ιατρούς με 7 ελεγκτές φαρμακοποιούς.
ι) Ανακοίνωση Συλλόγου Εργαζομένων της Εγνατία Οδός Α.Ε. «Τα δημόσια έργα δεν ανήκουν εξ’ ορισμού σε κανέναν»
ια)Επιστολή Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων και Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για την εκχώρηση αρμοδιοτήτων στην Εγνατία Οδό Α.Ε.
ιβ)Επιστολή του Συλλόγου Εργαζομένων ΤΕΕ προς τον Πρόεδρο του ΤΕΕ.
ιγ) Διοργάνωση φοροτεχνικού σεμιναρίου στο ΤΕΕ/ΤΔΜ.
ιδ) Επιστολή Αρκτούρου για διοργάνωση πανευρωπαϊκού συνεδρίου στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2011.

2. Ενημέρωση – επόμενες ενέργειες για τις ενεργειακές μελέτες.

3. Επιστολή μελών Δ.Ε. Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ. Βάρκα, Καβελίδη, Ντέλμα για το νέο ασφαλιστικό Νόμο 3863/2010 .

4. Εισήγηση Μ.Ε. Εθνικών Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων για τη 2η φάση προγραμματικής σύμβασης Ν.Α. Κοζάνης Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ. για αξιολόγηση του ΕΑΠ Ν. Κοζάνης.

5. Εκχώρηση αρμοδιοτήτων Τεχνικών Υπηρεσιών του Δημοσίου στην Εγνατία Οδό.

6. Επιστολή ΙΓΜΕ σε απάντηση της επιστολής του Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ. για την ανάγκη συναξιολόγησης των μελετών των διαφορετικών φορέων για το ρήγμα της Μαυροπηγής.

7. Παρακολούθηση διαδικασίας μετεγκαταστάσεων οικισμών περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

8. Πρόταση εταιριών Civiltech και 4Μ για συνδιοργάνωση ημερίδας με θέμα τον καινούριο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ).


Ο Πρόεδρος
Δ. Μαυροματίδης

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΝΑ Κοζάνης: ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΙΑΓΚΙΝΑΡΑΣ - ΘΕΤΙΚΗ Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης ενημερώνει τους καλλιεργητές αγριαγκινάρας που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα, που προωθείται στο Νομό Κοζάνης με την υποστήριξη του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος (Ε.Α.Π.) Ν. Κοζάνης 2007-2011 (Τέλος Λιγνίτη) και Φορέα Διαχείρισης την Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. – ΑΝΚΟ ότι, η ΔΕΗ με την Αρ. Πρωτ. : 4772/15-10-2010 επιστολή του Προέδρου της κ. Αρθούρου Ζερβού έκανε αποδεκτό το αίτημά μας για συνέχιση του υπόψη προγράμματος.
Υστερα από την ανωτέρω θετική εξέλιξη, για την οποία οι ευχαριστίες μας προς τη διοίκηση της ΔΕΗ είναι δεδομένες, παρακαλούνται οι συνεργαζόμενοι καλλιεργητές στα πλαίσια του τρέχοντος προγράμματος καλλιέργειας αγριαγκινάρας έκτασης 4.000 στρ., να μην αποξηλώσουν τις καλλιέργειες που έχουν εγκαταστήσει.
Σύμφωνα με την παραπάνω επιστολή του Προέδρου της ΔΕΗ οι ποσότητες της καλλιεργητικής περιόδου 2010-2011 θα απορροφηθούν από τη ΔΕΗ με τιμή που θα συσχετίζεται με τη θερμογόνο δύναμη του καυσίμου.
Μετά την καύση με το λιγνίτη, που θα γίνει στον ΑΗΣ Καρδιάς με μίγμα καυσίμου που έχει ήδη ετοιμαστεί και ξεκινάει άμεσα, θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για την κοινή προσπάθεια που ξεκίνησε σε συνεργασία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης, της ΔΕΗ, του ΙΤΕΣΚ και της ΑΝΚΟ τόσο για την ενίσχυση της συμμετοχής της αγριαγκινάρας στο καύσιμο μίγμα των ΑΗΣ ΔΕΗ με λιγνίτη όσο και για τη συστηματική προώθηση της αρχικής ιδέας σε επιχειρηματική βάση.
Νέες προοπτικές ανοίγονται στην αγροτική παραγωγή και στην απασχόληση κατά μήκος του άξονα Κοζάνη – Πτολεμαίδα – Αμύνταιο – Φλώρινα και στην ευρύτερη περιοχή, με ταυτόχρονη προστασία των εδαφών.
Η συνέχιση της πιλοτικής φάσης και της συνεργασίας της ΔΕΗ με την τοπική κοινωνία στο υπόψη θέμα αποτελεί μία θετική προοπτική για την οποία και εκφράζουμε την ικανοποίησή μας.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Βρυξέλλες: Στο Μικροσκόπιο η Αγορά Ηλεκτρισμού

Αναδημοσίευση: energia.gr

Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς την ...κρησάρα τραβά! Αυτή θα μπορούσε να είναι η παράφραση του ιστορικού περί την ελληνική δόξα άσματος σε σχέση με την πολύπαθη αγορά ηλεκτρισμού, η οποία από την ερχόμενη εβδομάδα θα βρεθεί εκ νέου στο μικροσκόπιο της Κομισιόν για ένα αυστηρό – και πάλι – stress test.

Οι πρόσφατες παρεμβάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην χονδρεμπορική αγορά και στα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι σαφές πως έδωσαν στίγμα στις Βρυξέλες ότι εκεί κάτω “κάτι κινείται”. Και αυτό ίσως αποδεικνύεται και από το ότι οι εκπρόσωποι των διευθύνσεων Ενέργειας, Ανταγωνισμού και Οικονομικών που έρχονται στην Αθήνα, θα συναντηθούν αυτήν την φορά με την διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία ίσως θυμάστε ότι είχε μείνει ...εκτός ατζέντας στην προηγούμενη επίσκεψη.

Οι τέσσερεις κυρίες (!) και ο ένας κύριος που θα μας επισκεφθούν, ωστόσο, έρχονται για να τεστάρουν. Και, όπως αποκάλυψε την Τετάρτη το axiaplus gr., το πρώτο θέμα της ατζέντας δεν είναι άλλο από το μοντέλο που θα ακολουθήσει η χώρα μας προκειμένου να συμμορφωθεί στην Οδηγία 72 του 2009 περί του τρόπου λειτουργίας των δικτύων.

Η αναβολή της λήψης απόφασης από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ σχετικά με τη σύσταση κατά 100% θυγατρικής εταιρείας με αρμοδιότητα στον τομέα Μεταφοράς ασφαλώς δεν ήταν απόρροια ...έλλειψης χρόνου! Η Κομισιόν δεν είναι πεπεισμένη ότι το συγκεκριμένο μοντέλο, παρόλο που έχει εγκριθεί πέρσι από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μπορεί να δώσει λύσεις σε μία αγορά με τόσες στρεβλώσεις, όπως η ελληνική. Άλλωστε, όταν είχε δώσει την έγκρισή της, μετά την πίεση και άλλων 7 χωρών, είχε καταστήσει σαφές ότι σε τακτά διαστήματα θα ελέγχει την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του γνωστού ως ITO ( International Τ ransmission Operator) μοντέλου.

Και, όπως πληροφορείται η «Α», υπάρχει η πίεση για υιοθέτηση ενός πιο φιλελεύθερου μοντέλου, με 100%, μεν, θυγατρική στη Διανομή αλλά και με τελείως ανεξάρτητη εταιρεία στην Μεταφορά, σε έναν ρόλο ακόμη πιο ... sui generis ΔΕΣΜΗΕ, για είσοδο στον οποίο – μην το ξεχνάμε – πιέζουν οι ιδιώτες

Και με τους ιδιώτες παραγωγούς θα έχει συνάντηση, επίσης, το κλιμάκιο της Κομισιόν.

Casus belli

Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε μία ακόμη παράμετρο: η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ έχει δώσει το Ο.Κ. στο μοντέλο ΙΤΟ που έχει υιοθετήσει η ΔΕΗ, καθώς έχε i πειστεί ότι με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζονται και τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των 8.000 εργαζομένων που θα περάσουν στην θυγατρική της. Ωστόσο, δεν θέλει επουδενί να ακούσει για το μοντέλο ISO ( International System Operator), το οποίο αποτελεί casus belli.

Αλλά το θέμα της Μεταφοράς δεν είναι το μόνο της ατζέντας. Ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει γύρω από τα ΑΔΙ, τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος είναι εντυπωσιακός στην εγχώρια αγορά. Πρόκειται ουσιαστικά για το εγγυημένο έσοδο των ηλεκτροπαραγωγών, το οποίο είναι ορισμένο στις 35.000 ευρώ ανά εγκατεστημένο μεγαβάτ, με τους παραγωγούς να θέλουν αύξησή του και με τους εισαγωγείς να προειδοποιούν ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη θα τους οδηγήσει σε κλείσιμο.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προσανατολίζεται, καταρχήν, στο να αυξήσει τα ΑΔΙ για τις μονάδες παραγωγής που λειτουργούν με φυσικό αέριο κοντά στις 45.000 με 50.000 ευρώ, ενώ λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες θα έχουν σαφώς χαμηλότερη αμοιβή από την σημερινή, αφού τα κόστη τους είναι πολύ μικρότερα. Ωστόσο, είναι ένα ζήτημα κατά πόσον η Κομισιόν θα εξακολουθήσει να δέχεται ότι η λογική ενός εγγυημένου εσόδου δεν δημιουργεί ακόμη μία στρέβλωση στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού.

Last but not least – επί το ...σαξωνικότερο – τα στελέχη της Κομισιόν πρόκειται να θέσουν επί τάπητος το ζήτημα της μεγαλύτερης αυτονόμησης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Οι Βρυξέλες αποδίδουν μεγάλη σημασία στην ανεξαρτησία των ρυθμιστικών αρχών και θέλουν να δουν σε ποιο βαθμό μπορούν να δρομολογηθούν βελτιώσεις στην Ελλάδα.

Οι συναντήσεις της επόμενης εβδομάδας – πέααν ΔΕΗ και ιδιωτών, οι “κομισιονάριοι” θα δουν, φυσικά, και υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ΡΑΕ και ΔΕΣΜΗΕ – είναι ένα ...ορεκτικό ενόψει των κρίσιμων επαφών που θα ακολουθήσουν έως το τέλος της χρονιάς σε σχέση με την πρόοδο που οφείλει, βάσει δεσμέυσεων στο Μνημόνιο, η χώρα μας στην λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού.

Και η παρουσία εκπροσώπου και της Διεύθνσης Οικονομικών πείθει για το πόσο συνδεδεμένες είναι οι εξελίξεις στην ενέρεγια με την ομαλή ροή των χρηματοδοτήσεων της Τρόικας προς την χώρα μας...

(δημοσιεύεται και στην εφημερίδα "Αξία")

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ηλεκτροπληξία στα νοικοκυριά από τη ΔΕΗ

Αναδημοσίευση: Εφ. Το Βήμα, 16.10.2010

Με 1 δισ. ευρώ κέρδη το 2009 και με αυξήσεις τιμολογίων συνολικά 32% την περίοδο 2005-2009 η ΔΕΗ εξακολουθεί να στηρίζεται στις ανατιμήσεις που πληρώνουν οι καταναλωτές. Η πολιτική εφησυχασμού με τις συνεχείς αυξήσεις τιμολογίων την περίοδο αυτή άφησε ανεξέλεγκτες τις λειτουργικές δαπάνες, οι οποίες μετακυλίονταν στους καταναλωτές, ενώ οι διοικήσεις της ΔΕΗ θα έπρεπε να τρέχουν πίσω από τη μείωση του κόστους.

Οι περισσότεροι ενεργειακοί αναλυτές, ακόμη και ουδέτεροι τεχνοκράτες της ΡΑΕ, θεωρούν ότι τα τελευταία πέντε χρόνια η επιχείρηση «στραβά αρμενίζει και βαδίζει ολοταχώς σε ξέρα», αφού στηρίζεται μόνο στα έσοδα από τις ανατιμήσεις των τιμολογίων και έχει «ξεχάσει» τις οικονομίες κλίμακας που θα μπορούσε να κάνει (εννοείται χωρίς απολύσεις) ή τις επενδύσεις υποδομής που χρειάζεται για να θωρακιστεί, πέρα από τη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι αναλυτές υποστηρίζουν μάλιστα ότι παρά τα κέρδη του 1 δισ. ευρώ το 2009, ούτε τώρα, που είναι η τελευταία ευκαιρία για προσαρμογή στον ανταγωνισμό που έρχεται, γίνεται μεθοδική προετοιμασία για την επόμενη ημέρα, η οποία θα είναι σκληρή και δύσκολη, και όλα έχουν εναποτεθεί στις αυξήσεις των τιμολογίων.

Σε μια εποχή όπου η ύφεση έχει εγκατασταθεί για τα καλά στη χώρα μας και η ανεργία φαίνεται ότι θα αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, θα έπρεπε να υπάρχει και από την πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο είναι ιδιοκτήτης της ΔΕΗ, μια ισορροπημένη επενδυτική δραστηριότητα που να επιτρέπει στη ΔΕΗ να κρατάει χαμηλά τα τιμολόγια για τα νοικοκυριά και παράλληλα να φροντίζει να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Αντίθετα, με τον σημερινό προσανατολισμό είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα επόμενα χρόνια δεν θα υπάρχει ανάγκη για νέες θέσεις εργασίας στη ΔΕΗ. Είναι βέβαιο ότι η επιχείρηση μπορεί να τα καταφέρει ακόμη και μειώνοντας τα οικιακά τιμολόγια σε μια δύσκολη στιγμή, ενώ το Δημόσιο πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ισπανίας και της Ιταλίας, οι οποίες για τα επόμενα δύο χρόνια αποφάσισαν μείωση της επιδότησης στην τιμή αγοράς ρεύματος από ΑΠΕ κατά 20%-40%.

Σχετικά με τις τελευταίες αυξήσεις στα οικιακά (ιδιαίτερα στις χαμηλές καταναλώσεις) και αγροτικά τιμολόγια της ΔΕΗ, η διοίκησή της εκτιμά ότι θα συμβάλουν στην απελευθέρωση της αγοράς για να σταματήσει να επιδοτείται το κόστος). Οπως έλεγε όμως μέλος της κυβέρνησης που δεν ανήκει στο οικονομικό επιτελείο, «Κανείς δεν έχει σκεφθεί ότι η αναδιάρθρωση επιτυγχάνεται και προς τα κάτω, δηλαδή με μειώσεις τιμολογίων της ΔΕΗ που τις χρειαζόμαστε τώρα με τις μεγάλες δυσκολίες;». «Περιμένουμε πολλά από τα θέματα που εκκρεμούν,όπως οι οικονομίες που μπορούν να γίνουν μέσα στην επιχείρηση και οι χρηματικές ποινές που περιμένουν τη ΔΕΗ λόγω λιγνίτη, να λυθούν μέσω του business plan,το οποίο πάντως δεν έχει έλθει ακόμη στο ΔΣ και δεν γνωρίζουμε πότε θα έλθει» λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Π. Αλεξάκης , πρώην πρόεδρος του Χρηματιστηρίου, ο οποίος σήμερα είναι ανεξάρτητο μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ, εκλεγμένος από τους μικρομετόχους. Πολλοί θυμούνται ότι ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Αρθ.Ζερβός στη Βουλή τον Ιανουάριο ήταν υπέρ της αύξησης των τιμολογίων, αφού από το 2013 η ΔΕΗ θα αναγκαστεί να πληρώνει τεράστια ποσά για τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα (CΟ2), τα οποία θα επιβαρύνουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ κατά 30%-40%. Μάλιστα σε δηλώσεις του είχε προτείνει τα τιμολόγια να αυξάνονται γύρω στο 4%-5% ετησίως προκειμένου να μη γίνει απότομα τόσο μεγάλη αύξηση. Στελέχη της αγοράς παρατηρούν ότι η μεγάλη αύξηση του τέλους ΑΠΕ από 0,3 ευρώ σε 5,57 ευρώ ανά 1.000 κιλοβατώρες, παρ΄ ότι δεν αφορά ακόμη τους οικιακούς καταναλωτές, δείχνει τον δρόμο που θα ακολουθηθεί στη συνέχεια προκειμένου να επιδοτηθεί η πράσινη ανάπτυξη. Με βάση τα στοιχεία κόστους της ΔΕΗ φαίνεται ότι υπάρχουν κατηγορίες τιμολογίων (όπως το εμπορικής χρήσης) που επιδοτούν άλλα. Ωστόσο, όπως αναγνωρίζουν οι τεχνοκράτες μέσα στη ΡΑΕ αλλά και στον ΔΕΣΜΗΕ, ουδείς έχει ελέγξει αν το κόστος κάθε τιμολογίου είναι εύλογο ή υπερβολικό και πώς μπορεί να μειωθεί.

Σύμφωνα με μελέτη της Βooz Αllen η οποία είχε παραγγελθεί από την προηγούμενη διοίκηση (στοιχεία του 2007), η ΔΕΗ σε σύγκριση με τη λειτουργία ομοειδών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων επιβαρύνει την αποδοτικότητα στη λειτουργία της με κόστος που υπολογίστηκε στα 750 εκατ. ετησίως. Ούτε η διοίκηση Αθανασόπουλου ούτε η σημερινή επιχείρησαν να εφαρμόσουν το πρόγραμμα.

Το ετήσιο αυτό κόστος των 750 εκατ. ευρώ η ΔΕΗ, αντί να προσπαθήσει να το μειώσει, έστω και σταδιακά, το μετακύλισε, μέσω μεγάλης αύξησης των τιμολογίων, σε όλους τους καταναλωτές. Τα οικιακά τιμολόγια αυξήθηκαν κατά 24% μεσοσταθμικά μέσα σε μόλις ένα 20μηνο (από τα μέσα του 2007 ως τις αρχές του 2009).

Η απελευθέρωση της αγοράς
Τ ον ερχόμενο Μάρτιο θα εφαρμοστεί στη χώρα μας σύμφωνα με το μνημόνιο το τρίτο ενεργειακό πακέτο που προβλέπει πλήρη διαχωρισμό των δραστηριοτήτων στην ενέργεια (ξεχωριστή λειτουργία και κοστολόγηση παραγωγής, μεταφοράς και διανομής) και πλήρη ανεξαρτητοποίηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που θα εξελιχθεί σταδιακά σε «υπερυπουργό» Ενέργειας με εκτελεστικές αρμοδιότητες.

Η τρόικα έχει ζητήσει για την απελευθέρωση της αγοράς να πουληθεί το 40% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ σε ιδιώτες ή εναλλακτικά να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση σενάριο με ισοδύναμα αποτελέσματα.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ έχει δηλώσει ότι δεν θα προχωρήσει στην πώληση μονάδων της ΔΕΗ, όμως δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιες θα είναι οι εναλλακτικές προτάσεις. Η λύση της ιδιωτικοποίησης δημόσιων λιγνιτωρυχείων (Βεύη, Ελασσόνα, Καβάλα) πρέπει να συνδυαστεί με άδεια για μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στον ιδιώτη που θα κερδίσει το ορυχείο, κάτι που δεν έχει γίνει ούτε καν με τη Βεύη που βρίσκεται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης από το 2006.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εναλλακτικά και για να μην πουληθούν μονάδες της ΔΕΗ έχει επιλεγεί η λύση εικονικών, όπως τις ονομάζουν, πωλήσεων ηλεκτρισμού από τη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ σε ιδιωτικές εταιρείες. Η λύση αυτή θα αυξήσει τις τιμές, εφόσον η ΔΕΗ θα πουλάει σε τιμές που θα περιλαμβάνουν το κόστος της συν ένα μικρό κέρδος. Στη συνέχεια, όπως αναφέρουν ενεργειακοί αναλυτές, η ιδιωτική εταιρεία θα πουλάει στον καταναλωτή με τιμή που θα συμπεριλαμβάνει το δικό της κόστος συν το κέρδος της. Στην περίπτωση αυτή το ΥΠΕΚΑ δεν μπορεί να ελέγξει τις τιμές πώλησης της ιδιωτικής εταιρείας ούτε να τις ρυθμίσει, όπως κάνει σήμερα με τη ΔΕΗ. Η διαδικασία θα συνεχιστεί ώσπου το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ να πέσει κάτω από 70%.

Απουσία επενδύσεων
Η ΔΕΗ δεν έχει ακόμη εκπονήσει επιχειρησιακό σχέδιο τριετίας, περιμένοντας οδηγίες από τις Βρυξέλλες.

Το σχέδιο του υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) που έχει αναδειχθεί είναι ο στόχος 20-20-20 (20% της εγκατεστημένης ισχύος θα είναι από ΑΠΕ, 20% εξοικονόμηση ενέργειας, 20% μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα) ως το τέλος του 2020. Ψηφίστηκε σχετικός νόμος για την ενίσχυση των επενδύσεων ΑΠΕ και εκδόθηκε υπουργική απόφαση για την αύξηση της τιμής αγοράς ενέργειας από αιολικά πάρκα παρά το ότι ήδη βρίσκονται σε λειτουργία 1.172 ΜW και υπάρχει δυνατότητα προσφοράς στο Σύστημα άλλων 3.300 ΜW.

Δεν υπάρχουν όμως οι υποδομές ένταξης (υποσταθμοί και δίκτυα) που απαιτούνται για νέες ΑΠΕ, και αυτό αποτελεί πονοκέφαλο για το υπουργείο, αφού χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις, για τις οποίες κάποιος πρέπει να πληρώσει και η ΔΕΗ δεν δείχνει προθυμία να το κάνει, γεγονός μάλλον φυσιολογικό.

Εκεί όμως όπου παρατηρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ίδια τη ΔΕΗ είναι η πλήρης απουσία επενδυτικού σχεδίου για νέες καθαρές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, όπως αυτές του φυσικού αερίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2005 και μετά δεν τέθηκε σε λειτουργία ούτε μία καινούργια μονάδα, ενώ υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην κατασκευή και στην ολοκλήρωση των μονάδων του Αλιβερίου και της Μεγαλόπολης.

Η «πράσινη επιλογή» είναι σύγχρονη και περιβαλλοντική, έχει όμως οικονομικά προβλήματα: Σήμερα η μέση οριακή τιμή Συστήματος βρίσκεται στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ οι τιμές αγοράς ενέργειας από ΑΠΕ είναι υπερδιπλάσιες για τα αιολικά και φθάνουν να γίνουν οκταπλάσιες για τα φωτοβολταϊκά. Δεδομένου ότι τα ΑΠΕ προηγούνται να μπουν στο Σύστημα έναντι άλλων και αγοράζονται από το Σύστημα υποχρεωτικά για τουλάχιστον δύο δεκαετίες, όσο θα αυξάνεται η εισροή τους στο Σύστημα τόσο θα αυξάνεται η μέση οριακή τιμή Συστήματος. Το γεγονός αυτό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...